Σύμφωνα με τον υπουργό, το 2017 όχι μόνο δεν υπήρξαν αυξήσεις τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά αντίθετα οι τιμές μειώθηκαν
Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει χώρα - παράδειγμα τόσο στο μέτωπο της κλιματικής αλλαγής, όσο και στην αντιμετώπιση των μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων που αφορούν στην ενέργεια, επισημαίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής», τονίζοντας ότι η ορμή των αλλαγών στον τομέα είναι αντίστοιχη εκείνων που σημειώθηκαν στις τηλεπικοινωνίες, πριν από δύο δεκαετίες.
Αναφερόμενος στον νέο ενεργειακό σχεδιασμό ο κ. Σταθάκης τονίζει: «Ενεργοποιήσαμε, προ λίγων μηνών, την Εθνική Επιτροπή για την Ενέργεια και το Κλίμα, με αποστολή την κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, σε έναν ευρύ διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Έναν οδικό χάρτη που με σαφήνεια θα περιγράφει το μετασχηματισμό του ενεργειακού μείγματος και της αποδοτικότητας, ποσοτικά και ποιοτικά».
Σε ότι αφορά τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας σημειώνει ότι υλοποιούνται σχέδια δεκαετιών, ώστε τα νησιά να διασυνδεθούν με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και να μην εξαρτώνται πλέον από ρυπογόνες μονάδες παραγωγής ρεύματος, ενώ κάνει ειδική αναφορά στην αναδιάρθρωση της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ, της ΔΕΠΑ, του ΔΕΣΦΑ και των ΕΛΠΕ.
Επενδύσεις 3 δις. ευρώ για έργα εξοικονόμησης ενέργειας
«Αξιοποιούμε τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας, προωθώντας μεγάλα έργα υποδομής σε συνεργασία με γειτονικές χώρες» σημειώνει ακόμη ο κ. Σταθάκης, ενώ αναφερόμενος στην εξοικονόμηση ενέργειας προαναγγέλλει «προγράμματα ενεργειακής απόδοσης κατοικιών και δημόσιων κτηρίων, με επενδύσεις που αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ».
Επίσης, όπως λέει σύντομα θα παρουσιαστεί δέσμη πρωτοβουλιών για την εξοικονόμηση ενέργειας στις μεταφορές (οχήματα, πλοία) με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών που απαιτούν σημαντικές επενδύσεις, πρωτίστως σε υποδομές.
Σε ότι αφορά το ενεργειακό κόστος υπογραμμίζει τα στοιχεία της Eurostat για το 2017 σύμφωνα με τα οποία όχι μόνο δεν υπήρξαν αυξήσεις τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά αντίθετα οι τιμές μειώθηκαν, μολονότι ήταν ήδη σημαντικά χαμηλότερες του μέσου όρου της Ευρωζώνης.
Μάλιστα ο υπουργός κλείνει το άρθρο του τονίζοντας ότι αποτρέπεται οποιαδήποτε μελλοντική επιβάρυνση του ΕΤΜΕΑΡ, αφού δημιουργείται πλεόνασμα ασφαλείας 70 εκατ. ευρώ στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ και παράλληλα περιορίζεται η επιβάρυνση των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας από τη χρέωση προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ), η οποία θα μειωθεί στο μισό έως το 2020 και στη συνέχεια θα αντικατασταθεί από σύστημα «πράσινων πιστοποιητικών».
www.worldenergynews.gr