Τελευταία Νέα
Εξοικονομώ

Ποιοί ιδιώτες πάροχοι δίνουν ρεύμα μέχρι και 20% φθηνότερο στους καταναλωτές

Ποιοί ιδιώτες πάροχοι δίνουν ρεύμα μέχρι και 20% φθηνότερο στους καταναλωτές
Όλα τα προγράμματα, όλων των εταιριών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος
Σε …σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες έχει εξελιχθεί η επιλογή προγράμματος για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι.
Η εποχή όπου η ΔΕΗ αποτελούσε τη μια και μοναδική επιλογή έχει περάσει ανεπιστρεπτί, καθώς η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας οδήγησε σε πληθώρα επιχειρήσεων και προγραμμάτων που υπόσχονται φθηνότερο οικιακό ρεύμα.
Ο καθένας από τους οκτώ προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας που δραστηριοποιούνται σήμερα στην ελληνική αγορά έχει σχεδιάσει και προωθεί τουλάχιστον τρία με τέσσερα διαφορετικά προϊόντα, μέσω των οποίων επιδιώκουν να αυξήσουν το πελατολόγιό τους.
Για να το πετύχουν, προσφέρουν χαμηλότερη τιμή κιλοβατώρας μέχρι και 20% σε σχέση με τον βασικό ανταγωνιστή τους (τη ΔΕΗ δηλαδή), επιπλέον εκπτώσεις για τους συνεπείς στις πληρωμές πελάτες και για όσους καθιερώσουν την εξόφληση του λογαριασμού μέσω πάγιας τραπεζικής εντολής, μηδενικά πάγια, αλλά και δωρεάν κατανάλωση ρεύματος για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.   
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέρα από τη διαφορετική τιμολόγηση της κιλοβατώρας, η κατανάλωση ρεύματος τόσο μέσω της ΔΕΗ όσο και μέσω των επτά «νεόκοπων» προμηθευτών υπόκειται στις ίδιες ακριβώς επιπλέον χρεώσεις που ως γνωστόν «φουσκώνουν» τον λογαριασμό ρεύματος ενός νοικοκυριού  (ρυθμιζόμενες χρεώσεις, ΦΠΑ, χρεώσεις υπέρ τρίτων – ΕΡΤ, δημοτικά τέλη).
Σε ότι αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια, ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει ότι τόσο η ΔΕΗ όσο και οι ανταγωνιστές της προμηθεύουν ακριβώς το ίδιο ρεύμα, το οποίο μεταφέρεται στα νοικοκυριά μέσω του ίδιου δικτύου.   
Επισημαίνεται, επίσης, ότι όλες οι εταιρίες – πάροχοι χρεώνουν το ίδιο το νυχτερινό ρεύμα στους πελάτες τους. Η χρέωση του ρεύματος ως νυχτερινό ισχύει για την χειμερινή περίοδο (1η Νοεμβρίου με 30 Απριλίου) κατά τις ώρες 15:00 - 17:00 και 02:00 - 08:00, ενώ για τη θερινή (1η Μαϊου με 30 Οκτωβρίου) κατά τις ώρες 23:00 - 07:00.
Το World Energy News παρουσιάζει τα προγράμματα και τα βασικά τιμολόγια των οκτώ προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, επιχειρώντας να βοηθήσει τους καταναλωτές να ενημερωθούν, να συγκρίνουν και ενδεχομένως να επιλέξουν εκείνο που καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες τους με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Στο πρώτο μέρος, καταγράφονται τα προϊόντα οικιακού ηλεκτρικού ρεύματος των εταιριών Ήρων, Protergia, Volterra και nrg. Οι υπόλοιπες εταιρίες περιλαμβάνονται στο δεύτερο μέρος του ρεπορτάζ που θα αναρτηθεί την προσεχή Δευτέρα.  

Ήρων
Για την ηλεκτροδότηση κατοικιών με ρεύμα χαμηλής τάσης η εταιρία Ήρων διαθέτει τέσσερα προγράμματα, με τα οποία έχει καταφέρει να προσελκύσει ένα σημαντικό αριθμό πελατών.
Ειδικότερα:
•    Το Home 1 απευθύνεται σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές, με την εκκαθαριστική χρέωση να υπολογίζεται με βάση την τετραμηνιαία κατανάλωση ρεύματος. Για κατανάλωση μέχρι 2.000 kWh η τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώνεται στο 0,085 ευρώ, ενώ για τις μεγαλύτερες καταναλώσεις στο 0,092 ευρώ. Το πρόγραμμα δεν χρεώνει πάγιο τέλος.
•    Το Home 1N είναι κατάλληλο για εκείνους τους πελάτες που έχουν αυξημένη νυχτερινή κατανάλωση ρεύματος. Για καταναλώσεις μέχρι 2.000 kWh στο τετράμηνο η χρέωση της κιλοβατώρας την ημέρα είναι 0,085 ευρώ και τη νύχτα 0,0661 ευρώ, χωρίς πάγιο τέλος. Για τις μεγαλύτερες των 2.000 kWh, το κόστος της κιλοβατώρας ανέρχεται στο 0,092 ευρώ την ημέρα, ενώ παραμένει αμετάβλητο στο 0,0661 ευρώ τη νύχτα.
Τα δύο αυτά προγράμματα δεν έχουν χρονική δέσμευση, ενώ όσοι επιλέξουν να εξοφλούν το λογαριασμό μέσω πάγιας τραπεζικής εντολής έχουν έκπτωση 1% στην τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας.
Επιπλέον, με τη συμπλήρωση κάθε έτους συνεργασίας και εφόσον δεν υπάρχουν οφειλές, η Ήρων επιστρέφει στον πελάτη το 25% της συνολικής προκαταβολής του.
•    Το Home 1 + 1 απευθύνεται στα νοικοκυριά με μετρητή ημερήσιας κατανάλωσης και το σχετικό συμβόλαιο έχει διάρκεια 24 μηνών. Η εκκαθαριστική χρέωση στον μηνιαίο λογαριασμό υπολογίζεται με βάση την τετραμηνιαία κατανάλωση ρεύματος. Σε όσους επιλέξουν το Home 1 + 1 προσφέρονται δύο μήνες δωρεάν κατανάλωση ενέργειας, με τους λογαριασμούς του πρώτου και του δέκατου τρίτου μήνα του προγράμματος να είναι μηδενικοί. Επιπλέον, στους συνεπείς πελάτες παρέχεται έκπτωση 5% στην τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας, ενώ όσοι επιλέξουν να πληρώνουν τον λογαριασμό με πάγια τραπεζική εντολή εξασφαλίζουν ακόμη 1% έκπτωση. Η επιλογή της πάγιας εντολής απαλλάσσει τον πελάτη και από την καταβολή εγγύησης – προκαταβολής. Η τιμή της κιλοβατώρας για καταναλώσεις στο τετράμηνο μέχρι 2.000 kWh είναι 0,085 ευρώ και πάνω από 2.000 kWh 0,092 ευρώ. Το πρόγραμμα χρεώνει πάγιο τέλος που ανέρχεται στο τετράμηνο στο 1,52 ευρώ για μονοφασική και στα 4,80 ευρώ για τριφασική παροχή.
•    Το Home 1 + 1N ταιριάζει κυρίως σε νοικοκυριά που κάνουν μεγάλη χρήση νυχτερινού ρεύματος. Έχει χρονική δέσμευση 24 μηνών, καθώς και όλα τα προνόμια – εκπτώσεις του προγράμματος Home 1 + 1. Η διαφορές έχουν να κάνουν με το κόστος της κιλοβατώρας το βράδυ που είναι 0,0661 ευρώ ανεξάρτητα από το μέγεθος της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και με το πάγιο τέλος χρήσης που είναι στο τετράμηνο 3,52 ευρώ για μονοφασική και 6,80 ευρώ για τριφασική παροχή.  
Ο καταναλωτής θα πρέπει, επίσης, να έχει υπόψη του πως σε περίπτωση που καταγγείλει τη σύμβαση για τα δύο αυτά προγράμματα πριν από τη συμπλήρωση των 24 μηνών, θα επιβαρυνθεί με το ποσό των 50 ευρώ ανά μετρητή.

Protergia
Τέσσερα προγράμματα – δύο βασικά και δύο σε συνεργασία με τον Όμιλο Cosmote – έχει διαμορφώσει και προτείνει στους οικιακούς πελάτες η εταιρία Protergia, επιδιώκοντας να ενισχύσει περαιτέρω το μερίδιο αγοράς της.
Τα δύο βασικά προγράμματα είναι τα εξής:
•    Το Protergia Οικιακό απευθύνεται σε καταναλωτές που θέλουν να έχουν ενιαία χρέωση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Για καταναλώσεις μέχρι 2.000 kWh στη διάρκεια του τετράμηνου, η τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώνεται στο 0,0898 ευρώ. Για καταναλώσεις άνω των 2.000 κιλοβατώρων η τιμή ανεβαίνει στο 0,0943 ευρώ. Οι πελάτες του προγράμματος καταβάλουν, επίσης, ένα πάγιο τέλος χρήσης που ανέρχεται στο 1,52 ευρώ το τετράμηνο για μονοφασική παροχή και στα 4,80 ευρώ για τριφασική.
•    Το Protergia Οικιακό Ν αφορά σε πελάτες που έχουν εγκατεστημένο μετρητή νυχτερινής κατανάλωσης. Η τιμή της κιλοβατώρας για καταναλώσεις μέχρι 2.000 kWh το τετράμηνο είναι σήμερα 0,0898 ευρώ για τη διάρκεια της ημέρας και 0,0661 για τις βραδινές ώρες. Για μεγαλύτερες καταναλώσεις η τιμή του νυχτερινού ρεύματος παραμένει η ίδια, ενώ εκείνη της ημέρας ανεβαίνει στο 0,0943 ευρώ για τη κάθε κιλοβατώρα. Το πάγιο τέλος διαμορφώνεται το τετράμηνο στα 3,52 ευρώ για τη μονοφασική και στα 6,80 ευρώ για την τριφασική παροχή.
Επισημαίνεται πως όσοι επιλέξουν ένα από τα δύο αυτά προγράμματα δεν καταβάλουν εγγύηση εφόσον η εξόφληση του λογαριασμού γίνεται μέσω πάγιας τραπεζικής εντολής.
Επιπλέον, όσοι υπογράψουν σύμβαση με την εταιρία Protergia μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016 με δέσμευση 12μηνης διάρκειας, χρεώνονται τους πρώτους έξι μήνες με τιμή κιλοβατώρας νυχτερινού ρεύματος (0,0661 ευρώ) για την κατανάλωση που κάνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Μετά το εξάμηνο, οι νέοι πελάτες θα έχουν έκπτωση 15% στην τιμή της κιλοβατώρας με την προϋπόθεση της εμπρόθεσμης πληρωμής των λογαριασμών ρεύματος.
•    Τα δύο άλλα προγράμματα (Protergia Οικιακό xtra και Protergia Οικιακό Ν xtra) απευθύνεται σε πελάτες που είναι ταυτόχρονα συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας ή και της τηλεόρασης της Cosmote. Οι χρεώσεις είναι παρόμοιες με εκείνες στα αντίστοιχα προγράμματα Protergia Οικιακό και Protergia Οικιακό Ν, με τη διαφορά πως πλέον δεν χρεώνεται πάγιο τέλος χρήσης. Επιπλέον, η τιμή της κιλοβατώρας παραμένει σταθερή για δύο χρόνια και για την εμπρόθεσμη εξόφληση των λογαριασμών ο καταναλωτής κερδίζει έκπτωση 20% επί της τιμής της κιλοβατώρας. Σε περίπτωση που ο πελάτης του Protergia Οικιακό xtra  ή του Protergia Οικιακό N xtra διακόψει τη συνδρομή της COSMOTE, τότε το πρόγραμμά του μετατρέπεται αυτόματα στο αντίστοιχο Protergia Οικιακό ή Protergia Οικιακό N.

Volterra
Για την κάλυψη των οικιακών αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα, η εταιρία Volterra προσφέρει δύο προγράμματα προς τους πελάτες της.
Τα εν λόγω προγράμματα είναι:
•    Το Home V 1 που απευθύνεται σε πελάτες της κατηγορίας Γ1 με έναν μετρητή (χωρίς νυχτερινό ρεύμα), ανεξαρτήτως της κατανάλωσης ενέργειας. Η τιμή της κιλοβατώρας έχει καθοριστεί από την εταιρία στο 0,089 ευρώ, ενώ επιβάλλεται πάγιο τέλος χρήσης 1,52 ευρώ το τετράμηνο για μονοφασική παροχή και 4,80 ευρώ για τριφασική.
•    Το Home V 1 Night αφορά πελάτες της κατηγορίας Γ1Ν ανεξαρτήτως κατανάλωσης ενέργειας και προσφέρει μειωμένη χρέωση στο νυχτερινό ρεύμα. Η ημερήσια κατανάλωση χρεώνεται με 0,089 ευρώ ανά kWh και η νυχτερινή με 0,0661 ευρώ. Το πάγιο τέλος του προγράμματος ανέρχεται ανά τετράμηνο στα 3,52 ευρώ για μονοφασική παροχή και στα 6,80 ευρώ για τριφασική.
Η αναπροσαρμογή των τιμών γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ανάλογα με τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς και εφαρμόζεται τόσο στους νέους, όσο και στους υφιστάμενους πελάτες της εταιρίας.
Επιπλέον, η Volterra προσφέρει πρόσθετα οφέλη στην περίπτωση εμπρόθεσμης εξόφλησης των λογαριασμών.
Στα σχέδια της εταιρίας είναι η δημιουργία και προώθηση στην αγορά συνδυαστικών πακέτων ενέργειας και φυσικού αερίου, σε ένα λογαριασμό, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

nrg
Οι οικιακοί υποψήφιοι πελάτες του προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας nrg έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο προγράμματα.
Πιο συγκεκριμένα:
•    Το Basic αφορά σε καταναλωτές που χρησιμοποιούν ρεύμα Γ1 χωρίς νυχτερινή χρέωση. Η τιμή της κιλοβατώρας ανέρχεται στο 0,0895 ευρώ και το πάγιο τέλος χρήσης διαμορφώνεται το τετράμηνο στο ποσό του 1,52 ευρώ για μονοφασικό και στα 4,80 ευρώ για τριφασικό ρεύμα.
•    Το Basic N προσφέρει διαφορετική χρέωση για την κιλοβατώρα του ρεύματος που καταναλώνεται την ημέρα (0,0895 ευρώ) και διαφορετική για εκείνη που καταναλώνεται το βράδυ (0,0661 ευρώ). Το πάγιο για χρήση τεσσάρων μηνών του προγράμματος είναι 3,25 ευρώ για μονοφασική και 6,80 ευρώ για τριφασική παροχή.
Οι πελάτες της nrg που πληρώνουν εμπρόθεσμα τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος επιβραβεύονται με έκπτωση 15% στην τιμή της κιλοβατώρας.
Επιπλέον, αν είναι συνεπείς στις πληρωμές κατά τους πρώτους έξι μήνες του προγράμματος η εταιρία επιστρέφει το 20% της εγγύησης, ενώ στους 12 μήνες εμπρόθεσμης πληρωμής επιστρέφει το 30% της εγγύησης.  

Σημείωση: Το δεύτερο μέρος του ρεπορτάζ με τις προσφορές των εταιριών Green, Elpedison, Watt + Volt και ΔΕΗ, αλλά και με ενημέρωση για μια πρακτική εφαρμογή που δείχνει άμεσα το οικονομικό όφελος που προκύπτει για τον καταναλωτή από το κάθε πρόγραμμα, θα βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του World Energy News τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης