Το ενδιαφέρον της εταιρίας επιβεβαίωσε ο CEO της εταιρείας, Μαθιός Ρήγας μιλώντας στο πρακτορείο Reuters
Έγκυρα αποδεικνύονται τα δημοσιεύματα ισραηλινών ΜΜΕ στα τέλη Ιουνίου, τα οποία όπως έγραφε τότε το World Energy News αναφέρονταν στο ενδιαφέρον της Energean Oil για το κοίτασμα αερίου Gaza Marine στη Γάζα.
Έτσι, παρόλο που πηγές της Energean είχαν τότε αρνηθεί να σχολιάσουν την είδηση, μιλώντας πρόσφατα στο Reuters ο CEO της εταιρείας, Μαθιός Ρήγας, δήλωσε πως η Energean είναι έτοιμη να εξαγοράσει το 45% των δικαιωμάτων του κοιτάσματος. Ωστόσο, έθεσε ως προϋπόθεση να δοθεί το «πράσινο φως» από τις ισραηλινές και παλαιστινιακές αρχές.
Η είδηση είχε πρωτοκάνει την εμφάνισή της στην καθημερινή ισραηλινή εφημερίδα TheMarker (που ανήκει στον όμιλο της Haaretz), όπου αναφερόταν πως η Energean βρίσκεται ήδη σε διαβουλεύσεις με τις παλαιστινιακές αρχές.
Ανάλογο δημοσίευμα υπήρξε νωρίτερα στην ισραηλινή εφημερίδα Globes, όπου αν δεν κατονομαζόταν η Energean, ουσιαστικά «φωτογραφιζόταν» από τις αναφορές σε operator κοιτασμάτων στην περιοχή.
Υπενθυμίζεται πως η Energean «τρέχει» το μεγάλο project ανάπτυξης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Karish και Tanin.
Μάλιστα, έχει ολοκληρώσει όλα τα σημαντικά και προαπαιτούμενα βήματα (εγκρίσεις, υπογραφές συμβολαίων πώλησης αερίου, αναθέσεις συμβολαίων κατασκευής και γεωτρήσεων καθώς και εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων) για την υλοποίηση του project, ώστε η παραγωγή φυσικού αερίου να αρχίσει σε περίπου τρία χρόνια, σε πρώτη φάση από το Karish.
Όσον αφορά το Gaza Marine, ο κ. Ρήγας ανέφερε στο Reuters πως η εταιρεία θα προχωρήσει στην εξαγορά, αν αυτό είναι κάτι στο οποίο συμφωνήσουν και οι δύο αρχές.
Επίσης, συμπλήρωσε πως η Energean έχει αποδείξει πως μπορεί να παράγει γρήγορα φυσικό αέριο.
"Χρυσό" project για τους Παλαιστινίους
Το Gaza Marine θεωρείται η χρυσή ευκαιρία των παλαιστινιακών αρχών ώστε να αποκτήσουν μία σημαντική πηγή εσόδων και να μειώσουν την εξάρτησή τους από την ξένη οικονομική βοήθεια.
Ωστόσο, έως σήμερα δεν έχει γίνει καμία απολύτως κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, λόγω των αλλεπάλληλων συρράξεων με το Ισραήλ, του οικονομικού αποκλεισμού, αλλά και της αντιπαλότητας της Χαμάς με τις παλαιστινιακές αρχές για τον έλεγχο της Γάζας.
Η Shell πάσχιζε να βρει αγοραστή για το 55% της άδειας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος, το οποίο περιήλθε σε εκείνην με την εξαγορά της BG Group το 2016.
Με την αποχώρηση της Shell, μοναδικός μέτοχος παραμένει το Παλαιστινιακό Επενδυτικό Ταμείο.
Το κοίτασμα εκτιμάται πως διαθέτει 30 - 35 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, τα οποία ισοδυναμούν με την κατανάλωση της Ισπανίας το 2016.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της TheMarker, ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ είναι ενήμερος για τις συνομιλίες ανάμεσα στις παλαιστινιακές αρχές και την Energean. Ωστόσο, δεν θέλησε να κάνει κάποια σχετική δήλωση, όταν η εφημερίδα τού ζήτησε να σχολιάσει την είδηση.
www.worldenergynews.gr