Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Ολα τα βλέμματα στραμμένα στην ομιλία του προέδρου κ. Εμ. Παναγιωτάκη στη N.Y.

ΔΕΗ: Ολα τα βλέμματα στραμμένα στην ομιλία του προέδρου κ. Εμ. Παναγιωτάκη στη N.Y.
Χρηματοδοτήσεις και ανακοινώσεις για σχεδιασμούς στο επίκεντρο
Mεγάλης σημασίας η ομιλία του Προέδρου της ΔΕΗ κ.Εμ Παναγιωτάκη στη Νέα Υόρκη στο συνέδριο της Capital Link,όπου ο πρόεδρος της ΔΕΗ θα δώσει το στίγμα της στρατηγικής σε μια κρίσιμη χρονικά περίοδο.
Τα ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές αλλά και τους τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οίκους έχουν να κάνουν με τα εξής:
- Κάτα πρώτον τι θα ισχύσει με τις δημοπρασίες και τα ποσοστά που θα λάβουν οι ιδιώτες, όπως θα προσδιοριστούν από την δεύτερη αξιολόγηση για τα έτη 2017-2019.
Τα διαγραφόμενα νούμερα είναι ζοφερά για το μέλλον της ΔΕΗ και παραπέμπουν σε πιέσεις από την πλευρά των δανειστών για πώληση μονάδων.
Αυτός είναι και ο κεντρικός στόχος των δανειστών σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και όπως προκύπτει από τις πιέσεις που ασκούν.
-Κάτα δεύτερον η  παρουσίαση των στόχων της δίοικησης σε σχέση με το πλάνο που θα ακολουθήσει για να εξασφαλίσει τις χρηματοδοτήσεις στις οποίες στοχεύει.

Οπως έγραφε την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016 η Καθημερινή:

Στενεύει ο κλοιός γύρω από τη ΔΕΗ, με τους αναλυτές και τους παράγοντες της αγοράς να επισημαίνουν ακόμη και το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών μέσα στο β΄ τρίμηνο του 2017.
Το πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ, καθώς οι ανεξόφλητες οφειλές από λογαριασμούς ρεύματος στερούν από τα ταμεία της περί τα 2,5 δισ. (σχεδόν το 50% του τζίρου της), αναμένεται να επιδεινωθεί τους αμέσως επόμενες μήνες.
Το κατά πόσον θα εξελιχθεί σε «οικονομικό μπλακ άουτ» ή θα υπάρξει προσωρινή τουλάχιστον βιώσιμη διαχείριση θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα της επιχείρησης να διασφαλίσει νέες γραμμές χρηματοδότησης για την αποπληρωμή βραχυχρόνιων υποχρεώσεων.

Το κρίσιμο ορόσημο επιβίωσης του β΄ τριμήνου του έτους συνδέεται με τις ανάγκες αποπληρωμής ομολόγου ύψους 200 εκατ. τον Μάιο του 2017.
Πρόκειται για ένα τμήμα από την έκδοση του Απριλίου 2014, ύψους 700 εκατ., με τα υπόλοιπα 500 εκατ. να λήγουν το 2019.

Το ομόλογο των 200 εκατ. λήξης του 2017 είχε διατεθεί με επιτόκιο 4,75%, έφθασε κάποια στιγμή στο 12% και σήμερα διαπραγματεύεται στο 9,5%, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αναχρηματοδότησή του με βιώσιμους όρους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΔΕΗ, οι συνολικές λήξεις δανείων για το 2017 ανέρχονται σε 640 εκατ., ενώ σε 147 εκατ. ανέρχονται οι υπολειπόμενες λήξεις δανείων για το 2016 (1.10.2016-31.12.2016), δηλαδή υπάρχει άμεση ανάγκη χρηματοδότησης δανείων συνολικού ύψους 787 εκατ.
Σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή του ομολόγου των 200 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ αναφέρει ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα προχωρήσει κανονικά στην αποπληρωμή του.

Η αξιολόγηση
 
«Κατανοούμε ότι η εταιρεία είναι κοντά στο να οριστικοποιήσει ένα χρηματοδοτικό πακέτο με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, το οποίο θα μπορούσε να υπογραφεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2017», αναφέρει η S&P· επισημαίνει ωστόσο ότι η ρευστότητα της ΔΕΗ είναι ασθενής και σημειώνει ότι η κεφαλαιακή της δομή παραμένει μη βιώσιμη.

«Η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της εταιρείας και η κατάσταση της ρευστότητας εξαρτώνται αποκλειστικά από τις ελληνικές τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ χωρίς έγκαιρη παρέμβαση από τις συστημικές τράπεζες, με τις οποίες η ΔΕΗ διαπραγματεύεται το πακέτο χρηματοδότησης 200 εκατ. ευρώ βλέπουμε υψηλό ρίσκο ότι η ΔΕΗ θα ξεμείνει από ρευστό στο δεύτερο μισό του 2017», σημειώνει ο διεθνής οίκος στην αξιολόγησή του.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΕΗ, η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ θα αφαιρέσει από τους ισολογισμούς της πάγια 1,598 δισ. και αντίστοιχα δανειακές υποχρεώσεις 490 εκατ, ενώ θα μειώσει τα EBITDA κατά 180 εκατ. ετησίως.
Η αλλαγή αυτή στην κεφαλαιακή διάρθρωση της εταιρείας σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση της κερδοφορίας μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά στην μη ικανοποίηση συγκεκριμένων χρηματοοικονομικών δεικτών, γεγονός που θα μπορούσε να επιφέρει την πρόωρη αποπληρωμή υφιστάμενων δανειακών συμβάσεων που περιλαμβάνουν σχετικούς δείκτες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης