Χρηματιστήριο & Αγορές

Ποιοί είναι οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές που έχουν θέση στον Μυτιληναίο - Στις 16/3 η αναβάθμιση στον FTSE All World

Ποιοί είναι οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές που έχουν θέση στον Μυτιληναίο - Στις 16/3 η αναβάθμιση στον FTSE All World
Ο όμιλος με τη νέα δομή του ενίσχυσε διεθνώς την εικόνα της στρατηγικής του
H ανοδική κίνηση της μετοχής του Μυτιληναίου, που σταθεροποιήθηκε σε κεφαλαιοποίηση 1,4 δισ ευρώ έχει να κάνει με την ενοποίηση του σχήματος, την ισχυροποίηση του Αλουμινίου, το προβάδισμα στο χαρτοφυλάκιο των μονάδων συνδυασμένου κύκλου και στην δυνατότητα ανάληψης σημαντικών έργων διεθνώς από το business unit της ΜΕΤΚΑ.
Η προοπτική υψηλής κερδοφορίας και μερισμάτων του Ομίλου δείχνει από πλευράς δομής, ότι είναι έτοιμος για νέο μεγάλο άλμα στον τομέα της κεφαλαιοποίησης.
Σε αυτό ρόλο θα παίξουν οι αναβαθμίσεις και η είσοδος σε νέους διεθνείς δείκτες, όπως θα γίνει άμεσα με την είσοδο στον FTSE All World και στον Μιd Emerging Europe FTSE.
O FTSE ALL WORLD δημιουργήθηκε στις 31/12/1986 και περιέχει 3100 εταιρίες από 47 χώρες.
Η είσοδος στον συγκεκριμένο δείκτη αποτιμάται ότι σημαίνει για τη μετοχή εισροές 30-50 εκατ. δολ.
Από τους βασικούς στόχους παραμένει η είσοδος στον MSCI, με δεδομένο ότι πληρούνται όλες οι προυποθέσεις όπως η διαφάνεια, η διασπορά και ανάλογα δεδομένα.
Στην κατεύθυνση αυτή τα μεγάλα διεθνή σπίτια έχουν πάρει ήδη θέσεις στο μετοχικο κεφάλαιο με επικεφαλής την Fidelity.
Oι ξένοι επενδυτές έχουν το 40% της εταιρίας με μεγάλα ονόματα να συμπληρώνουν το μετοχολόγιο.
H Norges Bank Investment Management, το κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο της Νορβηγίας που διαχειρίζεται 1,37 τρισ δολάρια είναι επίσης ένας από τους επενδυτές.
H Vanguard με έδρα το Λονδίνο, ένας από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές παγκοσμίως με assets που ξεπερνούν τα 3 τρισ δολάρια.
Θέσεις επίσης έχουν οι Blackrock, Ιnvesco και Landsdowne.
Ποσοστό 10% έχουν οι Έλληνες θεσμικοί κατά συνέπεια οι θεσμικοί στο συνολό τους φτάνουν στο 50% του μετοχικού κεφαλαίου.
ΟΙ θεσμικοί αυτοί επενδυτές υπολογίζουν ότι οι ανοδικές κερδοφορίες θα δώσουν την δυνατότητα για υψηλές μερισματικές αποδόσεις από το 2018 και στην συνέχεια.

Οι νέες επενδύσεις

Πέραν του Αλουμινίου και της επένδυσης που έχει εξαγγελθεί στην αλουμίνα, ο όμιλος ήδη εξήγγειλε την ενδυνάμωση των μονάδων συνδυασμένου κύκλου δημιουργώντας το μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο καθαρής ενέργειας δυναμικότητας 1428 MW στον Άγιο Νικόλαο.
ο νέος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής του ομίλου Μυτιληναίου στον Άγιο Νικόλαο θα ενισχύσει σημαντικά το νότιο τμήμα του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας εξασφαλίζοντας πέραν της επάρκειας και την ευστάθεια του συστήματος, που αναμένεται να δοκιμαστεί λόγω της αυξημένης ζήτησης που θα προκαλέσουν οι διασυνδέσεις της Κρήτης, Κυκλάδων και των υπολοίπων νησιών του Αιγαίου.
Οι εξελίξεις αυτές που αναμένεται να αυξήσουν το δείκτη επικινδυνότητας και εξάρτησης του ηλεκτρικού συστήματος από εισαγωγές, θα έχουν ήδη αντισταθμιστεί, καθώς η μονάδα του Αγίου Νικολάου προβλέπεται να έχει τεθεί σε λειτουργία ήδη από το 2021, προσφέροντας επιπλέον 650 MW με απόδοση που ξεπερνά το 63%.
Αυτό σημαίνει ότι η νέα μονάδα θα έχει εξαιρετικά χαμηλό μεταβλητό κόστος και θα μπορεί να συμμετέχει στην αγορά ως μονάδα βάσης, δηλαδή θα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και 365 ημέρες το χρόνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης