Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η … Μεγάλη Εβδομάδα του ΔΕΣΦΑ – Πως και γιατί η «μετωπική» των δύο κοινοπραξιών εξασφαλίζει υψηλό τίμημα

Η … Μεγάλη Εβδομάδα του ΔΕΣΦΑ – Πως και γιατί η «μετωπική» των δύο κοινοπραξιών εξασφαλίζει υψηλό τίμημα
Η κοινοπραξία Snam – Fluxys – Enagas φέρεται να έχει γνωστοποιήσει πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει δεύτερος γύρος προσφορών θα προσβάλει τον διαγωνισμό
Υπό την πίεση των θεσμών, που σύμφωνα με πληροφορίες παρενέβησαν για το θέμα στις ελληνικές αρχές και με την αγωνία για το πιθανό ενδεχόμενο υποβολής ενστάσεων, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να ανοίξει στην συνεδρίασή του αυτή την εβδομάδα τις οικονομικές προσφορές για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ.
Η μέχρι τώρα καθυστέρηση στην αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών που κατατέθηκαν στις 16 Φεβρουαρίου συνδέεται με τις γεωπολιτικές προεκτάσεις της ιδιωτικοποίησης του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου που πήραν νέες διαστάσεις μετά την συμμετοχή στον διαγωνισμό της EBRD.
H επενδυτική τράπεζα ενίσχυσε το αδύναμο αρχικά σχήμα της ισπανικής Reganosa και της ρουμανικής Transgaz καθιστώντας το ανταγωνιστή με αξιώσεις έναντι του αρχικά κυρίαρχου σχήματος των τριών Ευρωπαΐων Διαχειριστών και μετόχων του αγωγού TAP, Snam (Iταλία), Fluxys (Βέλγιο) και Enagas (Ισπανία).
Η συμμετοχή της EDRD στο σχήμα Renagosa - Transgaz και μάλιστα με ποσοστό 28% αποδίδεται, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, στη στήριξη που παρέχουν προς τον Διαχειριστή της Ρουμανίας ο αμερικανικός και ευρωπαϊκός παράγοντας έναντι της στρατηγικής που αναπτύσσει στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Μια στρατηγική που περιλαμβάνει την ανάπτυξη υποδομών φυσικού αερίου που θα περιορίσουν την εξάρτηση της γειτονικής Ουκρανίας από τη Ρωσία και την δυνατότητα του Κρεμλίνου να χρησιμοποιεί τις υφιστάμενες υποδομές της Ουκρανίας ως μοχλό πολιτικών πιέσεων προς την Ευρώπη.

Συγκρουσιακό κλίμα

Η διάσταση αυτή έχει γίνει περισσότερο από σαφής στην κοινοπραξία των τριών ευρωπαίων Διαχειριστών και μετόχων του TAP για τους οποίους όμως η στρατηγική θέση του ΔΕΣΦΑ είναι πολύ σημαντική για τις συνέργειες που μπορεί να αναπτύξει με τον ΤAP και δεν φέρονται διαθέσιμοι να καταθέτουν εύκολα τα όπλα.  
Αντιθέτως φέρονται αποφασισμένοι να αυξήσουν σημαντικά το τίμημα γι’ αυτό και αναμένουν ένα δεύτερο κύκλο βελτιωμένων προσφορών.
Η κοινοπραξία των τριών φέρεται επίσης να έχει γνωστοποιήσει στις αρμόδιες ελληνικές αρχές ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξει δεύτερος γύρος θα προσβάλει τον διαγωνισμό.
Έρισμα για μια τέτοια κίνηση αναζητάει η κοινοπραξία της ιταλικής Snam στην συμμετοχή στο διαγωνισμό της EBDR, διερευνώντας από την πρώτη στιγμή το κατά πόσο το καταστατικό της τράπεζας επιτρέπει κάτι τέτοιο αλλά και τη νομιμότητα της σχετικής απόφασης του διοικητικού συμβουλίου δεδομένου ότι αυτή ήταν κατά πλειοψηφία αλλά όχι ομόφωνη αφού ο εκπρόσωπος της Ιταλίας τάχθηκε κατά της συμμετοχής.
Σε αυτές τις προθέσεις και στην προσπάθεια του ΤΑΙΠΕΔ να διασφαλίσει εκ των προτέρων ότι δεν θα υπάρξουν ενστάσεις που μπορεί να δώσουν αρνητική τροπή στην πορεία της ιδιωτικοποίησης αποδίδουν εμπλεκόμενοι παράγοντες την καθυστέρηση στην αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης