Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης
Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 72,5% έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP), σύμφωνα με την υπεύθυνη Τύπου της κοινοπραξίας, Lisa Givert.
Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, η κ. Givert τόνισε ότι το σχέδιο του TAP συνεχίζεται όπως είχε προγραμματιστεί και είναι μέσα στο χρονοδιάγραμμα.
Ο TAP είναι ένας αγωγός φυσικού αερίου μήκους 878 χιλιομέτρων, ο οποίος βρίσκεται υπό κατασκευή και εκτείνεται από τα ελληνικά / τουρκικά σύνορα που διασχίζουν την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα. Στο σημείο εισόδου του, ο TAP θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipe (TANAP) στην Τουρκία.
Τέλος, η Givert σημείωσε ότι η πρόοδος στην Ιταλία περιλαμβάνει επί του παρόντος τις δεύτερες δραστηριότητες αδειοδότησης σύμφωνα με την αρχική άδεια του Υπουργείου Οικονομίας που χορηγήθηκε στις 20 Μαΐου 2015.
Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)
Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη.
Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.
Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά.
Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).
www.worldenergynews.gr