Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Πώς ανέκαμψε η κερδοφορία στο 9μηνο - Το μέλλον της κρίνεται στην Αξιολόγηση

tags :
ΔΕΗ: Πώς ανέκαμψε η κερδοφορία στο 9μηνο - Το μέλλον της κρίνεται στην Αξιολόγηση
Τα ποιοτικά στοιχεία της ΔΕΗ στο 9μηνο του 2016 - Τι περιμένουν οι αναλυτές - Οι υπεραξίες από τον ΑΔΜΗΕ
Επιστροφή στην κερδοφορία χάρις την μείωση των επισφαλών προβλέψεων κατά 35% είναι το βασικό στοιχείο των αποτελεσμάτων του 9μηνου.
Ο δείκτης του EBITDA δηλαδή ο δείκτης καθαρού περτιθωρίου κέρδους προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων βελτιώθηκε στο 19,5% επι του τζίρου,ο οποίος μειώθηκε κατά 4%.
Οι συνολικές υποχρεώσεις έχουν παραμείνει σταθερές στα 4,58 δισ έναντι 4,57 δισ το προηγούμενο τρίμηνο.
     
Θετικά στοιχεία στα αποτελέσματα της ΔΕΗ στο Γ 3μηνο σημειώνουν οι αναλυτές,όπως ο κ. Ματζάβας της Pantelakis AXEΠΕΥ στους εξής τομείς:
 - Επιστροφή στην καθαρή κερδοφορία με 50 εκατ ευρώ,που οφείλεται κατά βάσιν στην μείωση των προβλέψεων.
 - Ομως οι διακανονισμοί των χρεωστών δεν ενισχύθηκαν ουσιατικά, στοιχείο που δείχνει ότι η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει περαιτέρω καθώς οι λογαριασμοί προς διευθέτηση δεν ξεπέρασαν τελικά το 1,15 δισ στο τέλος του 9μηνου  έναντι 1,1 δισ που ήταν η τελευταία ενημερωση των αναλυτών.
 - Από την άλλη πλευρά υπήρξε μια εφάπαξ πληρωμή της ΔΕΗ στον ΛΑΓΗΕ ύψους 30 εκατ και κάλυψη υποχρέωσης 23 εκατ προς την ΔΕΠΑ για την περίοδο 2012-2015.

Η Επιχείρηση βοηθήκε επίσης από τα χαμηλότερα κόστη στο πετρέλαιαο και στο φυσικό αέριο
Η παραγωγή λιγνίτη μειώθηκε κατά 31% ευρισκόμενη σε ιστορικά χαμηλά.
Κατά 8% μειώθηκε η υδροηλεκτρική παραγωγή.
     
Το βασικά ζήτηματα για το μέλλον της ΔΕΗ δεν έχουν ξεκαθαριστεί
     
Έολο παραμένει στην παρούσα φάση το πώς θα εξελιχθεί η πορεία των δημοπρασιών και τα ποσοστά που θα συμφωνηθούν κατά την Αξιολόγηση.
Αυτό επιβαρύνει το μέλλον της Επιχείρησης με τα παρόντα δεδομένα της διαπραγμάτευσης καθώς η πτώση των τιμών παροχής λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας στους ιδιώτες μέσω των δημοπρασιών (ΝΟΜΕ)δημιουργεί σημαντικές ζημίες.
Εδώ βρίσκεται όμως και η βασική εκκρεμμότητα της Αξιολόγησης καθώς οι Πιστωτές επιμένουν τα ποσοστά της διάθεσης των ποσοτήτων λιγνιτικής ενέργειας να είναι σε υψηλά επίπεδα,που η ΔΕΗ δεν αντέχει.
Για τους λγόους αυτούς η δοίκηση έχει προετοιμάσει τοι σενάριο πώλησης χαρτοφυλαικών πελατών,ενώ οι πιστωτές πιέζουν για πωλήσεις μονάδων.
 Συμπερασματικά αν αυτά τα ζητήματα δεν λυθούν, δεν μπορεί να υπάρξει σαφής εικόνα για το μέλλον της Επιχείρησης.
Ομως τα αποτελέσματα του 9μηνου δείχνουν ότι η διαχείριση έχει εξασφαλίσει τις σχετικές προυτποθέσεις.

H κεφαλαιοποίηση περιορίζεται στο ύψος της αποτίμησης της συμφωνίας με τον ΑΔΜΗΕ

Η επιφύλαξη της αγοράς είναι τέτοια αφού δίνει στην ΔΕΗ μια αποτίμηση όση είναι και η αξία που λαμβάνουν οι μέτοχοι της ΔΕΗ από το σύνολο της συμφωνίας για την  μεταβίβαση των ποσοστών του ΑΔΜΗΕ μετά την πώληση του 24% στην State Grid of China και του 51% στο Ελληνικό Δημόσιο.
Επίσης στα 2,9 ευρώ αξία ανά μετοχή της όλης συμφωνίας για τους μετόχους σύμφωνα με την Panetlakis ΑΧΕΠΕΥ περιλαμβάνονται και το τίμημα που λαμβάνει η ΔΕΗ από την μεταβίβαση του 24% αντί 320 εκατ ευρώ,της επιστροφής κεφαλαίων 131 εκατ ευρώ από τον ΑΔΜΗΕ και των μεριισμάτων του 2016.
Δηλαή η αγορά αποτιμά στο μηδέν τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία και τις προοπτικές της Επιχείρησης.

Αρχική δημοσίευση: 21/12/2016 14:40

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης