Φήμες περί αντιρρήσεων και ερωτηματικών εκ μέρους των ΕΛΠΕ σχετικά με τη συναλλαγή με τη Shell
Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να συνέλθει η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΠΑ προκειμένου να εγκρίνει την εξαγορά του μεριδίου της Shell στις εταιρίες παροχής αερίου και διαχείρισης των δικτύων της Αττικής.
Πρόκειται για συμφωνία που έχει εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΠΑ και για να ολοκληρωθεί θα πρέπει να εγκριθεί από τους μετόχους, δηλαδή το ελληνικό δημόσιο και τα ΕΛΠΕ.
Υπενθυμίζεται ότι η εξαγορά του μεριδίου της Shell στην ΕΠΑ Αττικής και η πώληση στην ΕΝΙ του μεριδίου της ΔΕΠΑ στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης που έχει ήδη ολοκληρωθεί, αποτελούν μέρος του σχεδίου αναδιάρθρωσης της αγοράς φυσικού αερίου και της παρουσίας της ΔΕΠΑ σε αυτή που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών αλλά έχει προκαλέσει σοβαρές τριβές στο εσωτερικό της ΔΕΠΑ.
Ειδικά δε το θέμα της εξαγοράς του μεριδίου της Shell οδήγησε πρόσφατα σε παραίτηση από μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΠΑ του Δημήτρη Δημητριάδη, ο οποίος έχει διατελέσει και αντιπρόεδρος της εταιρίας ενώ προέρχεται από την ιεραρχία της.
Ο κ. Δημητριάδης, που παραιτήθηκε πριν από τη συνεδρίαση του ΔΣ που ενέκρινε εξαγορά του μεριδίου της Shell, είναι στέλεχος της ΔΕΠΑ από την ίδρυση της και ήταν πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων από το 2013 ως τον Δεκέμβριο του 2015, οπότε εξελέγη αντιπρόεδρος στο ΔΣ της ΔΕΠΑ διατηρώντας παράλληλα και τη θέση του διευθυντή διαχείρισης συμβάσεων και διοίκησης έργων.
Αντιρρήσεις για την ιδιωτικοποίηση και τη συμφωνία με τη Shell
Ας σημειωθεί ότι την κάθετη διαφωνία τους με τον μετασχηματισμό της ΔΕΠΑ και το σχέδιο ιδιωτικοποίησης έχουν εκφράσει οι εργαζόμενοι στην εταιρία.
Το κόστος της εξαγοράς του μεριδίου 49% της Shell στην ΕΠΑ και την ΕΔΑ Αττικής ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ.
Με δεδομένο ότι η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου ελήφθη προ δεκαημέρου, η καθυστέρηση σύγκλισης της γενικής συνέλευσης αλλά και το γενικότερο κλίμα τροφοδότησαν φήμες περί αντιρρήσεων και ερωτηματικών για τη συναλλαγή εκ μέρους των ΕΛΠΕ που κατέχουν το 35% της ΔΕΠΑ.
Πάντως οι φήμες αυτές διαψεύδονται κατηγορηματικά από την πλευρά των ΕΛΠΕ.
Σημειώνεται, τέλος, ότι το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ προβλέπει τη διάσπαση της σε εταιρία εμπορίας, που θα πουληθεί με τη διάθεση πλειοψηφικού πακέτου και σε εταιρία δικτύων, στην οποία το δημόσιο θα διατηρήσει τον έλεγχο.
Σύμφωνα με τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας εμπορίας θα προκηρυχθεί περί τον Νοέμβριο.
www.worldenergynews.gr