Τελευταία Νέα
Commodities

Αμερικανικό ενδιαφέρον για την κατασκευή πλωτού τερματικού σταθμού LNG στην Κροατία

Αμερικανικό ενδιαφέρον για την κατασκευή πλωτού τερματικού σταθμού LNG στην Κροατία
Σύμφωνα με την κρατική εταιρεία της Κροατίας ο πλωτός τερματικός σταθμός θα ολοκληρωθεί και θα λειτουργήσει εντός του 2018.
Την κατασκευή πλωτού τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) προγραμματίζει να ξεκινήσει εντός του 2017 η Κροατία στο νησί Krk, κάτι που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών, όπως δήλωσε η πρέσβης των ΗΠΑ στο Ζάγκρεμπ Julieta Valls Noyes.
«Αν κατασκευαστεί τερματικός σταθμός LNG στο νησί Krk, η Κροατία θα έχει την ευκαιρία να αποκτήσει ηγετικό ενεργειακό ρόλο στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από εταιρείες των ΗΠΑ να συμμετέχουν σε αυτό, καθώς και σε άλλα παρόμοια έργα στην Κροατία.
Η ίδια υποστήριξε, ότι η κατασκευή του τερματικού σταθμού θα μπορούσε να ξεκινήσει σύντομα με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά ταμεία και ιδιωτικές επενδύσεις.
«Πιστεύουμε ότι το έργο αυτό έχει χαμηλό κόστος και κινδύνους και αποτελεί μια επιχειρηματική ευκαιρία για την Κροατία να αναδειχθεί σε περιφερειακός ηγέτης και να υποστηρίξει τους ενεργειακούς σκοπούς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», δήλωσε η Noyes.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα balkaneu.com, το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για το έργο αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι, καθώς οι ΗΠΑ έχουν εντατικοποιήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου και θα ήθελαν να εκμεταλλευτούν την γεωστρατηγική θέση της Κροατίας, προκειμένου να αυξήσουν τις εξαγωγές τους στην Ευρωπαϊκή ήπειρο.
Το μόνο ερωτηματικό όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα, είναι αν το αμερικανικό LNG θα είναι ανταγωνιστικό στο φθηνότερο ρωσικό φυσικό αέριο.
Προϋπόθεση για την κατασκευή του τερματικού σταθμού στο νησί Krk είναι η κατασκευή της υποδομής για την αεριοποίηση του LNG, κάτι που υλοποιηθεί από την κρατική εταιρεία Plinacro.
Σύμφωνα με την κρατική εταιρεία LNG της Κροατίας, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την κατασκευή ενός τερματικός σταθμός επί του εδάφους του νησιού Krk, ωστόσο λόγω κόστους οι επενδυτές προτιμούν να συμμετάσχουν στην κατασκευή ενός μικρότερου, πλωτού τερματικού σταθμού, ο οποίος θα είναι χωρητικότητας 1,8 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων το χρόνο.
Οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί με ιδιωτικά κεφάλαια και επενδυτές, οι οποίοι, σύμφωνα με την εταιρεία ΥΦΑ της Κροατίας, εξακολουθούν να ενδιαφέρονται, έστω και αν, αντί ενός μεγάλου τερματικού γης, ένα μικρότερο πλωτό τερματικό θα κατασκευαστεί, με την ικανότητα των περίπου 1,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ένα έτος.
Σύμφωνα με την κρατική εταιρεία της Κροατίας ο πλωτός τερματικός σταθμός θα ολοκληρωθεί και θα λειτουργήσει εντός του 2018.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης