Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα βασικά σημεία της πρότασης Μυτιληναίου για την αναβάθμιση της μονάδας του Αμυνταίου

Τα βασικά σημεία της πρότασης Μυτιληναίου για την αναβάθμιση της μονάδας του Αμυνταίου
Η μακροχρόνια σύμβαση παροχής ηλεκτρικής ενέργειας θα συμβάλει και στην επίτευξη των μνημονιακών στόχων για τον περιορισμό του μεριδίου της ΔΕΗ
Με στόχο να συμβάλλει στην σταθερότητα, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της ΔΕΗ ο όμιλος Μυτιληναίου, όπως ήδη γνωστό έχει υποβάλει στη διοίκηση της επιχείρησης μια συνολική και αναλυτική πρόταση που αφορά τη συνέχιση της λειτουργίας του Σταθμού του Αμυνταίου.
Η σχετική επιστολή εστάλη στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη και κοινοποιήθηκε τόσο στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη όσο και στην διευθύνουσα σύμβουλο της Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας Ράνιας Αικατερινάρη.        
Όπως αναφέρεται στην επιστολή η πρόταση του ομίλου Μυτιληναίου, θα συμβάλλει τόσο στην ανάπτυξη της ΔΕΗ, όσο και στη σταθερότητα της βιομηχανίας, αλλά και την ευημερία της τοπικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με την επιστολή που έχει στη διάθεση του το World Energy News προτείνεται:

·         Η καταβολή του ποσού των 110 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του ΑΗΣ Αμυνταίου, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του..  

·         Η υπογραφή σύμβασης διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας με διάρκεια έως το 2030 και ισχύ 300-400 MW, η οποία ισχύς θα καθοριστεί επακριβώς ανάλογα με την προθυμία ή όχι συμμετοχής και άλλων βιομηχανιών στο εγχείρημα. Η μακροχρόνια σύμβαση αναμένεται να διασφαλίσει την ακώλυτη και με διεθνώς ανταγωνιστικούς όρους προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας τόσο στην Αλουμίνιον της Ελλάδος, όσο και σε άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας που θα συμμετάσχουν στο εγχείρημα.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά οι ειδικότεροι όροι που θα διέπουν τη σύμβαση αυτή θα συμφωνηθούν μεταξύ των δυο πλευρών σε διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν αμέσως μετά την επί της αρχής αποδοχή της πρότασης εκ μέρους της ΔΕΗ.
Οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν με βάση το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την αγορά ηλεκτρισμού και εφαρμόστηκαν στην υφιστάμενη σύμβαση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξά της ΔΕΗ και της Αλουμίνιον της Ελλάδος.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στην επιστολή σημειώνεται ότι η μακροχρόνια σύμβαση παροχής ηλεκτρικής ενέργειας θα συμβάλει και στην επίτευξη των μνημονιακών στόχων για τον περιορισμό του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Η υλοποίηση του έργου προτείνεται να αναληφθεί από τη Μυτιληναίος μέσω της ΜΕΤΚΑ σε συνεργασία με τη ΔΕΗ και σημειώνεται ότι η εταιρία διαθέτει την αναγκαία τεχνογνωσία ώστε χωρίς καθυστερήσεις να ολοκληρώσει το έργο.
Ωστόσο, αναφέρεται ρητώς ότι η κατασκευή του έργου από τη ΜΕΤΚΑ δεν αποτελεί απαραίτητο όρο της πρότασης.

Θετικές επιδράσεις

Στην επιστολή επίσης αναφέρονται και τα θετικά αποτελέσματα μιας τέτοιας συμφωνίας και συγκεκριμένα:

·         Η απρόσκοπτη παροχή ατμού για την τηλεθέρμανση των πόλεων Αμυνταίου και Φιλώτα

·         Η αποφυγή άμεσης υλοποίησης επένδυσης ύψους δεκάδων εκατομμυρίων, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της ΔΕΗ για να εξακολουθήσει να λειτουργεί η τηλεθέρμανση.

·         Η μετάθεση του χρόνου της αναγκαίας περιβαλλοντικής αποκατάστασης των μονάδων και των ορυχείων που κοστολογείται περίπου στα 100 εκατ ευρώ. Μάλιστα σημειώνεται ότι το όφελος για τη ΔΕΗ σε επίπεδο παρούσας αξίας προσεγγίζει τα 30 εκατ ευρώ

·         Η διασφάλιση της εργασιακής ειρήνης, της στήριξης της τοπικής κοινωνίας και της οικονομικής ζωής της περιοχής και η παροχή ικανού χρονικού περιθωρίου ώστε να τεθούν οι προϋποθέσεις για την σταδιακή και ομαλή προσαρμογή  

·         Η συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και η βελτίωση της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

·         Η αποφυγή χρηματοδότησης από τη ΔΕΗ ενός σημαντικού σταθερού κόστους, ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ ετησίως από τη διακοπή της λειτουργίας των μονάδων και τη συνακόλουθη αύξηση του συνολικού κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, επιτρέποντας τη διατήρηση των θέσεων εργασίας με οικονομικά ορθότερο τρόπο. ‘

·         Η διασφάλιση σημαντικών εσόδων από τη δωδεκαετή σύμβαση σταθερής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Η σύμβαση αυτή η οποία εγγυάται τη μακροχρόνια βιωσιμότητα της εγχώριας βιομηχανίας, συνιστά παράλληλα ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για τη ΔΕΗ καθώς επιτρέπει την πρόσβαση στο τραπεζικό δανεισμό με ευνοϊκούς όρους.

·         Η δυνατότητα που αποκτά η ΔΕΗ να διεκδικήσει αποζημίωση διαθεσιμότητας ισχύος για το σταθμό του Αμυνταίου, στο πλαίσιο του νέου Μόνιμου Μηχανισμού Αποζημίωσης Διαθεσιμότητας Ισχύος     

·         Τη μεγιστοποίηση της συνολικής αξίας της ΔΕΗ με θετική επίδραση και στην αξία του προς πώληση 17% του μετοχικού της κεφαλαίου

Με βάση όλα αυτά, η επιστολή του ομίλου Μυτιληναίου, στην οποία αναφέρεται σαφώς ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από άλλες βιομηχανίες να συμμετάσχουν στο σχέδιο καταλήγει καλώντας τη διοίκηση της ΔΕΗ να απαντήσει εάν αποδέχεται επί της αρχής την πρόταση έως το τέλος Φεβρουαρίου, ώστε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τους συγκεκριμένους όρους (τιμές, CO2, ακριβείς ποσότητες κλπ.)    

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης