Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Νότια Αφρική δεν έχει χρήματα για την πυρηνική ενέργεια

Η Νότια Αφρική δεν έχει χρήματα για την πυρηνική ενέργεια
Η Ρωσική εταιρεία Rosatom, η Kepco της Νότιας Κορέας, η EDF της Γαλλίας, η Westinghouse που ανήκει στην Toshiba και η CGN της Κίνας αναμένεται να υποβάλουν προσφορά για το έργο
Η Ν. Αφρική δεν έχει χρήματα για σημαντική επέκταση της πυρηνικής της ικανότητας, δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ο νέος αρχηγός του κυβερνώντος αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, ένδειξη  ότι τα φιλόδοξα σχέδια του μάλλον θα «παγώσουν».
Σύμφωνα με το Reuters ο πρόεδρος Jacob Zuma έκανε το πυρηνικό πρόγραμμα προτεραιότητα, αλλά ο αντιπρόεδρος Cyril Ramaphosa, ο οποίος αντικατέστησε τον Zuma ως ηγέτη της ANC τον περασμένο μήνα, δήλωσε ότι η χώρα δεν έχει χρήματα γι 'αυτό.
"Πρέπει να εξετάσουμε πού είναι η οικονομία μας. Έχουμε υπερβολική ισχύ τώρα και δεν έχουμε χρήματα για να φτιάξουμε σημαντικά πυρηνικά εργοστάσια ", δήλωσε ο Ramaphosa σε συνέντευξη Τύπου στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.
Η Νότια Αφρική είχε προγραμματίσει να κατασκευάσει επιπλέον 9,6 gigawatt πυρηνικής ικανότητας σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια με τους  παγκόσμιους πωλητές πυρηνικών αντιδραστήρων.
 Η Ρωσική εταιρεία Rosatom, η Kepco της Νότιας Κορέας, η EDF της Γαλλίας, η Westinghouse που ανήκει στην Toshiba και η CGN της Κίνας αναμένεται να υποβάλουν προσφορά για το έργο.
Ο υπουργός Ενέργειας David Mahlobo δήλωσε τον περασμένο μήνα - πριν ο Ramaphosa νικήσει τον προτιμώμενο υποψήφιο του Zuma στις εκλογές ηγεσίας της ΑΜΚ - ότι η Νότια Αφρική θα προωθήσει την πυρηνική επέκτασή της αλλά με μικρότερο ρυθμό από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Η εκστρατεία της Ramaphosa για την ηγεσία του ANC επικεντρώθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης της διαφθοράς και της αναζωογόνησης της οικονομίας.
Οι αντίπαλοι της Zuma εξέφρασαν ανησυχίες για την έλλειψη διαφάνειας στο πυρηνικό πρόγραμμα, καθώς και για την πρόσθετη επιβάρυνση στα ήδη επιβαρυμένα δημόσια οικονομικά της χώρας.
Ο υπουργός Οικονομικών Malusi Gigaba δήλωσε τον Οκτώβριο ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορούσε να επιτρέψει την κατασκευή νέων πυρηνικών εγκαταστάσεων αλλά ότι το έργο δεν ήταν "εκτός ατζέντας".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης