Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΑΔΜΗΕ: Επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ το 2018 - Έτοιμη η διασύνδεση των Κυκλάδων το 2020 - Κέρδη 55 εκατ. ευρώ το 2017

ΑΔΜΗΕ: Επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ το 2018 - Έτοιμη η διασύνδεση των Κυκλάδων το 2020 - Κέρδη 55 εκατ. ευρώ το 2017
Η εταιρεία με καθαρά κέρδη 55 εκατ. ευρώ το 2017 και διαθέσιμα ύψους 255 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2017 προωθεί και την μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική σε συνεργασία με τον Euroasia Interconnector
Επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ που αφορούν τις διασυνδέσεις των Κυκλάδων και της Κρήτης με την Πελλοπόνησο πρόκειται να ενεργοποιήσει ο ΑΔΜΗΕ εντός του 2018.
Παράλληλα, η εταιρεία με καθαρά κέρδη 55 εκατ. ευρώ το 2017 και διαθέσιμα ύψους 255 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2017 προωθεί και την μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική σε συνεργασία με τον Euroasia Interconnector καθώς είναι προχωρημένες οι συζητήσεις για την υπογραφή συμφωνίας μετόχων που θα οδηγήσει τη σύσταση νέου φορέα για την κατασκευή του έργου, στον οποίο ο ΑΔΜΗΕ θα συμμετέχει με ποσοστό 51%.
Όπως δήλωσε σήμερα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης έχει ήδη ξεκινήσει η ηλέκτριση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στον Φεβρουάριο, εξασφαλίζοντας όφελος 80 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τη μείωση των ΥΚΩ.
Η πρώτη φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων ύψους επένδυσης 245 εκατ. ευρώ εξασφαλίζει ότι τον Μάρτιο θα τεθούν σε ψυχρή εφεδρία οι ρυπογόνες μονάδες παραγωγής ρεύματος των νησιών ενώ το έργο αναμένεται να αποσβεθεί σε τρία χρόνια λόγω της μείωσης των ΥΚΩ.
Επίσης σε εξέλιξη βρίσκεται η αξιολόγηση των προσφορών για το έργο της δεύτερης φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων ενώ το συμβούλιο διεύθυνσης του ΑΔΜΗΕ αποφάσισε την επιτάχυσνη και της τρίτης φάσης κατά δύο χρόνια η οποία πλέον αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2020 αντί του 2022 όπως προβλεπόταν.
Ο κ. Μανουσάκης ανακοίνωσε ακόμη ότι για την μικρή διασύνδεση της Κρήτης το επόμενο 15μερο θα βγουν στον αέρα τα τεύχη δημοπράτησης ενώ παράλληλα προωθούνται κάποιες αλλαγές στην όδευση του έργου προκειμένου να σταματήσουν οι αντιδράσεις των κατοίκων στην περιοχή του Μαλέα και το έργο πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2021
Για την μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης δηλαδή το Καλώδιο Κρήτη – Αττική, ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Euroasia Interconnector για την υπογραφή συμφωνίας μετόχων, μετά ο EMU που υπεγράφη τον Οκτώβριο και στόχος είναι το έργο να ολοκληρωθεί το 2023.
Σημειώνεται, ότι το κόστος επένδυσης για το καλώδιο Κρήτη – Πελλοπόνησος υπολογίζεται σε 330 εκατ. ευρώ, για τη δεύτερη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων σε 70 εκατ. ευρώ και για την τρίτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων σε 100 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη το στοίχημα που πρέπει να κερδίσει ο ΑΔΜΗΕ είναι ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στο σχεδιασμό και την κατασκευή πολλών μεγάλων έργων.
Σύντομα δε αναμένεται να ανακοινωθεί και συμφωνία για την αναβάθμιση μιας από τις διασυνδέσεις της χώρας με γειτονική χώρα και κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τη διασύνδεση με την Ιταλία.
Εξάλλου, εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να υπάρξει αλλαγή στα τέλη χρήσης δικτύου και ενδέχεται να υπάρξει αύξηση των εσόδων του ΑΔΜΗΕ και κατ΄επέκταση της αξίας της εταιρείας καθώς οι διασυνδέσεις αυξάνουν το έργο.
Τέλος, ο ΑΔΜΗΕ προωθεί πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στο προσωπικό του το οποίο εκτιμάται ότι θα μειώσει τους υπαλλήλους του οργανισμού κατά 100 άτομα. Την ίδια ώρα μέσω ΑΣΕΠ τον Μάρτιο αναμένεται να προσληφθούν στον ΑΔΜΗΕ 76 νέοι εργαζόμενοι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης