Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Reuters: Την πώληση του 51% των ΕΛΠΕ εξετάζουν Δημόσιο και Λάτσης - Τι αποκάλυπτε το "WEN" την Τρίτη 6/3

Reuters: Την πώληση του 51% των ΕΛΠΕ εξετάζουν Δημόσιο και Λάτσης - Τι αποκάλυπτε το
Η άλλη επιλογή που εξετάζεται είναι η έκδοση ομολογιακού δανείου από τα ΕΛΠΕ
Στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου διάσωσης, η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να προχωρήσει σε μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων, συμπεριλαμβανομένης της εκποίησης του 35,5% που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο στα ΕΛΠΕ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters που επικαλείται δηλώσεις έλληνα αξιωματούχου, τώρα η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει το σύνολο ή μέρος της συμμετοχής της στα ΕΛΠΕ (κατέχει το 35,5%) μαζί με ένα μέρος του ποσοστού που κατέχει στα ΕΛΠΕ, η Paneuropean Oil and Industrial Holdings (συμφερόντων Λάτση), προχωρώντας στην πώληση του 51% των ΕΛΠΕ.
Η Paneuropean Oil and Industrial Holdings είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος των ΕΛΠΕ με μερίδιο 45,5%.
Η άλλη επιλογή που εξετάζεται είναι η έκδοση ομολογιακού δανείου από τα ΕΛΠΕ, δήλωσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι όποια και εάν είναι η απόφαση της κυβέρνησης, έχει ως στόχο να ολοκληρωθεί αυτό το καλοκαίρι.
Η Paneuropean Oil and Industrial Holdings αρνήθηκε να σχολιάσει τις επιλογές, αλλά δήλωσε ότι εναπόκειται στην κυβέρνηση να αποφασίσει πώς θα ήθελε να προχωρήσει.
Ο επικεφαλής της κύριας ένωσης εργαζομένων των ΕΛΠΕ, ο οποίος αντιτίθεται σθεναρά στη σχεδιαζόμενη πώληση, δήλωσε στο Reuters ότι ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης περιέγραψε τις επιλογές κατά τη διάρκεια συνάντησης με την ένωση την περασμένη εβδομάδα.
Η πώληση του 51% των μετοχών των ΕΛΠΕ παρουσιάστηκε ως το πιο πιθανό σενάριο, δήλωσε ο Γιώργος Σκοπελίτης στο Reuters την Τετάρτη (7/3).
Στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου διάσωσης, το οποί λήγει τον Αύγουστο του 2018, η Αθήνα πρέπει να ξεκινήσει την πώληση των ΕΛΠΕ τον Μάρτιο του 2018, έχοντας προϋπολογίσει έσοδα 500 εκατ. ευρώ.
Η Ελλάδα στοχεύει σε συνολικά έσοδα ύψους 2 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις το 2018.
Τα ΕΛΠΕ με κεφαλαιοποίηση 2,4 δισ. ευρώ, έχουν τρία διυλιστήρια στην Ελλάδα.
Διαθέτουν άδεια εξερεύνησης στον Κόλπο Πατραϊκού Κόλπου και σχεδιάζουν να ξεκινήσουν γεωτρήσεις το 2019.

Το "WEN" την Τρίτη 6/3/2018 αποκάλυπτε (Δείτε ΕΔΩ το δημοσίευμα):

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, επικρατέστερο σενάριο για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ αποτελεί η από κοινού πώληση μετοχών από το Δημόσιο και την Paneuropean του ομίλου Λάτση, έτσι ώστε το συνολικό ποσοστό που θα αγοράσει ο νέος επενδυτής να ξεπερνάει το 51%.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η ∆ιαπαραταξιακή Επιτροπή του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ (ΠΣΕΕΠ) πως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης στη συνάντηση που είχε μαζί του την περασμένη Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018.
Με βάση το δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο ΠΣΕΕΠ, κύριο θέµα συζήτησης με τον Γ. Σταθάκη ήταν η πρόβλεψη 500 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του κράτους, από την πώληση των μετοχών που συνεχίζει να κατέχει το ∆ημόσιο στα ΕΛΠΕ.
Έτσι, στο πλαίσιο αυτό, από πλευράς του υπουργού, τέθηκαν και αναλύθηκαν οι διαθέσιμες επιλογές.
Έτσι, όπως αναφέρει ο ΠΣΕΕΠ χαρακτηριστικά, το λιγότερο επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι η πώληση των μετοχών µέσω Χρηματιστηρίου καθώς αυτή η διαδικασία θα είναι η λιγότερο επικερδής.
Από την άλλη πλευρά, το σενάριο που μιλάει για χαμηλότοκο ομολογιακό δάνειο το οποίο θα καλύψει την οικονομική απαίτηση του προϋπολογισμού και θα αποπληρωθεί σε βάθος χρόνου, έχει στην ουσία περάσει σε δεύτερη μοίρα καθώς, όπως αναφέρθηκε στους εργαζομένους, προσαυξάνει έστω και προσωρινά το δημόσιο χρέος.
Επομένως, επικρατέστερο σενάριο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι η παράλληλη πώληση μετοχών του Δημοσίου και της Paneuropean.

Τον Ιούνιο η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης

Επίσης, σύμφωνα πάντα με το σωματείο, εντύπωση προκάλεσε το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ο υπουργός δήλωσε ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιοποίησης, θέτοντάς το στον Ιούνιο.
Το Δημόσιο κατέχει το 35,5% των ΕΛΠΕ, το οποίο έχει μεταβιβασθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ η συμμετοχή της Paneuropean στη μετοχική σύνθεση του Ομίλου ανέρχεται στο 45,5%.
Η παράλληλη πώληση μετοχών, σε ποσοστό τουλάχιστον 51%, θα έχριζε τον υποψήφιο αγοραστή στρατηγικό επενδυτή στον Όμιλο, γεγονός που ενδεχομένως θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο για την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Πρόκειται για ένα σενάριο που άφηνε ανοικτό το συμπληρωματικό Μνημόνιο, στο οποίο αναφερόταν πως δεν αποκλείονται εναλλακτικοί τρόποι περαιτέρω αποκρατικοποίησης, με το Δημόσιο να πουλά μικρότερο ποσοστό από το 35,5%, αρκεί η πώληση να έχει ισοδύναμο αποτέλεσμα.  
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύναψη χαμηλότοκου δανείου, μετατρέψιμου σε μετοχές, αποτελούσε την πρόταση που έθεσε ο υπουργός Ενέργειας στους Θεσμούς, στη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα, ως τρίτη λύση για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του Ομίλου.
Ωστόσο, με βάση την ανακοίνωση του ΠΣΕΕΠ, φαίνεται πως στην πορεία η προοπτική εφαρμογής της αποδυναμώθηκε, από την έστω και πρόσκαιρη επιβάρυνση που θα επέφερε στο χρέος.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης