Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μυτιληναίος: Έμφαση στην εταιρική διακυβέρνηση - Οι προοπτικές διετίας

Μυτιληναίος: Έμφαση στην εταιρική διακυβέρνηση - Οι προοπτικές διετίας

Οι προοπτικές είναι πιο ισχυρές για το 2019

Νέο διοικητικό συμβούλιο εξέλεξε η Γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας Μυτιληναίος στο πλαίσιο του σχεδίου ενίσχυσης της εταιρικής διακυβέρνησής της σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές.

Ως αποτέλεσμα, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο (80% έχει αλλάξει) αποτελείται από 11 μέλη, εκ των οποίων τα επτά είναι ανεξάρτητα με μεγάλη εμπειρία σε διάφορους τομείς (τραπεζικά, εμπορεύματα, ενέργεια, ακίνητα και πληροφορική) και μόνο ένα από την οικογένεια Μυτιληναίος.

Επιπλέον, η εταιρεία θα διαχωρίσει τους ρόλους του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου από την επόμενη Ετήσια Γενική Συνέλευση.

Όσον αφορά τις προοπτικές, η διοίκηση ανέφερε ότι ο στόχος είναι να επιτευχθεί το EBITDA του 2017 για το 2018 (δηλαδή 305 εκατ. ευρώ).

Το 2018 προβλέπεται αύξηση 10% σε ετήσια βάση στο EBITDA, σε 338 εκατ. ευρώ.

Οι προοπτικές είναι πιο ισχυρές για το 2019, λόγω της συνεχιζόμενης αντιστάθμισης των τιμών του αλουμινίου (σε υψηλότερα επίπεδα από το 2018). Δεν υπάρχουν νέες εξελίξεις στις προγραμματισμένες επενδύσεις και η διοίκηση δηλώνει το δυνητικό ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Στην ετήσια Γενική Συνέλευση ο κ. Μυτιληναίος μίλησε για τις προοπτικές της εταιρείας και ενημέρωσε για τα βασικά έργα.

 

Ακολουθούν μερικά βασικά σημεία από τα σχόλια του κ. Μυτιληναίου:

 

Προοπτική: το 2018 αναμένεται να είναι έτος ενοποίησης για τον όμιλο, με τη διοίκηση να έχει στόχο να ταιριάζει με τις υψηλές επιδόσεις του περασμένου έτους. Από την άλλη πλευρά, οι προοπτικές φαίνεται να είναι καλύτερες για το 2019 λόγω της δυνατότητας αντιστάθμισης των τιμών αργιλίου σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το 2018, των προοπτικών για σημαντική ανάκαμψη των επιχειρήσεων EPC και του βελτιωμένου λειτουργικού και κανονιστικού περιβάλλοντος στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας επηρεάστηκε από τις χαμηλές τιμές χονδρικής λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της υψηλής υδροηλεκτρικής παραγωγής καθώς και της απουσίας πληρωμών χωρητικότητας που αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι από τον επόμενο μήνα).

Βασικά έργα: α) Η απόφαση για το έργο αλουμίνας αναμένεται να ληφθεί σύντομα και θα εξαρτηθεί από την αναμενόμενη απόδοση της επένδυσης, β) η άδεια της Ρ.Α.Ε. για την ανάπτυξη σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 650 MW CCGT εκκρεμεί, αλλά η διαχείριση δέσμευση για το έργο που προβλέπει την υποχώρηση του λιγνίτη από το ενεργειακό μείγμα.

Ιδιωτικοποιήσεις: Η Μυτιληναίος θα συμμετάσχει στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για την πώληση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη της ΔΕΗ (η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι στις 21 Ιουνίου), ωστόσο είναι ακόμα αβέβαιο αν θα προβούν σε δεσμευτική προσφορά σε αδύναμα οικονομικά υπό το φως των αυξανόμενων εκπομπών CO2. Ο κ. Μυτιληναίος εξέφρασε επίσης ενδιαφέρον για τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, καθώς το φυσικό αέριο αποτελεί βασικό στοιχείο της στρατηγικής της εταιρείας.

Συμπέρασμα & Δράση: Οι ενέργειες της Διοίκησης που ενισχύουν την εταιρική διακυβέρνηση πρέπει να θεωρηθούν ως σημαντική εξέλιξη για τους επενδυτές. Όσον αφορά τις προοπτικές, οι αναμενόμενες σταθερές επιδόσεις των επιχειρήσεων αλουμινίου θα αντισταθμιστούν πιθανώς από τις ασθενέστερες επιδόσεις της ηλεκτρικής ενέργειας (εν μέρει λόγω των καιρικών συνθηκών και εν μέρει λόγω των καθυστερήσεων στη ρύθμιση) και ίσως κάποιες καθυστερήσεις στα έργα EPC, πράγμα που σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να μειώσουμε τις εκτιμήσεις μας για το τρέχον έτος. Από την άλλη πλευρά, πιστεύουμε ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν αρκετά ελπιδοφόρες, καθώς η εταιρεία θα πρέπει να παράγει αρκετά FCF για να αξιοποιήσει νέες ευκαιρίες που δεν ενσωματώνονται στην τρέχουσα αποτίμηση μας.

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης