Επιχειρήσεις

"Στο κόκκινο" η αγωνία για τον ΔΕΣΦΑ – Ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτιωμένων προσφορών από τους δύο διεκδικητές

Κυβέρνηση και ΥΠΕΝ προσβλέπουν σε όσο το δυνατόν υψηλότερο τίμημα, έχοντας ατύπως ορίσει ως βάση τα 500 εκατ. ευρώ
Σε άτυπη δημοπρασία ενδέχεται να εξελιχθεί ο διαγωνισμός για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, καθώς οι επόμενες εξελίξεις μετά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών θα κριθούν από το ύψος της διαφοράς του τιμήματος που θα προσφέρουν οι δυο υποψήφιες κοινοπραξίες.
Όπως είναι ήδη γνωστό και δήλωσε με έμφαση χθες (15/3) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, εφόσον η διαφορά των δυο προσφορών είναι μεγαλύτερη του 15% τότε ο διαγωνισμός θα κατακυρωθεί αμέσως στον πλειοδότη.
Σε περίπτωση, όμως, που η διαφορά είναι μικρότερη του 15% τότε θα ζητηθούν βελτιωτικές προσφορές.
Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι οι προσφέροντες δεν θα γνωρίζουν το ύψος του τιμήματος που θα προτείνει ο αντίπαλός τους και είναι πιθανόν να κληθούν και σε δεύτερη βελτίωση σε περίπτωση που πάλι υπάρξει διαφορά μεγαλύτερη του 15%.
Όπως δήλωσε ο κ. Σταθάκης οι προσφορές θα ανοίξουν σε μια εβδομάδα, όμως επί του παρόντος το ΤΑΙΠΕΔ συνεχίζει τον έλεγχο των προσφορών και όλα δείχνουν πως τελικά το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου που θα ασχοληθεί με άνοιγμα των οικονομικών φακέλων θα οριστεί μετά την 25η Μαρτίου.

Προσπάθεια αποφυγής ενστάσεων

Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι να μην υπάρξουν ενστάσεις από την πλευρά των ενδιαφερομένων αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς και οι δυο κοινοπραξίες θα πρέπει να καλύπτουν τους κανόνες λειτουργίας της ενεργειακής αγοράς της Ευρώπης.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση προσβλέπει σε όσο το δυνατόν υψηλότερο τίμημα, έχοντας ατύπως ορίσει ως βάση τα 500 εκατ. ευρώ.
Πρέπει να αναφερθεί ότι και τα δύο σχήματα που διεκδικούν το 66% του ΔΕΣΦΑ επιδεικνύουν ισχυρό ενδιαφέρον, ενώ αξιοσημείωτη είναι η ισπανική παρουσία και στις δυο κοινοπραξίες.
Το πρώτο σχήμα αποτελείται από την Ιταλική Snam Rete Gas S.p.A και από την Enagas Transporte S.A.U, η οποία επίσης είναι διαχειριστής συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ισπανία.
Η τρίτη εταιρία που στελεχώνει το σχήμα είναι η βελγική Fluxys S.A.
Το δεύτερο σχήμα αποτελείται από την εταιρεία Reganosa (Regasificadora del Noroestre S.A), η οποία δραστηριοποιείται ως διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή της Βορειοδυτικής Ισπανίας, με έδρα το Mugardos της Ισπανίας.
Η εταιρεία διαχειρίζεται, μεταξύ άλλων, και τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Mugardos.
Η δεύτερη εταιρεία που συμπεριλαμβάνεται στο σχήμα είναι η ισπανική επενδυτική εταιρεία, η οποία αποτελεί 100% θυγατρική της Reganosa Holdco S.L.
Η τρίτη είναι η ρουμανική εταιρία S.N.T.G.N Transgaz S.A και η τέταρτη συμμετέχουσα είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης