Commodities

Συνεχίζονται οι "μετασεισμικές δονήσεις" για την Rusal - Ποιοί Ρώσοι μεγιστάνες κινδυνεύουν με κυρώσεις

Συνεχίζονται οι
Υποχώρηση ομολόγων και παραιτήσεις στελεχών σε Glencore και En + Group μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ
Τα ομόλογα δολαρίου της Rusal υποχώρησαν σε χαμηλά επίπεδα και ένα εξέχον μέλος του διοικητικού συμβουλίου Glencore παραιτήθηκε την Τρίτη 10/4/2018  καθώς συνεχίζονται οι «μετασεισμικές δονήσεις»  από την ένταξη του ρωσικού γίγαντα αλουμινίου στον νέο κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ.
Η προσοχή πλέον επικεντρώνεται στο κατά πόσο οι Η.Π.Α. θα σφίξουν τον κλοιό στον εσωτερικό κύκλο των ολιγαρχών του Poutin με τους αναλυτές να "βλέπουν" κινδύνους εκτός από τον Potilin της Norilsk Nickel, και για τον Roman Abramovich.
Σύμφωνα με το Reuters τα μέτρα εναντίον της Rusal  και του ιδιοκτήτη της, του μεγιστάνα των μετάλλων, Oleg Deripaska, σηματοδοτούν την πρώτη φορά που η Ουάσινγκτον  έχει στοχεύσει μια σημαντική διεθνή εταιρεία  για να τιμωρήσει τη Ρωσία σχετικά με την υποτιθέμενη εμπλοκή της στις εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ.
Ενώ οι ρωσικές αγορές, συμπεριλαμβανομένου του ρουβλίου, υποχώρησαν τη Δευτέρα, τα περιουσιακά στοιχεία της Rusal δέχθηκαν έντονο πλήγμα, με τις μετοχές της στο Χονγκ Κονγκ να χάνουν το ήμισυ της αξίας τους,
Την Τρίτη, τα ομόλογα της σε δολάρια που λήγουν το 2023 μειώθηκαν κατά 17,3 σεντς σε νέο χαμηλό ρεκόρ, σύμφωνα με την TradeWeb.
Η απόδοσή ήταν σταθερή στο 6% περίπου, αλλά την Τρίτη έφτασε στο ρεκόρ του 28,5%.

Αποχωρήσεις

Εν τω μεταξύ, ο Rusal Ivan Glasenberg, διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής Glencore, παραιτήθηκε την Τρίτη, 10/4/2018 σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.
Οι εταιρείες του  Deripaska κατέγραψαν και  άλλες αποχωρήσεις από μη Ρώσους μέλη του διοικητικού συμβουλίου μετά τις κυρώσεις. Η νεοσυσταθείσα εταιρία χαρτοφυλακίου En + Group, ανακοίνωσε ότι τα μέλη του δ.σ.  Dominique Fraisse και Zhao Guangming αποχώρησαν στις 6 και 9 Απριλίου αντίστοιχα.
Ως κύριος εταίρος της Rusal, η Glencore ανακοίνωσε ότι εξετάζει προσεκτικά πώς θα προστατεύσει τις δραστηριότητές της και δήλωσε ότι αποσύρεται από προηγούμενα σχέδια για την ανταλλαγή του 8,75% της Rusal για τα Global Receipt Receipts στο En +.
"Η Glencore δεσμεύεται να συμμορφωθεί με όλες τις εφαρμοστέες κυρώσεις στις δραστηριότητές της και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μετριάσει τους κινδύνους απ τις δραστηριότητες της Glencore ως αποτέλεσμα της επιβολής κυρώσεων σε Rusal και EN + ως SDN (specially designated nationals)", ανέφερε η Glencore σε ανακοίνωσή της.
"Η Glencore δεν θα προχωρήσει με τη Συναλλαγή αυτή τη στιγμή υπό το τη σκιά των κυρώσεων με την Rusal και την EN + ως SDNs", σημείωσε.
Μετά από μια συγχώνευση το 2007 με τον όμιλο OAO Sual και περιουσιακά στοιχεία της Glencore Plc, η κυριαρχία του Deripaska ήταν πλήρης και η  Rusal ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός του μετάλλου στον κόσμο.
"Ο Deripaska ήταν πάντα το πρόσωπο των ρωσικών μετάλλων παγκοσμίως", δήλωσε η Livia Paggi, της GPW & Co. στο Λονδίνο σύμφωνα με το Bloomberg. "Μπορεί να συνεχίσει να δραστηριοποιείται στη Ρωσία, αλλά οι επιχειρήσεις του στη δυτική αγορά έχουν επηρεαστεί σοβαρά ".
Ο Deripaska χαρακτήρισε τους λόγους των κυρώσεων ως «αβάσιμους, γελοίους και παράλογους», σε ανακοίνωση που εξέδωσε η υπηρεσία Τύπου του σημειώνοντας ότι  η επιχείρησή του άνθισε πολύ πριν ο Poutin έρθει στην εξουσία και επανειλημμένα αρνήθηκε κάθε κατηγορία.
Την ημέρα που ανακοινώθηκαν οι κυρώσεις των ΗΠΑ, η Rusal δημοσίευσε μια φωτογραφία στο Facebook γιορτάζοντας τα 18α γενέθλια της εταιρείας.
Οι μετοχές της Rusal κατέρρευσαν την επόμενη ημέρα διαπραγμάτευσης, υποχωρώντας κατά 50% στο Χονγκ Κονγκ. Η εταιρεία προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν τεχνικές αδυναμίες στα δάνειά της και ενημέρωσε τους διεθνείς πελάτες της να σταματήσουν τις πληρωμές.

Στο στόχαστρο των ΗΠΑ

Σύμφωνα με το Bloomberg τώρα πλέον η προσοχή επικεντρώνεται στο κατά πόσο το υπουργείο Οικονομικών των Η.Π.Α. θα σφίξει τον κλοιό στον εσωτερικό κύκλο των ολιγαρχών του Poutin.
Εκτός από τον Potilin της Norilsk Nickel, οι επενδυτές βλέπουν κινδύνους για τον Roman Abramovich, τον πιο γνωστό δισεκατομμυριούχο της Ρωσίας, ιδιοκτήτη της αγγλικής πρωταθλήτριας ποδοσφαίρου Chelsea FC. Η χαλυβουργική Evraz Plc υποχώρησε 14% στο Λονδίνο τη Δευτέρα.
"Οι επενδυτές φοβούνται τώρα οποιαδήποτε ρωσική εταιρεία κινδυνεύει από κυρώσεις", δήλωσε ο Vadim Bit-Avragim, της  Kapital Asset Management LLC στη Μόσχα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης