Ενέργεια

Ο ενεργειακός τομέας κρίνει την τέταρτη αξιολόγηση και την έξοδο από το Μνημόνιο

Ο ενεργειακός τομέας κρίνει την τέταρτη αξιολόγηση και την έξοδο από το Μνημόνιο
Τσακαλώτος και Σταθάκης είχαν τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους της Κομισιόν προκειμένου να εξετάσουν το θέμα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και τα ζητήματα των αποκρατικοποιήσεων
Κομβικός αποδεικνύεται τελικά ο ρόλος του τομέα της ενέργειας τόσο για την ταχεία ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης όσο και για τη σχεδιαζόμενη έξοδο από το Μνημόνιο μετά από οκτώ χρόνια στενής οικονομικής εποπτείας.
Η διαδικασία πώλησης λιγνιτικών μονάδων, καθώς και η προώθηση των βασικών αποκρατικοποιήσεων ενεργειακών επιχειρήσεων (ΔΕΣΦΑ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ) θα κρίνει εν πολλοίς την εξέλιξη των σχέσεων με τους Θεσμούς, οι οποίοι πρόκειται να εξετάσουν αμέσως μετά το Πάσχα σε συνάντηση που θα έχουν στις Βρυξέλλες και με βάση τα στοιχεία που θα έχουν στη διάθεσή τους την προοπτική συμφωνίας επί της τέταρτης αξιολόγησης.
Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιοι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης είχαν χθες (27/3) νέα τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους της Κομισιόν προκειμένου να προχωρήσει εντός χρονοδιαγράμματος το θέμα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ενώ εξετάστηκαν και τα ζητήματα των αποκρατικοποιήσεων.
Ως προς το πρώτο θέμα, μέχρι τη Μεγάλη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, ενώ αύριο (29/3) αναμένεται να ανοίξουν οι προσφορές των δύο υποψηφίων για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ.
Με εξαίρεση τη συγκεκριμένη εταιρία, αν και εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά μετά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, οι Θεσμοί φέρονται να είναι σοβαρά προβληματισμένοι για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε σχέση με τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις.

Δυσαρέσκεια δανειστών

Μάλιστα, όπως έχει ήδη γράψει το World Energy News, οι δανειστές έχουν μεταφέρει τη δυσαρέσκειά τους στους αρμοδίους κυβερνητικούς αξιωματούχους για την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ενώ σε τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη την περασμένη εβδομάδα ζήτησαν ενημέρωση σε εβδομαδιαία βάση από τον υπουργό για την πορεία των ενεργειακών ιδιωτικοποίησεων και τα βήματα που ακολουθούνται αναλυτικά.
Επισημαίνεται πως το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα στη συμφωνία με τους πιστωτές, προβλέπει εκκίνηση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ μέσα στο Μάρτιο του 2018 και διάθεσης του 17% της ΔΕΗ τον Ιούνιο του 2018.
Σε κάθε περίπτωση μέχρι το τέλος του 2018 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων.
Έτσι, το υπουργείο Ενέργειας μετά και τις πιέσεις των Θεσμών δίνει πλέον μάχη για να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος με έμφαση σε αυτή τη φάση αφενός την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και αφετέρου στην ολοκλήρωση του σχεδιασμού για τη νέα θέση της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά φυσικού αερίου, δεδομένου ότι στην πράξη αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκκίνηση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης τόσο των ΕΛΠΕ όσο και της ΔΕΠΑ.
Η ολοκλήρωση των συμφωνιών ΔΕΠΑ - Shell και ΔΕΠΑ - ΕΝΙ θα ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο γύρω από το ακριβές χαρτοφυλάκιο της ΔΕΠΑ τόσο για τους επενδυτές που θα ενδιαφερθούν για το 65% της εταιρίας, όσο και για τους επενδυτές που θα κληθούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για την διάθεση του 51% των ΕΛΠΕ, όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο βασικών μετόχων (δημόσιο και Όμιλος Λάτση), αφού τα ΕΛΠΕ ελέγχουν το 35% της ΔΕΠΑ.
Οι Θεσμοί φέρονται διατεθειμένοι πάντως να θέσουν εκτός προαπατούμενων την έναρξη λειτουργίας του targed model στην αγορά ηλεκτρισμού τον Αύγουστο του 2018, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν είναι εφικτή η λειτουργία του Ενεργειακού Χρηματιστηρίου πριν το 2019.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης