Ενέργεια

Κυπριακή αεροναυτική άσκηση σε απόσταση «αναπνοής» από την αντίστοιχη τουρκική - ΦΩΤΟ

Κυπριακή αεροναυτική άσκηση σε απόσταση «αναπνοής» από την αντίστοιχη τουρκική - ΦΩΤΟ
Παράλληλη αεροναυτική άσκηση θα πραγματοποιήσει σήμερα από το πρωί μέχρι και το μεσημέρι η Κυπριακή Δημοκρατία νότια της Κύπρου, σε περιοχή που απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από την περιοχή που δέσμευσε παράνομα επίσης για σήμερα για ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού η Τουρκία.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το philenews η Κύπρος με Navtex δέσμευσε περιοχή μήκους 120 και πλάτους 30 χιλιομέτρων που ξεκινά από τα ανοικτά της Λεμεσού και φτάνει ανατολικά μέχρι σχεδόν τα μισά του τεμαχίου 3 της Κυπριακής ΑΟΖ. Επίσης, με ΝΟΤΑΜ δέσμευσε περιοχή ανοικτά της Λεμεσού έκτασης 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων περίπου για αεροπορικές ασκήσεις.
Νοτιοδυτικότερα, βρίσκεται η περιοχή που «δέσμευσε» παράνομα η Τουρκία για ναυτικές ασκήσεις, σε ζώνη μήκους 100 και πλάτους 65 χιλιομέτρων, εντός των τεμαχίων 7 και μέρος του 8 της Κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με την παράνομη τουρκική Navtex η άσκηση θα διαρκέσει τρεις ώρες από το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα σήμερα.
Τα βόρεια όρια της περιοχής βρίσκονται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από το Ακρωτήρι ενώ σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από το νοτιοδυτικό όριο της περιοχής, βρίσκεται για σκοπούς ερευνών αυτές τις μέρες το ερευνητικό Ocean Investigator που έχει βυθίσει υποβρύχια ρομπότ στην περιοχή του στόχου «Δελφίνη» του τεμαχίου 10 για λογαριασμό της ExxonMobil. Να σημειωθεί ότι η Τουρκία πραγματοποιεί και αεροπορική άσκηση στην περιοχή της Κερύνειας.
Στον χάρτη, με «Α» σημειώνεται με κόκκινο χρώμα η περιοχή της παράνομης τουρκικής «Navtex» για την σημερινή άσκηση νότια της Κύπρου. Με «Β» με μπλε η περιοχή που δέσμευσε με Navtex η Κυπριακή Δημοκρατία για ναυτικές ασκήσεις επίσης σήμερα – η παρουσία γαλλικής φρεγάδας στο λιμάνι Λεμεσού πιθανό να συνδέεται με την δέσμευση – και με «Γ» και κίτρινο χρώμα η περιοχή που δεσμεύτηκε με Notam για αεροπορική άσκηση. Με «Ζ» με πορτοκαλί χρώμα η περιοχή αεςροπορικής άσκησης της Τουρκίας στα κατεχόμενα και με «Ε» η περιοχή που διεξήγαγε το τελευταίο δίμηνο, μέχρι και χθες , σεισμογραφικές έρευνες το «Μπαρμπαρός».




Στο μεταξύ, να σημειωθεί ότι όπως επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακοτρύπης, η κυβέρνηση είναι σε διαβούλευση με την κοινοπραξία ΕΝΙ-Total, τόσο για την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο «Καλυψώ», όσο και για τα επόμενα βήματα του ερευνητικού προγράμματος. Η ιταλική εταιρεία είναι ένας από τους πλέον σημαντικούς παίκτες στην περιοχή, τόσο σε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, όσο και σε γειτονικές χώρες, έχει πάρα πολλά τεμάχια, για τα οποία συζητάμε μαζί τους το ερευνητικό τους πρόγραμμα» συμπλήρωσε ο ίδιος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης