Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμφωνία Κίνας - ΗΠΑ για μείωση δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων από το 25% στο 15%

Συμφωνία Κίνας - ΗΠΑ για μείωση δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων από το 25% στο 15%
Οι περικοπές αναμένεται τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου
Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στις εξελίξεις του ανοικτού εμπορικού πολέμου ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο, καθώς αποφάσισαν να μην προχωρήσουν στην επιβολή δασμών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η Κίνα συμφώνησε να μειώσει τους δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων από το 25% στο 15%.
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη αφού εξυπηρετεί τις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Tesla και παράλληλα θα ωφεληθούν οι Ευρωπαίοι και Ασιάτες κατασκευαστές από τη Daimler AG στην Toyota Motor Corp.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ώθηση στις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες και τις ευρωπαϊκές, που κατασκευάζουν αυτοκίνητα σε αμερικανικό έδαφος, τα οποία και εξάγουν στην τεράστια κινεζική αγορά, αλλά και τις ιαπωνικές εταιρείες.
Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, η Tata Motors κέρδισε 4,7% στη Βομβάη, η BMW σημείωσε άνοδο 1,5% στη Φρανκφούρτη και η Daimler πρόσθεσε 1,3%.
Το Πεκίνο έχει δεσμευτεί επίσης να μειώσει τα όρια ιδιοκτησίας τόσο στον τομέα των αυτοκινήτων, όσο και στον τραπεζικό τομέα, ενώ το περασμένο Νοέμβριο μείωσε τα τιμολόγια εισαγωγής σε περίπου 200 κατηγορίες καταναλωτικών προϊόντων.
Ο φόρος εισαγωγής στα εξαρτήματα αυτοκινήτων θα μειωθεί στο 6%, δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Επιπλέον, οι περικοπές αναμένεται τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι η συζήτηση σχετικά με μια πιθανή περικοπή δασμών στον τομέα των αυτοκινήτων άρχισε τον περασμένο Απρίλιο με αφορμή μια αναφορά του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ σε ομιλία του.
Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών, ο μέσος φόρος για τα οχήματα που πληρούν τις προϋποθέσεις θα κινείται στο 13,8%.
Στο μοτίβο του Bloomberg κινείται και το cnbc το οποίο τονίζει τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες που κατασκευάζουν πολυτελή μοντέλα στην Κίνα και διατηρούν ένα μικρό μέρος της παραγωγής τους εκεί.
Η BMW θα μπορούσε επίσης να κερδίσει από τη μείωση των δασμών, καθώς κατασκευάζει σημαντικό αριθμό οχημάτων της στις ΗΠΑ και στη συνέχεια τα μεταφέρει στην ασιατική χώρα.
Οι εισαγωγές αυτοκινήτων στην Κίνα έφθασαν το 2017 τα 1,21 εκατ. οχήματα, αυξημένες κατά 16,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης