Διεθνή

Reuters: Η Βόρεια Κορέα εξήγαγε άνθρακα μέσω της Ρωσίας

Reuters: Η Βόρεια Κορέα εξήγαγε άνθρακα μέσω της Ρωσίας
Η Βόρεια Κορέα έστειλε άνθρακα στη Ρωσία πέρυσι, η οποία στη συνέχεια παραδόθηκε στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία με πιθανή παραβίαση των κυρώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο
Η Βόρεια Κορέα έστειλε άνθρακα στη Ρωσία πέρυσι και στη συνέχεια παραδόθηκε στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία σε πιθανή παραβίαση των κυρώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφεραν του Reuters.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απαγόρευσε τις βορειοκορεατικές εξαγωγές άνθρακα στις 5 Αυγούστου, σύμφωνα με κυρώσεις που αποσκοπούν να διακόψουν μια σημαντική πηγή του ξένου νομίσματος, poy πρέπει να χρηματοδοτήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.
Ωστόσο έχει τουλάχιστον τρεις φορές φορτωθεί άνθρακαw στους ρωσικούς λιμένες Nakhodka και Kholmsk, όπου εκφορτώθηκε σε αποβάθρες και μεταφορτώθηκε ξανά σε πλοία που έφτασαν στη Νότια Κορέα ή την Ιαπωνία.Δυτική ναυτιλιακή πηγή δήλωσε ξεχωριστά ότι μερικά από τα φορτία έφτασαν στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα τον περασμένο Οκτώβριο. Μια πηγή ασφάλειας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε επίσης το εμπόριο άνθρακα μέσω της Ρωσίας και δήλωσε ότι συνεχίζεται.
"Το λιμάνι της Nakhodka της Ρωσίας μετατρέπεται σε κέντρο μεταφόρτωσης άνθρακα της Βόρειας Κορέας", δήλωσε μία από τις ευρωπαϊκές πηγές, οι οποίες ζήτησαν ανωνυμία λόγω της ευαισθησίας της διεθνούς διπλωματίας γύρω από τη Βόρεια Κορέα.
Η αποστολή της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη ενημέρωσε την επιτροπή κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 3 Νοεμβρίου ότι η Μόσχα συμμορφώνεται με τις κυρώσεις.
"Η Ρωσία δεν αγοράζει άνθρακα από τη Βόρειο Κορέα και δεν αποτελεί σημείο διέλευσης για τις παραδόσεις άνθρακα σε τρίτες χώρες", ανέφερε την Παρασκευή 26/1 στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax, άγνωστος αξιωματούχος στην πρεσβεία της Ρωσίας στη Βόρεια Κορέα.
Δύο δικηγόροι που ειδικεύονται στη νομοθεσία περί κυρώσεων δήλωσαν στο Reuters ότι οι συναλλαγές παραβίασαν τις κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης