Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαφήνεια για τον ρόλο της Ουκρανίας στο Nord Stream 2 ζητά η Merkel

Σαφήνεια για τον ρόλο της Ουκρανίας στο Nord Stream 2 ζητά η Merkel
Ο Nord Stream 2 θα διπλασιάσει την ετήσια δυναμικότητα των 55 δισεκ. κυβικών μέτρων
O αγωγός αερίου Nord Stream 2 δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς να υπάρχει σαφήνεια για τον ρόλο της Ουκρανίας ως διαμετακομιστή αερίου, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel, σκληραίνοντας τη στάση της.
"Είμαι πολύ ξεκάθαρη ότι το έργο Nord Stream 2 δεν είναι δυνατόν χωρίς σαφήνεια για τον μελλοντικό διαμετακομιστικό ρόλο της Ουκρανίας", δήλωσε η Μerkel σε κοινή συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο με τον πρόεδρο της ΟυκρανίαςPetro Poroshenko.
"Άρα, μπορείτε να δείτε ότι δεν είναι απλά ένα οικονομικό θέμα αλλά υπάρχουν επίσης και πολιτικές διαστάσεις", πρόσθεσε.
Ο Nord Stream 2, που βάσει σχεδιασμού θα ξεκινά από τη Ρωσία και μέσω της Βαλτικής Θάλασσας θα φθάνει στη Γερμανία, θα διπλασιάσει την ετήσια δυναμικότητα των 55 δισεκ. κυβικών μέτρων που έχει ο υφιστάμενος αγωγός Nord Stream.
Τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής φοβούνται ότι ο αγωγός θα μπορούσε να αυξήσει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο και να υποβαθμίσει τον ρόλο της Ουκρανίας ως διαμετακομιστή αερίου. Η Γερμανία, όπως και άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης, έχει μέχρι στιγμής στηρίξει το έργο.
Η Μerkel δήλωσε ότι χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
"Είπα επίσης χθες στον πρόεδρο Putin: δεν είναι δυνατόν η Ουκρανία να μην έχει σημασία στη διαμετακόμιση του αερίου λόγω του Nord Stream 2".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης