Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ευρωπαϊκό «μπλόκο» στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τη ΔΕΗ – Γιατί δυσκολεύει το «κυνήγι» των οφειλετών

Ευρωπαϊκό «μπλόκο» στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τη ΔΕΗ – Γιατί δυσκολεύει το «κυνήγι» των οφειλετών
Για να ξεπεράσει το σκόπελο του νέου κανονισμού για τα προσωπικά δεδομένα, η ΔΕΗ εξετάζεται το ενδεχόμενο απόσπασης της συναίνεσης των πελατών της μέσα από την ένταξή τους σε ρυθμίσεις αποπληρωμής οφειλών και άλλους διακανονισμούς
Το νέο αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, το οποίο υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση και τίθεται σε ισχύ από τις 25 Μαΐου 2018, αναμένεται να δημιουργήσει νέα προβλήματα στην προσπάθεια της ΔΕΗ να εισπράξει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πελατών της.   
Όπως είναι γνωστό η ΔΕΗ έχει αναθέσει σε κοινοπραξία εταιριών με επικεφαλής την εταιρία Qualco την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ευελπιστώντας ότι οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι θα έχουν μεγαλύτερη τύχη στην άσκηση πιέσεων προκειμένου να συλλέξουν, έστω μέρος από τα οφειλόμενα, που πλέον αγγίζουν τα 3 δις ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι στην κοινοπραξία πέραν της Qualco UK (επικεφαλής του σχήματος, με εμπειρία στη διαχείριση - είσπραξη οφειλών), συμμετέχουν επίσης η IBM Hellas, η Deutsche Bank London, η Estia Business Group, η Deloitte Business Solutions, η KPMG, η Κάπα Research και η Δικηγορική Εταιρεία Ανδρικόπουλος.
Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τις 25 Μαΐου τίθεται σε εφαρμογή ο νέος κανονισμός για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών της Ευρώπης, κανονισμός που απαγορεύει οποιαδήποτε χρήση στοιχείων πελατών, χωρίς τη ρητή και απερίφραστη σύμφωνη γνώμη τους.

Υψηλά πρόστιμα στους παραβάτες

Ο νέος Κανονισμός προβλέπει επίσης υψηλά πρόστιμα σε περιπτώσεις παραβίασής του, που φθάνουν έως και 20 εκατ. ευρώ ή έως το 4% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών της εταιρίας στην οποία επιβάλλεται το πρόστιμο.  
Το μέτρο ισχύει τόσο για τη χρήση στοιχείων πελατών για προωθητικές ενέργειες όσο και για την όχλησή τους από εισπρακτικές και άλλες εταιρίες για να αποπληρώσουν τα χρέη τους και αφορούν τόσο τις τράπεζες, όσο και τη ΔΕΗ, τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και βέβαια τις εισπρακτικές και άλλες εταιρίες.
Αυτό σημαίνει ότι αν ο πελάτης δεν έχει υπογράψει προηγουμένως σύμβαση που να εκχωρεί το δικαίωμα χρήσης των στοιχείων του, τότε η εισπρακτική εταιρία δεν θα μπορεί να προχωρήσει στην παραμικρή όχληση.
Και βεβαίως στην περίπτωση της ΔΕΗ το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, αφού μιλάμε για συμβάσεις που έχουν συναφθεί εδώ πολλά χρόνια, αν όχι δεκαετίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οργανισμοί, όπως οι τράπεζες που αντιμετωπίζουν το μεγάλο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έχουν ήδη αρχίσει την προετοιμασία, ενόψει της εφαρμογής του νέου πανευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου για τα προσωπικά δεδομένα, σχεδιάζοντας νέες συμβάσεις που περιλαμβάνουν σαφείς δεσμεύσεις για τους πελάτες τους, καθώς και αναθεώρηση παλαιών διμερών συμβάσεων.

Συναίνεση μέσω ρυθμίσεων οφειλών

Σε ότι αφορά τη ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να συνδυαστεί η απόσπαση της συναίνεσης του παλαιού πελάτη με την ένταξή του σε ρυθμίσεις αποπληρωμής των οφειλών και άλλους διακανονισμούς.
Πρέπει να σημειωθεί τέλος, ότι σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της, η Κομισιόν διαθέτει 1,7 δις. ευρώ για την  χρηματοδότηση των Αρχών Προστασίας των Δεδομένων και για την κατάρτιση επαγγελματιών για την προστασία των δεδομένων.
Στο διάστημα μέχρι τις 25 Μαΐου 2018 η Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει ενεργά τα κράτη - μέλη ώστε να εξασφαλίσει ότι η μεταρρύθμιση είναι έτοιμη να τεθεί σε ισχύ.
Μάλιστα, από τον Μάιο και μετά θα παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη - μέλη εφαρμόζουν τους νέους κανόνες και θα λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα κατά περίπτωση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης