Τελευταία Νέα
Commodities

Ουράνιο, λίθιο, κοβάλτιο στην λίστα με τα 35 κρίσιμα ορυκτά για την ασφάλεια των ΗΠΑ

Ουράνιο, λίθιο, κοβάλτιο στην λίστα με τα 35 κρίσιμα ορυκτά  για την ασφάλεια των ΗΠΑ
Στόχος να «σπάσει» την εξάρτηση των ΗΠΑ από τα ξένα ορυκτά
Τo ουράνιo και τα βασικά μέταλλα επαναφορτιζόμενων μπαταριών λίθιο και κοβάλτιο  βρίσκονται στον τελικό κατάλογο των 35 κρίσιμων ορυκτών που οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ουσιώδεις για την οικονομική και εθνική τους ασφάλεια και θέλουν να αυξήσουν την  εγχώρια παραγωγή.
Το Υπουργείο Εμπορίου θα χρησιμοποιήσει τον κατάλογο - ο οποίος δημοσιεύθηκε την Παρασκευή  από το Υπουργείο Εσωτερικών και επιβεβαιώνει ένα σχέδιο που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο-  για μια έκθεση που ανταποκρίνεται σε προεδρικό διάταγμα του Δεκεμβρίου με στόχο να «σπάσει» την εξάρτηση των ΗΠΑ από τα ξένα ορυκτά.
Η κυνέρνηση Trump θέτει τις προτεραιότητες για τις  εγχώριες πηγές  των κρίσιμων ορυκτών: αύξηση της εγχώριας εξερεύνησης, εξόρυξης και ανακύκλωσης · να δώσει στους ανθρακωρύχους και τους παραγωγούς ηλεκτρονική πρόσβαση σε καλύτερα χαρτογραφικά και γεωλογικά δεδομένα · και να εξορθολογισθεί την μίσθωση και την αδειοδότηση για νέα ορυχεία.
Ο κατάλογος, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης το βωξίτη αλουμινίου, την πλατίνα  και την ποτάσα, θα ενημερώνεται περιοδικά για αλλαγές στην πολιτική, την προσφορά, τη ζήτηση και τη συγκέντρωση της παραγωγής, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών.
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ορισμένων ορυκτών πρώτων υλών που είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και την οικονομική ευημερία του έθνους", δήλωσε ο Tim Petty, βοηθός γραμματέας του υπουργείο Εσωτερικών.
"Αυτή η εξάρτηση των Ηνωμένων Πολιτειών από ξένες πηγές δημιουργεί μια στρατηγική ευπάθεια τόσο για την οικονομία όσο και για τη στρατιωτική της δράση, τις φυσικές καταστροφές και άλλα γεγονότα που μπορούν να διαταράξουν την προσφορά αυτών των βασικών ορυκτών".
Σύμφωνα με το Reuters το σχέδιο  έφερε 453 δημόσια σχόλια, συμπεριλαμβανομένων 147 αιτήσεων για την προσθήκη ορυκτών, όπως ο χαλκός, το νικέλιο και το ασήμι, και 183 αιτήματα για διαγραφή ουρανίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης