Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κυβερνητική κρίση στη Γερμανία: Ποιες οι επιλογές της Merkel - Υπό παραίτηση ο Seehofer

Κυβερνητική κρίση στη Γερμανία: Ποιες οι επιλογές της Merkel - Υπό παραίτηση ο Seehofer

Τα κόμματα του συνασπισμού, οι Χριστιανοδημοκράτες της Merkel (CDU), το CSU και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), πραγματοποιούν σήμερα (2/7/2018) μια σειρά συναντήσεων για να αποφασίσουν ποια μέτρα να λάβουν

Μια πραγματική πιθανότητα είναι η διάλυση της 70ετούς συμμαχίας μεταξύ του CSU και του CDU, που θα στερούσε από τη Merkel την πλειοψηφία της στην Bundestag.   
Σε αναταραχή βρίσκεται τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση της καγκελαρίου Angela Merkel στη Γερμανία, λόγω της ισχυρής διαμάχης που έχει ξεσπάσει για το μεταναστευτικό, με τον υπουργό Εσωτερικών να απειλεί με παραίτηση.
Ο Horst Seehofer, υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSE), έκρινε τα σχέδια με τα οποία επέστρεψε η Merkel από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα ως πολύ λίγα για να τον αποτρέψουν από την εισαγωγή νέων εθνικών συνοριακών ελέγχων.
Η Merkel απορρίπτει τυχόν μονομερείς κινήσεις, οι οποίες λένε ότι θα υπονομεύσουν τα ανοιχτά σύνορα της Ζώνης Σένγκεν της ΕΕ.
Τα κόμματα του συνασπισμού, οι Χριστιανοδημοκράτες της Merkel (CDU), το CSU και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), πραγματοποιούν σήμερα (2/7/2018) μια σειρά συναντήσεων για να αποφασίσουν ποια μέτρα να λάβουν.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Reuters» αυτές είναι οι κύριες επιλογές της Merkel:

Εάν CDU και CSU δεν καταλήξουν σε συμφωνία, τι μπορεί να συμβεί;

Μια πραγματική πιθανότητα είναι η διάλυση της 70ετούς συμμαχίας μεταξύ του CSU και του CDU, που θα στερούσε από τη Merkel την πλειοψηφία της στην Bundestag.
Όλα αυτά τα χρόνια, μόνο μια φορά, το 1976, κινδύνευσε αυτή η συνεργασία, όταν ο βαυαρός ηγέτης Franz Josef Strauss πίστεψε ότι το CSU θα τα πήγαινε καλύτερα στις εκλογές μόνο του.
Ο διαχωρισμός αυτός διήρκεσε λίγες μέρες.

Είναι πιθανή μια κυβέρνηση μειοψηφίας;

Ναι, η Merkel θα μπορούσε να παραμείνει καγκελάριος και να κυβερνήσει μέσω μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, αλλά μια τέτοια εξέλιξη θα αποδείκνυε την αποδυνάμωσή της.
Δεδομένου ότι CDU και SPD θα έχαναν μόνο δύο έδρες στο κοινοβούλιο χωρίς το CSU, η Merkel θα μπορούσε να ελπίζει στην υποστήριξη μεμονωμένων πολιτικών από τους Πράσινους, τους Φιλελεύθερους (FDP) και ενδεχομένως ακόμη και από το CSU σε ορισμένες περιπτώσεις.

Άλλες επιλογές;

Η Merkel θα μπορούσε επίσης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Αυτό μπορεί να την ενισχύσει αν κερδίσει την υποστήριξη μη συντηρητικών.
Διαφορετικά, ενδέχεται να υπάρξουν νέες εκλογές.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους νικητές, ένα αποτέλεσμα αρνητικό για τη Merkel.
Ο γερμανός πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier πιθανότατα θα επέμβει για να προσπαθήσει να εξομαλύνει τα πράγματα και να βρει τη λιγότερο κακή επιλογή.

Πόσο ασφαλής είναι η Merkel;

Ο σημαντικότερος παράγοντας για την επιβίωσή της είναι το πόσο οι δικοί της βουλευτές από το CDU θα την στηρίξουν, κάτι που προς το παρόν το κάνουν.

Εάν η Merkel αποχωρήσει, ποιος θα αναλάβει;

Υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα κατά των δύο πιο προφανών υποψηφίων για να αναλάβουν.
Η επιλογή της Annegret Kramp-Karrenbauer, προστατευόμενης της Merkel, μπορεί να έχει «καεί» από τη σχέση της με τη γερμανίδα καγκελάριο.
Την ίδια ώρα, ο Jens Spahn, επικριτής της μεταναστευτικής πολιτικής της Merkel, μπορεί να είναι δυσάρεστος για πολλούς στο CDU, ιδίως μετά από κάποιες αμφιλεγόμενες παρατηρήσεις του για τη φτώχεια και μετά από τη δημοσίευση φωτογραφιών του με τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ, υπερασπιστή του αμερικανού προέδρου, Donald Trump.
Ορισμένοι εκτιμούν ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, θα μπορούσε να αναλάβει προσωρινός ηγέτης.

Η κυβέρνηση κρέμεται σε μία κλωστή

Παράλληλα όπως έχει αναφέρει αναλυτικά το bankingnews σε μια κλωστή κρέμεται ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας, καθώς οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) παραδοσιακοί σύμμαχοι των χριστιανοδομoκρατών CDU αξιολογούν αρνητικά τα αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό, υπό τη δημοσκοπική πίεση, που τους ασκεί το εθνικιστικό AfD.
Σήμερα Δευτέρα 2 Ιουλίου αναμένεται να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις για το πολιτικό του μέλλον ο επικεφαλής του CSU και υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Horst Seehofer, ο οποίος χθες δήλωσε έτοιμος να παραιτηθεί και από τα δύο αξιώματα του, αν και στη συνέχεια επικράτησαν δεύτερες σκέψεις.
Παράλληλα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Die Zeit, με την εφημερίδα να επικαλείται πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών θα γίνει στο γραφείο του προέδρου της Bundestag, W. Schaeuble!
«Σήμερα θα συζητήσουμε και πάλι με το CDU.
Πρέπει να καταβληθεί μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία στο κεντρικό ζήτημα των συνοριακών ελέγχων και των επαναπροωθήσεων.
Προσέφερα το αξίωμά μου και θα συνεχίζω να το κάνω για τις τρεις επόμενες ημέρες.
Ελπίζω να βρεθεί μια συμφωνία.
Πρόκειται για παραχώρηση εκ μέρους μου» τόνισε ο Seehofer, έπειτα από περίπου 12 ώρες συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και διαβουλεύσεων με ηγετικά στελέχη του κόμματός του, τα οποία, όπως αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ, προσπάθησαν να τον πείσουν να μην επιμείνει στην απόφασή του για παραίτηση, εφόσον η άλλη πλευρά δεν υπαναχωρήσει.
Ο Seehofer, κατά την αποχώρησή του από τις διαβουλεύσεις, τόνισε ότι το ζήτημα είναι το συμφέρον της Γερμανίας, αλλά και η ικανότητα του κυβερνητικού συνασπισμού να ασκεί τα καθήκοντά του.
Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), αν η Καγκελάριος επιμείνει στην απόρριψη των μονομερών ενεργειών εκ μέρους της Γερμανίας, ο Seehofer, σύμφωνα με το πρακτορείο, σκοπεύει να προχωρήσει και να υποβάλλει την παραίτησή του.
«Έχουμε κάνει τα πάντα προκειμένου να χτίσουμε γέφυρες και θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου η Ένωση να μείνει ενωμένη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και στενός συνεργάτης της Καγκελαρίου P. Altmeier.
Στη συνεδρίαση των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας στο Μόναχο ο Seehofer δήλωσε ότι, οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ στο μεταναστευτικό δεν αρκούν, μιας και δεν έχουν «παρόμοια αποτελέσματα», όπως η απώθηση προσφύγων που σχεδιάζει ως υπουργός Εσωτερικών.
Η εξέλιξη αυτή απομακρύνει το ενδεχόμενο ενός συμβιβασμού.
Νωρίτερα, ο Καγκελάριος της Βαυαρίας Markus Soeder, που υποστηρίζει την σκληρή γραμμή, δήλωσε σε συνέδριο ότι η CSU δεν θέλει να ρίξει την κυβέρνηση Merkel, αλλά θα υποστηρίξει το σωστό.
Τι θα συμβεί θα εξαρτηθεί από το CSU, που έχει την εξής επιλογή: εάν δεν θέλει να χάσει στις εκλογές της Βαυαρίας τον ερχόμενο Οκτώβριο 2018, πρέπει να αντιμετωπίσει τη Merkel στο μεταναστευτικό ή να χάσει ακόμη περισσότερους ψήφους από το εθνικιστικό AfD
Το βασικό ερώτημα πολλών αναλυτών είναι εάν το CSU βρίσκεται ακόμη σε συμμαχία με το CDU.
Προς το παρόν το CSU συνεχίζει με το CDU αλλά η κατάσταση έχει περιπλακεί ενώ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το εθνικιστικό AfD πλησιάζει τους σοσιαλοδημοκράτες.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης