Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Απόκτηση συμμετοχής στα Ελληνικά Πετρέλαια εξετάζει αμερικάνικος πετρελαϊκός οίκος - Γιατί το 1 δισ ευρώ πρέπει να είναι βάση για το 30%

Απόκτηση συμμετοχής στα Ελληνικά Πετρέλαια εξετάζει αμερικάνικος πετρελαϊκός οίκος - Γιατί το 1 δισ ευρώ πρέπει να είναι βάση για το 30%
Δεν αποκλείεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του μεριδίου που σχεδιάζει να εκποιήσει το ελληνικό δημόσιο στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποίησης επιχειρήσεων του ενεργειακού κλάδου
Ισχυρό αμερικανικό ενδιαφέρον φαίνεται ότι εκδηλώνεται για την εξαγορά μεριδίου στα Ελληνικά Πετρέλαια.
Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι αμερικανική εταιρία πετρελαιοειδών έχει στραμμένο το βλέμμα της στον ελληνικό όμιλο και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ανταποκριθεί σε πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης για την εξαγορά του μεριδίου του δημοσίου στα ΕΛΠΕ.   
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αμερικανική εταιρία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα τόσο στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, αναμένοντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ, όσο και στον τομέα των ερευνών υδρογονανθράκων.
Όπως είναι γνωστό, τα ΕΛΠΕ συνεργάζονται με την αμερικανική ExxonMobil και τη γαλλική Total σε κοινοπραξία που σκοπεύει να διεκδικήσει την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή δυτικά και νότια της Κρήτης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις προηγούμενες ημέρες βρίσκονταν στην Αθήνα στελέχη της ExxonMobil εν όψει της υποβολής της πρότασης τους στο πλαίσιο του διαγωνισμού που έχει προκηρύξει το δημόσιο για την έρευνα υδρογονανθράκων στην περιοχή αυτή.
Δεν αποκλείεται λοιπόν το ενδιαφέρον του αμερικανικού κολοσσού να εκτείνεται και πέραν των ερευνών υδρογονανθράκων.
Εξάλλου το αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και ειδικότερα στον τομέα της ενέργειας εκδηλώθηκε και κατά την πρόσφατη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αντιπροσωπείας επτά γερουσιαστών του αμερικανικού Κογκρέσου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Γιατί η αποτίμηση εξελίσσεται σε αγκάθι

Η υπόθεση της πώλησης του πακέτου των ΕΛΠΕ σε πσοσοτό 35% αναδεικνύεται σε εξαιρετικά σύνθετο εγχείρημα καθώς η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας στα 2,45 δισ ευρώ απαιτεί ένα υψηλό νούμερο περί τα 900 εκατ ευρώ για να επιτύχει τον στόχο.
Επειδή στον προυπολογισμό έχει καταγραφεί σαν στόχος εσόδων το ποσό των 500 εκατ ευρώ, εξετάζονται και εναλλακτικοί τρόποι, όπως άλλωστε δίνεται η δυνατότητα από το μνημόνιο.
Εξάλλου ο όμιλος Λάτση που είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος έχει το δικαίωμα πρώτης άρνησης.
Πάντως με κεφαλαιοποίηση - στόχο στα 3 δισ από τους αναλυτές της HSBC είναι εξαιρετικά δύσκολο να πουληθεί χαμηλά το όποιο ποσοστό, πόσο μάλλον όταν για τα ΕΛΠΕ υπάρχουν οι προοπτικές των υπεραξιών των υδρογονανθράκων.
Το ποσό του 1 δισ ευρώ όμως για το 30% σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να το δώσει πολύ μεγάλος διεθνής όμιλος καθώς τα νούμερα ξεφεύγουν.
Σε κάθε περίπτωση όμως τα συμφέροντα του δημοσίου θα πρέπει να προστατευθούν αποτελεσματικά από αυτούς οι οποίοι θέλουν να ελέγξουν σε τιμή -ευκαρίας μια ιδιαίτερα προσοδοφόρα επένδυση.
Σημειώνουμε ότι η Goldman Sachs και η NBC Securities είναι οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι

Αναζήτηση εναλλακτικών σεναρίων αξιοποίησης

Πάντως η αποκρατικοποίηση των ενεργειακών συμμετοχών του δημοσίου, παρά το γεγονός ότι έχει συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των Θεσμών, δεν έχει επί του παρόντος προωθηθεί επαρκώς ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης φαίνεται ότι αναζητεί εναλλακτικά σενάρια για την αξιοποίηση του μεριδίου του δημοσίου στις ενεργειακές εταιρίες, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ και ΔΕΗ.
Το θέμα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων με τους Θεσμούς, οι οποίοι προκρίνουν ξεκάθαρες λύσεις στις αποκρατικοποιήσεις και δεν αντιμετωπίζουν τόσο ευνοϊκά, σενάρια όπως η έκδοση ομολόγων μετατρέψιμων σε μετοχές, που πέραν των άλλων θα επιβάρυναν και το χρέος της χώρας.
Την ίδια άποψη άλλωστε φαίνεται ότι έχει και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης