Διεθνή

Βοσνία: Η ξηρασία "βύθισε" τα κέρδη της EPBiH το 2017

Βοσνία: Η ξηρασία
Η ξηρασία έπληξε την υδροηλεκτρική ενέργεια και η εταιρεία αναγκάστηκε να προχωρήσει σε εισαγωγές
Τα καθαρά κέρδη της  EPBiH στη Βοσνία σημείωσαν κατακόρυφη πτώση το 2017 και περιορίσθηκαν στα 620.382 Βοσνιακά μάρκα (391.000 δολ.) από σχεδόν 13 εκατομμύρια μάρκα το προηγούμενο έτος, καθώς η ξηρασία έπληξε την υδροηλεκτρική ενέργεια και αναγκάστηκε να προχωρήσει σε δαπανηρές εισαγωγές.
Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 11,8% σε 1,16 δισ. μάρκα, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν σχεδόν κατά 15,1% σε 1,14 δισ. μάρκα.
"Η ξηρασία ήταν ο κύριος λόγος για την πτώση του κέρδους ... Το κόστος παραγωγής αυξήθηκε καθώς η EPBiH αναγκάστηκε να παράγει περισσότερη ενέργεια από τις δαπανηρές γεννήτριες άνθρακα και έπρεπε επίσης να στραφεί στις εισαγωγές για να αντισταθμίσει το έλλειμμα" δήλωσε εκπρόσωπος της EPBiH στο Reuters.
Μια μακρά περίοδος ξηρασίας και οι υψηλές θερμοκρασίες μείωσαν τα επίπεδα των υδάτων στα Δυτικά Βαλκάνια πέρυσι, περιόρισε σημαντικά την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και οδηγώντας την κατανάλωση και τις τιμές απότομα υψηλότερα.
Η Βοσνία, συνήθως ο μόνος εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής, υπερδιπλασίασε τις εισαγωγές ενέργειας σε 317 εκατομμύρια βοσνιακά  μάρκα πέρυσι για να καλύψει το έλλειμμα υδροηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με στοιχεία του κρατικού στατιστικού οργανισμού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης