Εάν ο ορκωτός ελεγκτής Ernst and Young μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση στα στοιχεία για τα ταμειακά διαθέσιμα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα
Έως τα τέλη Ιουλίου 2018 θα μείνει εκτός διαπραγμάτευσης η μετοχή της Folli Follie σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που μέχρι τώρα έχει κινηθεί με γνώμονα την τήρηση του νόμου δεν θα επιτρέψει ξανά την διαπραγμάτευση της μετοχής πριν ο ορκωτός ελεγκτής η Ernst and Young παρουσιάζει την τελική έκθεση του για τον ισολογισμό χρήσης 2017 της Folli Follie.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες η Ernst and Young θα δίδει ορισμένες πληροφορίες τμηματικά με στόχο αρχής γενομένης έως τις 15 Ιουνίου να παρουσιαστούν τα πρώτα ευρήματα.
Ωστόσο η τελική αξιολόγηση όλων των στοιχείων θα έχει ολοκληρωθεί προς τα τέλη Ιουλίου 2018.
Εάν όμως η εταιρία ορκωτών ελεγκτών Ernst and Young η οποία έχει αναλάβει να επαναξιολογήσει τον ισολογισμό της Folli Follie αδυνατεί να εκδώσει έκθεση τότε….η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα προσφύγει στην δικαιοσύνη όπως ορίζει ο νόμος.
Σε αυτή την περίπτωση – εάν αυτό συμβεί – θα πρόκειται για δόλια πράξη εξαπάτησης του επενδυτικού κοινού από την εταιρία Folli Follie.
«Ελπίζω να μην φθάσουμε εκεί» αναφέρει θεσμικός παράγοντας.
Εν τω μεταξύ η Quintessential που αποκάλυψε με την έκθεση τις αρχές Μαΐου τον διάτρητο ισολογισμό της Folli Follie σχεδιάζει νέα αποκαλυπτικά στοιχεία να ανακοινώσει.
Έπρεπε να τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης η μετοχή της Folli Follie;
Η μετοχή της Folli Follie τέθηκε στις 25 Μαΐου εκτός διαπραγμάτευσης επειδή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε ανακοίνωση της ανέφερε ότι η εταιρία Folli Follie αδυνατεί να προσκομίσει οικονομικά στοιχεία.
Ωστόσο η ανακοίνωση της Folli Follie πουθενά δεν αναφέρει ότι δεν προσκομίζει στοιχεία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και μάλιστα προκλητικά αναφέρει ότι η ίδια ζήτησε να σταματήσει η διαπραγμάτευση της μετοχής για να προστατευθούν οι μέτοχοι από την συντονισμένη διασπορά ψευδών ειδήσεων.
Δηλαδή την ίδια στιγμή που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοινώνει ότι η Folli Follie αδυνατεί να προσκομίσει στοιχεία η εταιρία ανέφερε ότι θα δώσει στοιχεία στην Ernst and Young.
Ποιος κοροϊδεύει ποιον.
Η ουσία πάντως είναι ότι συνέβη στην μεγαλύτερη χρεοκοπία της Ευρώπης της Ιταλικής γαλακτοβιομηχανίας Parmalat το ίδιο έπρεπε να συμβεί και στην Folli Follie.
Η μετοχή έπρεπε να συνεχίσει να διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο και η αξία της εταιρίας εάν οι επενδυτές θεωρούσαν ότι έπρεπε να μηδενίσει…ας μηδενιζόταν.
Βελτίωση στα ομόλογα της Folli Follie
Μετά την αρχική καταστροφή όπου οι αποδόσεις των ομολόγων της Folli Follie έφθασαν έως το 75% με 85% εν συνεχεία εμφανίστηκαν κάποιοι αγοραστές διαμορφώνοντας τις τιμές μεταξύ 59 και 68 μονάδες βάσης με απόδοση 56% με 43% μεταξύ αγοράς και πώλησης
Το παρασκήνιο με Κομουνιστικό Κόμμα Κίνας, Credit Suisse και σχέδια Fosun
Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις και όχι αποφάσεις – αλλά ενδείξεις – ότι η Fosun που κατέχει το 16,37% της Folli Follie θα περιμένει την έκθεση του ορκωτού ελεγκτή και είτε θα επιδιώξει να πάρει όλη την εταιρία μέσω κάποιου επενδυτικού σχήματος ή θα επιδιώξει να αποσχίσει τις δραστηριότητες της Folli Follie στην Κίνα και ΝΑ Ασία.
Ορισμένες θεσμικές πηγές θεωρούν ότι ο διαμελισμός της Folli Follie θα αποδειχθεί μονόδρομος καθώς ίσως μόνο έτσι να καταφέρει να διασωθούν κάποια από τις δραστηριότητες του ομίλου.
Εν τω μεταξύ έχουν κυκλοφορήσει πληροφορίες – που ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί – ότι τα πραγματικά ταμειακά διαθέσιμα είναι κάτω από 100 εκατ ευρώ και όχι 446 εκατ που έχουν αναφερθεί στον ισολογισμός χρήσης 2017.
Όργιο φημών
Εσχάτως κυκλοφορεί μια φήμη – και μόνο ως φήμη την παρουσιάζουμε – που αναφέρει ότι το Κομουνιστικό Κόμμα της Κίνας είχε χρηματοδοτηθεί από κάποιο μηχανισμό της Folli Follie ώστε να τύχει στην λιανική και χονδρική ευνοϊκής μεταχείρισης στην Κίνα.
Ταυτόχρονα πολλά ερωτηματικά εγείρονται για την Credit Suisse και την UBS που είχαν εκδώσει το ομολογιακό σε ελβετικό φράγκο μαζί με τα δικηγορικά γραφεία που ανέλαβαν την υπόθεση.
Οι ελβετικοί επενδυτικοί οίκοι δεν είχαν πραγματοποιήσει μια στοιχειώδη έρευνα πριν εκδώσουν το ομολογιακό;
Πως πούλησαν 150 εκατ ελβετικά φράγκα ομόλογο και τι υποστηρίζουν τώρα στους πελάτες τους;
Πάντως οι φήμες κατακλύζουν την αγορά και μια από αυτές ότι η Πορτογαλική Αρχή ελέγχει την Fosun για την δημιουργία δομημένου προϊόντος από την πορτογαλική ασφαλιστική που ελέγχει….διαψεύστηκαν.
Εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κατάστασης εύλογα διακινούνται πολλά τα οποία χρήζουν προσοχής;
Υποσημείωση
Εάν ο ορκωτός ελεγκτής Ernst and Young μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση στα στοιχεία για τα ταμειακά διαθέσιμα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr