Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΥΠΕΝ: Έγκριση από την ΕΕ για τη διακοψιμότητα

ΥΠΕΝ: Έγκριση από την ΕΕ για τη διακοψιμότητα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, χθες 7/2/2018, αίτημα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που αφορά στην τροποποίηση και παράτασης για δύο έτη του μηχανισμού Υπηρεσιών Διακοπτόμενου Φορτίου, σημειώνοντας ότι είναι σύμφωνος με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΕΝ και όπως είχε γράψει χθες το worldenergynews.gr.
Η Υπηρεσία Διακοπτόμενου Φορτίου (YΔΦ)  ή αλλιώς «διακοψιμότητα», βοηθά το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας να ανταπεξέλθει τις ώρες που η ποσότητα προσφερόμενης ενέργειας υπολείπεται σημαντικά της ζήτησης.
Στο πλαίσιο του μηχανισμού αυτού, μεγάλοι πελάτες του συστήματος μειώνουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τις συγκεκριμένες ώρες και στη συνέχεια αποζημιώνονται για αυτό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αξίας του μηχανισμού αποτελεί ο χειμώνας του 2016, όταν μέσω αυτού διασφαλίστηκε η ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος και η ασφάλεια εφοδιασμού για τους καταναλωτές, παρά την ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση.
Η μείωση της κατανάλωσης μπορεί να καταστήσει περιττή την κατασκευή πρόσθετων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και να μειώσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από συμβατικές μονάδες Συνεπώς η εφαρμογή του μηχανισμού συνδράμει στη μείωση του πραγματικού κόστους του ηλεκτρικού συστήματος, την μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων και τον περιορισμό της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.
Στον μηχανισμό συμμετέχουν εγχώριες βιομηχανικές μονάδες με φορτίο πάνω από 3MW, οι οποίες, με την εγγραφή τους στο ειδικό Μητρώο Διακοπτόμενου Φορτίου του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), αποκτούν το δικαίωμα συμμετοχής σε δημοπρασίες ΥΔΦ. Στη συνέχεια συνάπτουν σύμβαση με τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος σε περιόδους κρίσιμες για το ηλεκτρικό σύστημα δίνει εντολές περιορισμού της ισχύος.
Καθώς οι εν λόγω μονάδες αποζημιώνονται για την εθελοντική μείωση της ζήτησης, προκύπτει ερώτημα εάν παραβιάζονται οι κανόνες της ΕΕ περί κρατικής ενίσχυσης.
Σε αυτό το ερώτημα απάντησε, χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμπεραίνοντας ότι ο μηχανισμός είναι σύμφωνος με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, εγκρίνοντας τη λειτουργία του για δύο έτη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης