Wind Europe: Αύξηση 25% στην αιολική δυναμικότητα της Ευρώπης το 2017

Wind Europe: Αύξηση 25% στην αιολική δυναμικότητα της Ευρώπης το 2017
Η Ευρώπη φιλοξενεί σήμερα περισσότερους από 4.000 υπεράκτιους στρόβιλους -  17 νέα υπεράκτια αιολικά πάρκα ολοκληρώθηκαν πέρυσι
Η συνολική αιολική δυναμικότητα στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 25% το 2017, σύμφωνα με την WindEurope.
Πάνω από 3,1 gigawatts (GW) νέας υπεράκτιας αιολικής ενέργειας εγκαταστάθηκε στην Ευρώπη το περασμένο έτος, με την συνολική χωρητικότητα να φθάνει σχεδόν  τα 15,8 GW.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson, χαρακτήρισε την αύξηση κατά 25% ως "θεαματική" και δήλωσε ότι ο τομέας υπεράκτιας αιολικής ενέργειας ήταν πλέον ένα κύριο μέρος του συστήματος ενέργειας.
"Το κόστος έχει μειωθεί ραγδαία", είπε σύμφωνα με το CNBC. "Η επένδυση στην υπεράκτια αιολική ενέργεια σήμερα δεν κοστίζει τίποτε περισσότερο από τη συμβατική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας".
Η Ευρώπη φιλοξενεί σήμερα περισσότερες από 4.000 ανεμογεννήτριες σε 11 χώρες. Δεκαεπτά νέα υπεράκτια αιολικά πάρκα ολοκληρώθηκαν το 2017, με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία να αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα αυτών.
Το Ηνωμένο Βασίλειο εγκατέστησε 1,7 GW αιολικής ενέργειας στην ανοικτή θάλασσα, ενώ η Γερμανία 1,3 GW.
Το περασμένο έτος το πρώτο υπεράκτιο πάρκο αιολικής ενέργειας, Hywind Scotland, μετέφερε ηλεκτρική ενέργεια στο σκωτικό δίκτυο. Το πάρκο των 30 μεγαβάτ, σε βάθη υδάτων μέχρι 800 μέτρα, λειτουργεί από την Statoil σε συνεργασία με την Masdar.
Όσον αφορά τις μελλοντικές προοπτικές, επί του παρόντος χτίζονται 11 υπεράκτια αιολικά πάρκα. Αυτά θα προσθέσουν επιπλέον 2,9 GW μόλις ολοκληρωθούν. Αυτά τα έργα θα δώσουν στην Ευρώπη 25 GW αιολικής δυναμικότητας ανοικτής θάλασσας έως το 2020, ανέφερε η WindEurope.
"Θα δούμε περαιτέρω ανάπτυξη το 2018 και το 2019", δήλωσε ο Dickson. "Ωστόσο, οι πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές για την αιολική ενέργεια στην ανοιχτή θάλασσα είναι ασαφείς. Πολύ λίγες χώρες έχουν καθορίσει πόση χωριτηκότητα θέλουν να εγκαταστήσουν μέχρι το 2030."


www.worldenergynew.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης