Ενέργεια

Λακκοτρύπης: Όλες οι επιλογές εφικτές για το φυσικό αέριο, αναλόγως ποσοτήτων

Λακκοτρύπης: Όλες οι επιλογές εφικτές για το φυσικό αέριο, αναλόγως ποσοτήτων
«Για εμάς, είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνουμε παραγωγική χώρα στον τομέα των υδρογονανθράκων και προς το συμφέρον του κυπριακού λαού», είπε μεταξύ άλλων
Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση και παρατηρήσεις έχει σταλεί η συμφωνία για κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου Κύπρου-Αιγύπτου, αφού ξεπεράστηκαν και οι τελευταίες εκκρεμότητες που υπήρχαν, σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη που φιλοξενήθηκε στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι.
Ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως αναλόγως των ποσοτήτων που θα εξευρεθούν στην ΑΟΖ μας και στην περιοχή, είναι εφικτός τόσο ο αγωγός προς την Αίγυπτο, o αγωγός East Med, αλλά και το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο.
Αναφορικά με την εμπορική συμφωνία πώλησης φ/α από την Αφροδίτη στα τερματικά της Αιγύπτου, ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο τόσο μεταξύ των εταιρειών όσο και των κυβερνήσεων.
«Για εμάς, είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνουμε παραγωγική χώρα στον τομέα των υδρογονανθράκων και προς το συμφέρον του κυπριακού λαού», είπε.
Ερωτηθείς για το ενεργειακό πρόγραμμα, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως αναμένονται δυο γεωτρήσεις από την Exxon Μοbil, ενώ η Κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβούλευση με την ΕΝΙ και την ΤΟΤΑL για τον επόμενο κύκλο.
Ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως δεν γνωρίζει πότε θα γίνει η επιβεβαιωτική γεώτρηση στον στόχο Καλυψώ του οικοπέδου 6 της Κυπριακής ΑΟΖ. «Είμαστε σε διαβούλευση για το πού και πότε θα γίνει αυτή η γεώτρηση. Μάλλον δεν προλαβαίνουμε μέσα στο 2018».
«Το Υπουργείο Ενέργειας παρακολουθεί τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Ένας από τους λόγους που η Τουρκία προχώρησε σε αυτές τις παρανομίες στο τεμάχιο 3, είναι επειδή εκμεταλλεύτηκε το κενό εξουσίας», επεσήμανε.
Για τον αγωγό East Med επεσήμανε πως μέχρι στιγμής είναι βιώσιμος οικονομικά και τεχνικά, και πλέον γίνονται και μελέτες κατά πόσο θα είναι ανταγωνιστικός.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης