Επιχειρήσεις

Μεταξύ 460 – 500 εκατ. ευρώ τα προσφερόμενα τιμήματα για ΔΕΣΦΑ - Μετά το Πάσχα οι βελτιωμένες προσφορές

Μεταξύ 460 – 500 εκατ. ευρώ τα προσφερόμενα τιμήματα για ΔΕΣΦΑ - Μετά το Πάσχα οι βελτιωμένες προσφορές
Τα μέλη των δυο κοινοπραξιών που διεκδικούν την εταιρία ξεκινούν άμεσα διαβουλεύσεις, ώστε να «κλειδώσουν» το ύψος των νέων προσφορών που θα καταθέσουν
Σε τιμή εκκίνησης, από πήχη αξιολόγησης της νέας απόπειρας ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, αναγορεύθηκε από χθες το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ, έπειτα από την αποσφράγιση των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών των δύο διεκδικητών του 66% του Διαχειριστή.
Έτσι, με δεδομένο ότι, όπως αποκάλυψε με δήλωσή του ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης, και οι δύο προσφορές ξεπέρασαν το συγκεκριμένο ποσό (το οποίο προέκυψε ως σημείο αναφοράς από τον πρώτο διαγωνισμό που στην πορεία κηρύχθηκε άγονος), θεωρείται δεδομένο πως θα κινούνται ακόμη ψηλότερα τα βελτιωμένα τιμήματα που θα υποβληθούν από τους δύο μνηστήρες.
Πάντως, είναι αρκετά στενά τα χρονικά περιθώρια που έχουν οι δύο κοινοπραξίες για να διαμορφώσουν τη στρατηγική τους ενόψει του επόμενου, και τελικού, σταδίου της «κούρσας» για τον ΔΕΣΦΑ, καθώς σύμφωνα με ανθρώπους που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία, οι νέες προσφορές θα πρέπει να κατατεθούν την αμέσως επόμενη εβδομάδα μετά το Πάσχα.
Έτσι, με βάση πληροφορίες που φτάνουν ήδη από τα δύο στρατόπεδα, οι εταίροι σε κάθε ένα από αυτά θα ξεκινήσουν άμεσα τις διαβουλεύσεις, ώστε να «κλειδώσουν» το ύψος των νέων προσφορών που θα καταθέσουν.
Υπενθυμίζεται πως ο ένας διεκδικητής του ΔΕΣΦΑ είναι η κοινοπραξία της ιταλικής Snam, της ισπανικής Enagas και της βελγικής Fluxys.
Ανταγωνιστής της είναι το σχήμα της ισπανικής Reganosa, της ρουμανικής Transgaz και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD).
Η εκ νέου αναμέτρησή τους στον τελικό γύρο προέκυψε από την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ, με τη σύμφωνη γνώμη των ΕΛΠΕ, να ζητήσει βελτιωμένες προσφορές και από τις δύο κοινοπραξίες.

Στην περιοχή των 460 – 500 εκατ. ευρώ οι προσφορές

Με την ίδια δήλωση, ο υπουργός Ενέργειας ουσιαστικά αναιρεί την εκδοχή αυτή η απόφαση να οφειλόταν στο γεγονός ότι οι δεσμευτικές προσφορές τους ήταν χαμηλότερες από το εύλογο τίμημα για το 66% του Διαχειριστή.
Κι αυτό γιατί αναφέρει πως και οι δύο προσφορές κινούνταν μεταξύ των ορίων που έθεσαν οι δύο ανεξάρτητοι αξιολογητές.
Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, τα προσφερόμενα τιμήματα διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των 460 – 500 εκατ. ευρώ.
Επομένως, η πρόκριση και των δύο μνηστήρων στην τελική φάση θα πρέπει να αποδοθεί στο γεγονός ότι τα προσφερόμενα τιμήματά τους διέφεραν μεταξύ τους λιγότερο από 15%.
Κάτι που, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, σημαίνει πως πήραν «εισιτήριο» και οι δύο στην τελική φάση.
Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινή εξέλιξη επιβεβαιώνει τους αναλυτές που προέβλεπαν ενισχυμένο ανταγωνισμό στον διαγωνισμό, παρά τον μικρό αριθμό διεκδικητών, λόγω τόσο της υψηλής κερδοφορίας του Διαχειριστή το 2017, όταν τα καθαρά κέρδη του διαμορφώθηκαν στα 85,6 εκατ. ευρώ, όσο και των ταμειακών διαθέσιμων που άγγιζαν τα 227,8 εκατ. στο τέλος της περσινής χρονιάς.
Επίσης, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των υψηλόβαθμων στελεχών των ΕΛΠΕ που, ήδη πριν από ένα τρίμηνο, δήλωναν στο World Energy News πως τα 400 εκατ. ευρώ είχαν πάψει να αποτελούν το μίνιμουμ ικανοποιητικό τίμημα εξαγοράς, καθώς τα δεδομένα του πρώτου διαγωνισμού είχαν ξεπερασθεί από τις εξελίξεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης