Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Οι κρίσιμες παράμετροι που θα κρίνουν την πορεία της μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου

ΔΕΗ: Οι κρίσιμες παράμετροι που θα κρίνουν την πορεία της μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου
Τι περιμένει η αγορά αύριο 27/4 από τα αποτελέσματα του 2017
Η ψήφιση του νομοσχεδίου για την πώληση των λιγντιτικών μονάδων της ΔΕΗ αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της επόμενης ημέρας για την επιτυχή αναδιάρθρωση της επιχείρησης, καθώς έχει λάβει έντονες πολιτικές διαστάσεις.
Η κυβερνητική πλευρά εκτιμά ότι από την πώληση των δύο συγκροτημάτων Μεγαλόπολης και Μελίτης μπορεί να λάβει 700 εκατ - 1 δισ.
Το ζήτημα είναι ποιοί θα είναι οι ενδιαφερόμενοι και αν αυτοί θα εγκριθούν από την Κομισιόν, σε περίπτωση που είναι οι Κινέζοι.
Σχετική διαβεβαίωση έχει αναφέρει ότι έχει λάβει ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Εμ. Παναγιωτάκης.
Τα νούμερα αυτά φαίνεται ότι αμφισβητεί η Αντιπολίτευση που μιλά για πώληση μονάδων, με παραμονή των χρεών στην ΔΕΗ και αποτυχία μείωσης του κόστους ρεύματος για τον μέσο καταναλωτή.
Η αντιπολίτευση μέχρι τώρα εμμένει στην λύση της μικρής ΔΕΗ που θεωρητικά θα εξασφάλιζε σημαντικά έσοδα ακολουθώντας το επιτυχημένο ιταλικό μοντέλο, ενώ η κυβέρνηση στηρίζει την επιχειρηματολογία της στο ότι διασφάλισε την παραμονή στην ΔΕΗ των υδροηλεκτρικων και μονάδων φυσικού αερίου, που παραμένουν τα βασικά assets.

Από εδώ και στο εξής η ΔΕΗ θέλει έναν επιτυχημένο διαγωνισμό για να βοηθήσει τα οικονομικά της στοιχεία στα εξής σημεία- κλειδιά:
 -Την μείωση του καθαρού χρέους, το οποίο μετά την απομείωση ύψους 476,7 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία 9μήνου 2017 είναι στα 3,846 δισ.
-Την παράλληλη βελτίωση της ρευστότητας, που ενισχύεται από την αναμενόμενη ολοκλήρωση της συμφωνίας για δάνεια ύψους 1,3 δισ ευρώ.
Τα αποτελέσματα που θα δημοσιευθούν άυριο 27/4/ 2018 θα καταδείξουν ποιά είναι τα ποιοτικά δεδομένα σε λειτουργικό επίπεδο για την ΔΕΗ.
Όσον αφορά το EBITDA στο 9μηνο ήταν μειωμένο κατά 38,8% στα 475 εκατ λόγω του ΕΛΑΠΕ δηλαδή του Λογαριασμού για χρέωση προμηθευτή για τις ΑΠΕ, των δημοπρασιών ΝΟΜΕ και αύξησης της μοναδιαίας χρέωσης του ΕΦΚ για το diesel.
Όλα αυτά μόνο για το γ τρίμηνο του 2017 επιβάρυναν με 120 εκατ ευρώ.
Η χρεώση προμηθευτή μειώνεται όμως τώρα κατά 35% που σημαίνει ωφέλεια για την ΔΕΗ.
-Στα στοιχεία του συνόλου του 2017 θα δούμε επίσης πώς θα απεικονιστεί η καταβολή από το δημοσιονομικό πρωτογενές πλεόνασμα των 476 εκατ ευρώ για την κάλυψη των ΥΚΩ για το σύνολο του 2017.
Στο γ τρίμηνο τα αποτελέσματα εμφάνισαν σε λειτουργικό περιθώριο αύξηση στο 14,8% έναντι 11% στο β τρίμηνο του 2016, καθώς οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις έχουν ξεκινήσει να αποκλιμακώνονται.
Παρά το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί κέρδη από την πώληση του ΑΔΜΗΕ της τάξης 172 εκατ τα αποτελέσματα δεν έχουν παρουσιάσει μέχρι τώρα σημαντική βελτίωση.
Παράλληλα η αγορά αναμένεται να δει πώς θα απικονιστεί στα τελικά μεγέθη της ΔΕΗ του 2017 η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ.

Οι δημοπρασίες  ΝΟΜΕ δεν αναμένεται να επηρεάσουν τα αποτελέσματα στον βαθμό που εκφράζονταν οι αρχικές ανησυχίες, καθώς οι υψηλές τιμές που διαμορφώνονται, ανω των 40 ευρώ/MWh ευνοούν την ΔΕΗ, η οποία μειώνει τις αναμενόμενες απώλειες.
Η ΔΕΗ διαθέτοντας επίσης τις μονάδες θα απαλλαγεί από ένα μισθολογικό κόστος, όμως ο διαγωνισκός θα δείξει πόσους εργαζομένους είναι διατεθειμένοι να πάρουν οι αγοραστές και πόσο θα επιβαρυνθεί η ίδια η ΔΕΗ από την εθελούσια.
Σε επίπεδο μεσοπρόθεσμο το ερώτημα είναι πόσο θα κοστίσει στην ΔΕΗ η απώλεια των λιγνιτικών μονάδων και τι θα αποφέρει σε έσοδα και εισροές.
Eπίσης πόσο αποτελεσματικά και γρήγορα θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την πώληση για ανάπτυξη σε ανανεώσιμες και περιφερειακές δραστηριότητες.
Τέλος τα στοιχεία του ισολογισμού θα δείξουν κατά πόσο η ΔΕΗ έπραξε ή δεν έπραξε σωστά, για να μην κλείσει ταχέως το θέμα του εκσυγχρονισμού της μονάδας του Αμυνταίου.
Σημειώνεται ότι στα πλαίσια της στρατηγικής παραμένει ερώτημα ποιά θα είναι η στρατηγική της συμφωνία με την ενεργοβόρο βιομηχανία.

ΔΕΗ: «Μάχη» με το χρόνο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων

Κυριολεκτικά σε αγώνα δρόμου θα πρέπει να αποδυθεί από σήμερα κιόλας η ΔΕΗ, καθώς μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου πώλησης των λιγνιτικών μονάδων και των ορυχείων, παίρνει εκείνη τη σκυτάλη για τη δρομολόγηση των βημάτων που προβλέπονται για την αποαπένδυση.
Ενδεικτικό είναι πως έως τις 31 Μαΐου, δηλαδή σε μόλις 36 ημέρες, η επιχείρηση θα πρέπει όχι μόνο να έχει ολοκληρώσει την απόσχιση των δύο θυγατρικών εταιρειών, και να έχει εξασφαλίσει τόσο αδειοδοτικά όσο από την άποψη στελέχωσης την εύρυθμη τους λειτουργία, αλλά και είναι παράλληλα έτοιμη να προκηρύξει και τον διεθνή διαγωνισμό για την πώλησή τους.
Εξάλλου, ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, έχει παραδεχθεί δημόσια πως μόνο απλή και εύκολη δεν είναι η δουλειά της επιχείρησης.
«Θα είναι ένα πολύ μεγάλο έργο. Θα είμαι ευτυχής αν καταφέρουμε να πιάσουμε τις προθεσμίες», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά σε συνάντηση με εκπροσώπους του Τύπου στις αρχές Μαρτίου, στο περιθώριο της εκδήλωσης που είχε πραγματοποιήσει η επιχείρηση για την Ημέρα της Γυναίκας.
Στην ίδια συνάντηση, είχε αποκαλύψει πως η ΔΕΗ είχε ήδη προσλάβει σύμβουλο για την προετοιμασία της διαδικασίας, την Pricewaterhouse, όπως και ότι θα επέλεγε άμεσα το νομικό γραφείο που θα εκπροσωπήσει την επιχείρηση.
Αν και αυτό σημαίνει πως στο μεταξύ θα έχει γίνει σίγουρα αρκετή προεργασία, εντούτοις σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται πως δεν υπάρχουν προβλήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν σε ελάχιστο χρόνο.

Αδειοδότηση των νέων, προς πώληση εταιριών

Έτσι, εκτός από την άμεση ίδρυση των δύο θυγατρικών και τη μεταβίβαση σε αυτές των προς πώληση περιουσιακών στοιχειών στη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη, ένα τέτοιο πρόβλημα αφορά τη γρήγορη αδειοδότησή τους, και μάλιστα κατά παρέκκλιση, ώστε από την πρώτη στιγμή της σύστασής τους να μπορούν να λειτουργήσουν τα ορυχεία και τις μονάδες.
Κι αυτό γιατί, οι δύο εταιρείες θα έχουν νέα ΑΦΜ, και επομένως τυπικά δεν θα είναι εξαρχής εγγεγραμμένες στα μητρώα τόσο του ΑΔΜΗΕ και του ΛΑΓΗΕ, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για να μπορούν να συμμετάσχουν στην ηλεκτροπαραγωγή και τον ΗΕΠ.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η ΔΕΗ θα πρέπει να έχει ήδη καταλήξει στο απαραίτητο προσωπικό που θα παραμείνει στις δύο εταιρείες - δημιουργώντας ουσιαστικά ένα νέο οργανόγραμμα, όπου οι τρεις υφιστάμενοι κλάδοι προσωπικού, σε κάθε Ατμοηλεκτρικό Σταθμό, θα συγχωνευθούν σε ένα.
Όσον αφορά τους πλεονάζοντες εργαζομένους, είναι απαραίτητο να έχει ήδη έτοιμο το σχέδιο της εθελούσιας εξόδου για όσους αποχωρήσουν, αλλά και το πλάνο απορρόφησης σε άλλες παραγωγικές της εγκαταστάσεις, για εκείνους που θα μεταφερθούν στην επιχείρηση.
Παράλληλα με τα παραπάνω, θα πρέπει να «τρέξει» και η προετοιμασία του διαγωνισμού, με τη σύνταξη της προκήρυξης και την ενσωμάτωση σε αυτών όρων που θα εξασφαλίζουν ότι η διαδικασία θα διεξαχθεί χωρίς προβλήματα, αλλά και ότι οι υποψήφιοι επενδυτές θα έχουν τα εχέγγυα διαχείρισης των δύο θυγατρικών.
Έτσι, ανάμεσα στα άλλα, η ΔΕΗ θα πρέπει να καθορίσει τη διαδικασία, τις προθεσμίες υποβολής των δεσμευτικών προσφορών, την κατάθεση εγγυητικών επιστολών συμμετοχής, τη διαδικασία υποβολής ερωτημάτων και επεξηγήσεων, το σχέδιο της σύμβασης, αλλά και τα κριτήρια προεπιλογής και τελικής επιλογής των συμμετεχόντων.
Και σε αυτή την περίπτωση, είναι δεδομένο πως έχει γίνει ήδη προεργασία.
Ωστόσο, ό,τι έχει αποφασισθεί θα πρέπει να συμφωνηθεί και με τον εντολοδόχο παρακολούθησης (monitoring trustee) εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον οποίο θα ορίσει το Δημόσιο με τη ΔΕΗ και θα έχει εγκρίνει η Κομισιόν.
Κι αυτό γιατί αρμοδιότητα του εντολοδόχου θα είναι να παρακολουθεί τη διενέργεια και εξέλιξη του διαγωνισμού, προτείνοντας βελτιωτικά μέτρα, μέχρι την ολοκλήρωση της σκοπούμενης αποεπένδυσης.

Λειτουργία data center για τους ενδιαφερόμενους αγοραστές

Ακόμη όμως και με την έναρξη λειτουργίας των θυγατρικών, αλλά και του διαγωνισμού, το έργο της ΔΕΗ δεν θα έχει ολοκληρωθεί.
Έτσι, μετά την προκήρυξη, θα πρέπει να καταρτίσει τις συμβάσεις παροχής υπηρεσιών καθώς και τις συμβάσεις μίσθωσης ακινήτων που είναι απαραίτητες για την ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία των νέων εταιρειών, τις οποίες θα θέσει υπόψη των συμμετεχόντων για σχολιασμό.
Παράλληλα, θα χρειαστεί να ανοίξει το data center για τους επενδυτές που θα συμμετάσχουν στη φάση των δεσμευτικών προσφορών, ενώ όπως είναι φυσικό πριν από το άνοιγμα των προτάσεων, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο καθορισμός του εύλογου τιμήματος.
Γι’ αυτό τον σκοπό, ως σύμβουλος της αποεπένδυσης έχει προσληφθεί η HSBC, η οποία θα συμβάλει στην αποτίμηση των μονάδων.
Μάλιστα, ακόμη και αν όλα τα παραπάνω βήματα εξελιχθούν εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, και ο διαγωνισμός έχει αίσια έκβαση με την ανακήρυξη στρατηγικών επενδυτών για τις μονάδες, αυτό δεν σημαίνει πως η ΔΕΗ θα πάψει να βρίσκεται ενώπιον ασφυκτικών διοριών.
Σε αυτή τη περίπτωση η προθεσμία είναι η 1η Ιανουαρίου 2019, όταν οι δύο εταιρείες θα πρέπει να είναι καθ’ όλα έτοιμες να λειτουργήσουν υπό το νέο ιδιοκτησιακό τους καθεστώς.
Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει, θα πρέπει να υπογραφούν οι συμβάσεις πώλησης, να πάρουν τις σχετικές εγκρίσεις από τις αρχές, αλλά και το «πράσινο φως» και από την Κομισιόν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης