Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μ. Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Ίσως το 2021 αντί του 2023 η ολοκλήρωση της μεγάλης διασύνδεσης Κρήτης

Μ. Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Ίσως το 2021 αντί του 2023 η ολοκλήρωση της μεγάλης διασύνδεσης Κρήτης
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρίας, ο ΑΔΜΗΕ διερευνά όλες τις αναγκαίες συνεργασίες και συνέργειες ώστε το έργο να υλοποιηθεί πολύ πιο σύντομα από τον αρχικό προγραμματισμό
Την επίσπευση της «μεγάλης» διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτροδότησης μέσω Αττικής, προκειμένου να ολοκληρωθεί ένα ή δύο χρόνια νωρίτερα από το 2023 που είναι ο τωρινός προγραμματισμός, εξετάζει ο ΑΔΜΗΕ, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Μάνος Μανουσάκης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.
Ο κ. Μανουσάκης επισημαίνει ακόμη ότι η διασύνδεση της Μυκόνου θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ το έργο της διασύνδεσης των Κυκλάδων προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2024 με νησιά των νοτίων και δυτικών Κυκλάδων όπως η Σέριφος, η Μήλος και η Σαντορίνη.
Ειδικότερα σε ότι αφορά τις δυο διασυνδέσεις της Κρήτης ο κ. Μανουσάκης επισημαίνει ότι ο διαγωνισμός για την λεγόμενη «μικρή» διασύνδεση μέσω Πελοποννήσου προκηρύχθηκε στις 11 Απριλίου.
Όπως τονίζει δημοσιεύθηκαν οι διακηρύξεις ενός έργου προϋπολογισμού περίπου 324 εκατ. ευρώ.
Το project αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2020 και συνιστά ένα σημαντικό βήμα όχι μόνο για την διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της Κρήτης, αλλά και για την ελάφρυνση των καταναλωτών όλης της χώρας από τις χρεώσεις ΥΚΩ, που επιβαρύνονται κατά 300 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο - κατά μέσο όρο - λόγω της μη διασύνδεσης του νησιού.
Για τη μεγάλη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, ο κ. Μανουσάκης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ο ΑΔΜΗΕ διερευνά όλες τις αναγκαίες συνεργασίες και συνέργειες ώστε να υλοποιηθεί αυτό το πολύ μεγάλο έργο στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Με βάση το ενδιαφέρον που υπάρχει, είναι ορατό το ενδεχόμενο, το έργο αυτό που με τα σημερινά δεδομένα σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023, να επιταχυνθεί κατά ένα ή δύο χρόνια».
Πρέπει να σημειωθεί ότι το επιπλέον κόστος για την ηλεκτροδότηση της Κρήτης από τοπικές πετρελαϊκές μονάδες, το οποίο καλύπτεται από το λογαριασμό των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το 2017, διαμορφώθηκε σε 316,9 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 52% του συνολικού κονδυλίου για τις ΥΚΩ ηλεκτροδότησης των νησιών που ήταν 604,9 εκατ. Αυτό σημαίνει ότι η ολοκλήρωση των διασυνδέσεων θα σημάνει αντίστοιχο όφελος για τους καταναλωτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης