Επιχειρήσεις

Βελτίωση οικονομικών προσφορών ζητά το ΤΑΙΠΕΔ από τους δύο διεκδικητές του ΔΕΣΦΑ - Σταθάκης: 'Ανω των 400 εκατ. ευρώ το προσφερόμενο τίμημα

Βελτίωση οικονομικών προσφορών ζητά το ΤΑΙΠΕΔ από τους δύο διεκδικητές του ΔΕΣΦΑ - Σταθάκης: 'Ανω των 400 εκατ. ευρώ το προσφερόμενο τίμημα
Ο ανταγωνισμός μεταξύ των Snam, Fluxys, Enagas και των Renagosa, Transgaz, EBRD θα κριθεί στο τίμημα, το οποίο οι εμπλεκόμενοι στην ιδιωτικοποίηση τοποθετούν σε πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ
UPD ( 19:58) Ξεπέρασε τα 400 εκατ. ευρώ το προσφερόμενο τίμημα για το 66% του ΔΕΣΦΑ σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης.
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται:
"Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος υποβολής προσφορών για το 66% του ΔΕΣΦΑ.
Το προσφερόμενο τίμημα υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ, που είχαν προκύψει κατά τον προηγούμενο διαγωνισμό. Οι προσφορές που υποβλήθηκαν κινούνται μεταξύ των ορίων που έθεσαν οι δύο ανεξάρτητοι αξιολογητές.
Στη συνέχεια θα ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος βελτιωμένων προσφορών που θα ολοκληρωθεί εντός λίγων εβδομάδων"


(18:05)- Με ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του worldenergynews σύμφωνα με τις οποίες επρόκειτο να ζητηθούν βελτιωμένες προσφορές από τις δύο κοινοπραξίες που διεκδικούν την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ έχει ως εξής:
"Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε κατά τη σημερινή  του (29/3/2018) συνεδρίαση και σε συνεργασία με την Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. (ΕΛΠΕ), στην αποσφράγιση των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για την απόκτηση ποσοστού 66% (31% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή των ΕΛΠΕ) του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. (ΔΕΣΦΑ), των παρακάτω δύο (2) επενδυτικών σχημάτων:
• Κοινοπραξία εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A.
• Κοινοπραξία εταιρειών Regasificadora del Noroeste S.A., Reganosa Asset Investments S.L.U., S.N.T.G.N. Transgaz S.A. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD).
Σύμφωνα με τους όρους της ανωτέρω διαγωνιστικής διαδικασίας, ζητήθηκε η υποβολή βελτιωτικών προσφορών, οι οποίες θα αξιολογηθούν σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ."

Nωρίτερα το worldenergynews έγραφε:

Σε δεύτερο γύρο όπου και θα υποβάλλουν νέες βελτιωμένες προσφορές, θα αναμετρηθούν οι δύο κοινοπραξίες που διεκδικούν την εξαγορά του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ.
Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, μετά το άνοιγμα των δεσμευτικών προσφορών των δύο διεκδικητών, το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να δώσει την δυνατότητα βελτίωσης των αρχικών τιμημάτων που προσέφεραν οι κοινοπραξίες.
Και αυτό καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η διαφορά των προτεινόμενων τιμημάτων ήταν μικρότερη του 15%, γεγονός που οδηγεί αυτόματα τον διαγωνισμό στη νέα φάση υποβολής βελτιωμένων προσφορών.
Ωστόσο άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τιμήματα που προσφέρθηκαν ήταν χαμηλότερα από την αποτίμηση της επιχείρησης.

Νωρίτερα:

Με καθυστέρηση σχεδόν ενάμισι μήνα από την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών στις 16 Φεβρουαρίου 2018, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ στη σημερινή (29/3) συνεδρίασή του αναμένεται να ανοίξει τις οικονομικές προσφορές για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των Snam, Fluxys, Enagas και των Renagosa, Transgaz, EBRD θα κριθεί στο τίμημα, το οποίο οι εμπλεκόμενοι στην ιδιωτικοποίηση τοποθετούν σε πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ.  
Το ενδιαφέρον για όλες τις πλευρές επικεντρώνεται στην απόκλιση μεταξύ των δύο οικονομικών προσφορών και στο κατά πόσο αυτή θα σηματοδοτήσει ένα δεύτερο γύρο βελτιωμένων προσφορών ή όχι.
Εάν η απόκλιση είναι μικρότερη του 15% τότε οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να υποβάλουν βελτιωμένες προσφορές, ενώ εάν είναι μεγαλύτερη τότε θα προκριθεί το σχήμα με το υψηλότερο τίμημα.
Στην δεύτερη αυτή περίπτωση δεν αποκλείεται να υπάρξουν ενστάσεις από τον επενδυτή που θα χάσει την «κούρσα», ενδεχόμενο που το ΤΑΙΠΕΔ επιχείρησε όλο το προηγούμενο διάστημα να αποτρέψει ελέγχοντας σχολαστικά τους τεχνικούς φακέλους των υποψηφίων επενδυτών.

Αποφάσεις και για ΕΛΠΕ

Στη σημερινή συνεδρίαση είναι πολύ πιθανόν το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ να εγκρίνει και τη συμφωνία μετόχων μεταξύ Ταμείου και Paneuropean (ομιλος Λάτση) για την πώληση ποσοστού 51% των ΕΛΠΕ σε στρατηγικό επενδυτή.
Βάσει της συμφωνίας , η οποία αναμένεται να υπογραφεί σήμερα, οι δύο βασικοί μέτοχοι θα διατηρήσουν στα ΕΛΠΕ από 15% έκαστος και θα διαθέσουν μέσω διαγωνισμού σε στρατηγικό επενδυτή ποσοστό 20% το Δημόσιο και 31% ο όμιλος Λάτση.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών για τη συμφωνία μετόχων διήρκεσαν αρκετές εβδομάδες, καθώς η Paneuropean επιδίωκε να υπάρχει ένα διαφανές πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης, με σαφώς καθορισμένους τους ρόλους των μετόχων, ούτως ώστε η παρουσία του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας και μετά την πώληση να μην αποτελεί αντικίνητρο για τους δυνητικούς στρατηγικούς επενδυτές.
Σημειώνεται ότι στο μνημόνιο προβλέπεται πως η διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ θα πρέπει να ξεκινήσει εντός του Μαρτίου.
Ο στρατηγικός επενδυτής για το 51% και το management θα πρέπει να διαθέσει κατ’ ελάχιστον 1,5 δισ. ευρώ, ποσό που μόνο ξένοι επενδυτές και μάλιστα πολύ μεγάλου μεγέθους, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας, μπορούν να διαθέσουν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης