Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Χρηματοδότηση 74,5 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ για δίκτυα φυσικού αερίου σε 18 πόλεις από την ΔΕΔΑ

Χρηματοδότηση 74,5 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ για δίκτυα φυσικού αερίου σε 18 πόλεις από την ΔΕΔΑ

Σύμφωνα με μελέτες της εταιρείας, η έλευση και χρήση του φυσικού αερίου στις 18 πόλεις θα επιφέρει μείωση του ενεργειακού τους κόστους κατά 2,2 δισ. ευρώ

Στα 74,5 εκατ. ευρώ καθορίζει κοινή υπουργική απόφαση το ύψος της χρηματοδότησης της ΕΔΑ Λοιπής Ελλάδας (ΔΕΔΑ) μέσω των ΠΕΠ ΕΣΠΑ 2014 - 2020, για την κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου σε Κεντρική Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία - Θράκη.
Η ΚΥΑ φέρει τις υπογραφές του υπουργού Ενέργειας, Γ. Σταθάκη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Α. Χαρίτση, ενώ έρχεται μετά τις αντίστοιχες προσκλήσεις για χρηματοδότηση μέσω των ΠΕΠ ΕΣΠΑ που είχαν εκδώσει οι τρεις ενδιαφερόμενες Περιφέρειες.
Εκτός από το ύψος των πόρων που θα διατεθούν, το οποίο αποτελεί εκτίμηση καθώς ο ακριβής προϋπολογισμός των έργων θα διαμορφωθεί από το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών που πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τις ειδικές διαχειριστικές υπηρεσίες του ΕΣΠΑ, η απόφαση περιγράφει επίσης τη διαδικασία χρηματοδότησης της εταιρείας (που αποτελεί θυγατρική της ΔΕΠΑ) καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα πρέπει αυτή να προσκομίσει.
Πέρα από τους κοινοτικούς πόρους, για την υλοποίηση των έργων η ΕΔΑ Λοιπής Ελλάδας έχει επίσης εξασφαλίσει δάνειο 48 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το οποίο έχει 4ετή περίοδο χάριτος και θα αποπληρωθεί σε 20 έτη.

Μείωση ενεργειακού κόστους σε 18 πόλεις

Με αυτά τα κεφάλαια, η εταιρεία σχεδιάζει να «φέρει» το φυσικό αέριο σε 18 πόλεις των τριών Περιφερειών, κατασκευάζοντας 1.215 χλμ. δικτύων μέσα από τα οποία θα διέρχονται ετησίως 6,2 TWh ενέργειας σε χρονικό ορίζοντα εικοσαετίας, εξυπηρετώντας τις ανάγκες 124.000 κτιρίων.
Έτσι, το καύσιμο θα «φτάσει» στη Λαμία, τη Χαλκίδα, τη Θήβα, τη Λιβαδειά, την Άμφισσα, το Καρπενήσι, την Κατερίνη, το Κιλκίς, τις Σέρρες, τη Βέροια, τα Γιαννιτσά, την Αλεξάνδρεια, την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, τη Δράμα, την Ξάνθη, την Ορεστιάδα και την Καβάλα.
Κάτι που, σύμφωνα με μελέτες της εταιρείας, θα επιφέρει μείωση του ενεργειακού κόστους κατά 2,2 δισ. ευρώ στις συγκεκριμένες περιοχές.
Την ίδια στιγμή, η εταιρεία ετοιμάζει τα τεύχη δημοπράτησης των διαγωνισμών που θα πρέπει να διενεργηθούν για την υλοποίηση των υποδομών, και οι οποίοι θα αφορούν την προμήθεια των απαραίτητων υλικών, τις σχετικές εργολαβίες καθώς και την παροχή υπηρεσιών Project Management για τα έργα.
Η σύνταξη των τευχών γίνεται σε συνεργασία με τις ειδικές διαχειριστικές υπηρεσίες, ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης συμβατότητα με το εθνικό - κοινοτικό δίκαιο τόσο των όρων προκήρυξης όσο και των όρων εκτέλεσης των έργων.
Η εξαρχής εξασφάλιση της απόλυτης συμμόρφωσης των διαγωνισμών με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις σημαίνει πως θα είναι «θωρακισμένοι» έναντι ενδεχομένων ενστάσεων σχετικά με τους όρους διεξαγωγής τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης