Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η ΔΕΗ αναδιαρθρώνει το μείγμα για να αντιμετωπίσει το κόστος ρύπων

Η ΔΕΗ αναδιαρθρώνει το μείγμα για να αντιμετωπίσει το κόστος ρύπων

Αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί για τη σημερινή (26/6) γενική συνέλευση υπό τον φόβο επεισοδίων εκ μέρους των εργαζομένων της ΔΕΗ

H ΔΕΗ παρουσίασε βελτιωμένη εικόνα στο α τρίμηνο παρά το γεγεονός ότι επιβαρύνθηκε κατά 22% από το κόστος των ρύπων. Είχε ωφέλειες από το ΕΛΑΠΕ κατά 39,1 εκατ ευρώ που θα αυξηθούν στα επόμενα τρίμηνα, από τον μεταβατικό μηχανισμό αποζημίωσης ευέλικτης ισχύος με μηδενικό κόστος, από την μείωση της δαπάνης φυσικού αερίου και από την μείωση της τιμής ενώ παράλληλα επωφελήθηκε από την αύξηση της υδροηλεκρικής παραγωγής.Είναι σαφές ότι στόχος της δίοικησης της ΔΕΗ είναι να αντισταθμίσει την δυσμενή εξέλιξη των CO2, που έχει λάβει χώρα κατά το δεύτερο τρίμηνο.Ήδη στο α τρίμηνο η βελτίωση του Ebitda ήταν εντυπωσιακή στα 147,2 εκατ ευρώ καθώς και στο περιθώριο με 13,1%, με τους αναλυτές να αναμένουν περισσότερα στοιχεία για τον εκμηδενισμό των προβλέψεων ύψους 103 εκατ ευρώ έναντι του α τριμήνου του 2017.
Την ίδια στιγμή, πάντως, η επιχείρηση προετοιμάζει την «έξοδό» της στις διεθνείς αγορές χρήματος για τη κάλυψη των χρηματοοικονομικών αναγκών της αλλά και τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων.  
Όπως ανακοίνωσε επισήμως η επιχείρηση, η άνοδος των τιμών του CO2 κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των σχετικών δαπανών κατά 22,9%, επιβαρύνοντας κυρίως το κόστος της λιγνιτικής παραγωγής.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η αύξηση αυτή σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι η λιγνιτική παραγωγή ήταν μειωμένη το πρώτο τρίμηνο κατά 18,5% λόγω της μειωμένης ζήτησης, αλλά και της αυξημένης υδροηλεκτρικής παραγωγής κατά 54,5%.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το κόστος των ρύπων για τη λιγνιτική παραγωγή θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο καθώς η τιμή του CO2 στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων παρουσιάζει συνεχή άνοδο, ενώ όπως αναφέρουν αναλυτές μπορεί να φθάσει τα 25 ευρώ ανά τόνο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 7,8 ευρώ ανά τόνο που ήταν οι τιμές των δικαιωμάτων τον Ιανουάριο, στα τέλη Μαρτίου είχαν φθάσει στα 12,37 ευρώ ανά τόνο.
Μάλιστα η επίπτωση στα αποτελέσματα της ΔΕΗ το δεύτερο τρίμηνο του έτους αναμένεται να είναι μεγαλύτερη, αφού οι ρύποι συνέχισαν να ανεβαίνουν και έφθασαν ακόμη και τα 16 ευρώ ανά τόνο. Όμως όπως αναφέρουν πηγές της δίοικησης της ΔΕΗ υπάρχουν και οι σχετικοί μηχανισμοί αντστάθμισης που στόχο έχουν να περιορίσουν τις ζημίες από την άνοδος των τιμών των ρύπων.
Την προηγούμενη εβδομάδα κινούνταν περί τα 14 ευρώ ανά τόνο. Όπως έχει ήδη αναφέρει με σειρά άρθρων το Worldenergynews.gr, το κόστος των ρύπων και η εχθρική πολιτική της ΕΕ έναντι του άνθρακα, θα αποτελέσουν το «κλειδί» για τα έσοδα που θα αποκομίσει η ΔΕΗ από την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, οι οποίες μάλιστα αναμένεται να αποσχιστούν επισήμως σήμερα (26/6) με έγκριση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ που θα συνέλθει στις 11 το πρωί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Παρά το γεγονός ότι η διοίκηση της ΔΕΗ δεν μπορεί παρά να είναι ευχαριστημένη από το ενδιαφέρον που κινητοποίησε ο διαγωνισμός για την πώληση των μονάδων στην πρώτη μη δεσμευτική φάση, χθες (25/6) ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης εμφανίστηκε συγκρατημένος αφού στις προκλήσεις του επόμενου διαστήματος συμπεριέλαβε τη συνέχιση και ολοκλήρωση της διαδικασίας αποεπένδυσης «με το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα».  

 

Σήμερα η γενική συνέλευση

 

Η σημερινή γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί υπό αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας υπό τον φόβο επεισοδίων εκ μέρους των εργαζομένων της ΔΕΗ.
Ενδεικτική άλλωστε της έντασης που επικρατεί στους κόλπους της επιχείρησης ήταν η υποδοχή του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΝ Σωκράτη Φάμελλου πριν από λίγες ημέρες στο δημαρχείο Μεγαλόπολης από εργαζόμενους που είχαν σκορπίσει στις σκάλες άχυρα και λιγνίτη.Πάντως χθες κύκλοι της ΓΕΝΟΠ άφηναν να εννοηθεί ότι η συγκέντρωση των εργαζομένων θα είναι μεγαλύτερη και καλύτερα οργανωμένη από αυτή που είχε γίνει στα τέλη Μαΐου όταν το ΔΣ της ΔΕΗ είχε συνεδριάσει στο ΥΠΕΝ με τις κλούβες των ΜΑΤ να έχουν αποκλείσει όλη της περιοχή.
Εξάλλου η ΔΕΗ έχει προβλέψει επαναληπτική γενική συνέλευση στις 10 Ιουλίου σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί η σημερινή.
Τέλος σε ότι αφορά τα αποτελέσματα τριμήνου θα πρέπει να υπογραμμιστούν τρία ακόμη σημεία.
Πρώτον, η αποτυχία των ΝΟΜΕ ως μέτρου για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική καθώς - όπως σημειώνεται - οι εξαγωγές από τρίτες εταιρίες το πρώτο τρίμηνο του 2018 ήταν αυξημένες κατά 36,7%, λόγω της δυνατότητας που είχαν να εξάγουν μέρος των δημοπρατούμενων ποσοτήτων μέσω ΝΟΜΕ σε συνδυασμό με τις ελκυστικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης.
Δεύτερον, ότι ο κ. Παναγιωτάκης θέτει για μια ακόμη φορά το ζήτημα του ανοίγματος της αγοράς  λιανικής σε όλα τα επίπεδα της και συγκεκριμένα στην υψηλή τάση, το Κοινωνικό Τιμολόγιο και τους αγρότες.
Μάλιστα επικαλείται το τέλος των Μνημονίων ως μια ευκαιρία για την αναθεώρηση της πολιτικής που εμμέσως υποχρεώνει τη ΔΕΗ να τροφοδοτεί τα ζημιογόνα τμήματα της αγοράς.
Τρίτον, η προαναγγελία εξόδου της ΔΕΗ στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου και μάλιστα όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης έχει ήδη προσληφθεί σύμβουλος γι’ αυτό το σκοπό και έχει γίνει εξέταση και προεργασία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης