Τελευταία Νέα
Διεθνή

Trump: Δασμοί 30% στις εισαγωγές φωτοβολταϊκών - Θα μπορούσε να ήταν και χειρότερα λένε οι εταιρείες - Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι

Trump: Δασμοί 30% στις εισαγωγές φωτοβολταϊκών  - Θα μπορούσε να ήταν και χειρότερα λένε οι εταιρείες - Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι
Τι σημαίνουν οι δασμοί 30% του Trump στα φωτοβολταϊκά  - Ποιοί επηρεάζονται
Οι μετοχές των εταιρειών ηλιακής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες "αντιστάθηκαν" και οι κατασκευαστές φωτοβολταικών πάνελ στην Ασία δέχθηκαν με ανακούφιση τελικά τις ανακοινώσεις του πρόεδρου Donald Trump για την επιβολή δασμών 30% στις αμερικανικές εισαγωγές, καθώς οι δασμοί διαμορφώθηκαν τελικά αρκετά χαμηλότερα από αυτό που ανέμεναν οι  εταιρείες.

Από την Κίνα έως την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα, οι κατασκευαστές πάνελ δέχθηκαν το μεγαλύτερο χτύπημα από τον Οκτώβριο, όταν η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ πρότεινε χρέωση 35%.
Η JinkoSolar Holding Co., η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλιακών συλλεκτών παγκοσμίως και μεγαλύτερος εξαγωγέας της Κίνας, σε ανακοίνωσή της ανέφερε  ότι οι δασμοί είναι "καλύτεροι από το αναμενόμενο", άποψη που ενστερνίζεται και η JA Solar Holdings Co., η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής, επικαλούμενη το αμερικανικό σχέδιο της να μειώσει τις τιμές για τέσσερα χρόνια.

Οι δασμοί είναι ένα ακόμη βήμα του Trump που ενδέχεται να κλυδωνίσει την παρούσα δομή της αγοράς της ανανεώσιμης ενέργειας των ΗΠΑ, αλλά είναι απίθανο να αυξήσει το κόστος εισαγόμενου εξοπλισμού πολύ πέρα από τα πρόσφατα επίπεδα.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι τιμές των πάνελ αυξάνονται ήδη καθώς οι τιμές στην αγορά σημείωσαν άνοδο και οι εισαγωγείς αποθήκευαν μεγάλες ποσότητες.
 Επίσης, πιθανότατα δεν θα είναι αρκετό για να αποτρέψουν ορισμένες εισαγωγές από την Ασία ή να ενθαρρύνουν τις εταιρείες να κατασκευάσουν περισσότερα εργοστάσια στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Bloomberg New Energy Finance.

Στις Η.Π.Α., οι επενδυτές πωλούσαν τις μετοχές εισαγωγικών εταιρειών που εγκαθιστούν ηλιακά πάνελ με την προσδοκία υψηλότερων δασμών.
Ενώ οι δασμοί που επιβάλλονται θα αυξήσουν το κόστος εξοπλισμού, είναι εντούτοις χαμηλότερα από ό, τι ανέμενε η βιομηχανία, δήλωσε ο Jeffrey Osborne, αναλυτής της Cowen & Co.
Αντίθετα ανέβηκαν μετοχές των αμερικανικών εταιριών όπως, οι  Vivint Solar Inc. και η Sunrun Inc.που οδήγησαν τις μετοχές των φωτοβολταικών υψηλότερα την Τρίτη 23/1/2018.
Η Vivint αυξήθηκε κατά 7% στα 3,80 δολάρια στις 11:02 π.μ. στη Νέα Υόρκη, αφού προηγουμένως ενισχύθηκε κατά 9,9%.
Η Sunrun αυξήθηκε κατά 8,8% στα $ 6,57 ανά μετοχή.  Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους κερδισμένους στο Δείκτη Παγκόσμιας Καινοτομίας της Νέας Ενέργειας Wilderhill.

Οι κατασκευαστές ηλιακών ενργειακών συστημάτων στην Κίνα, ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, έχουν περάσει χρόνια παρακάμπτοντας τους εμπορικούς φραγμούς, με τη μετατόπιση της παραγωγής στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Μαλαισίας, της Ταϊλάνδης και του Βιετνάμ, οι οποίες δεν υπόκεινται στις ίδιες εισφορές.
Περίπου 13 gigawatts, ή το ένα δέκατο της παραγωγικής ικανότητας των κινεζικών εταιρειών, βρίσκονται στην περιοχή, σύμφωνα με το BNEF.

Οι αρχικές αντιδράσεις των Ασιατών

Την επιβολή υψηλών δασμών σε εισαγόμενα πλυντήρια και εισαγόμενα φωτοβολταϊκά πάνελ, αποφάσισε ο Ντόναλντ Τραμπ, με την συγκεκριμένη απόφαση να θεωρείται από πολλούς πλήγμα για τον τομέα της ενέργειας.

Οι κυριότεροι κατασκευαστές ηλιακών κυττάρων θα επηρεαστούν από τους δασμούς – ειδικά οι Jinko, JA και Trina Solar Ltd – αλλά ο αντίκτυπος θα είναι περιορισμένος βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με τον Robin Xiao,αναλυτή της CMB International Securities στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι αντιδράσεις άλλων κατασκευαστών της Ασίας περιλαμβάνουν:

Η Trina Solar Ltd. σκοπεύει να ανταποκριθεί στη ζήτηση από πελάτες των ΗΠΑ από εργοστάσια στην Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ και τη Μαλαισία.
Οι ΗΠΑ έχουν περιορισμένη παραγωγική ικανότητα, γι 'αυτό θα χρειαστεί να αναζητήσουν προμήθειες από το εξωτερικό και οι δασμοί θα αυξήσουν το κόστος για τους τελικούς χρήστες ανανεώσιμης ενέργειας στις Η.Π.Α.
Η Hanwha Q CELLS της Νότιας Κορέας σχεδιάζει να διαφοροποιήσει τις πωλήσεις και να αναζητήσει άλλες αγορές για να αποφύγει τις επιπτώσεις σύμφωνα με υπάλληλο της εταιρείας, που ζήτησε να μην εντοπιστεί.
Η Neo Solar Power Corp. της Ταϊβάν δήλωσε σε ηλεκτρονικό μήνυμα ότι ο δασμός θα αυξήσει το κόστος, αλλά θα έρθει «ελαφρώς χαμηλότερο από το αναμενόμενο».
Η εταιρεία θα μελετήσει τη δυνατότητα κατασκευής εργοστασίων στις ΗΠΑ, η οποία αντιπροσώπευε μεταξύ 5% και 10% του τζίρου τα τελευταία χρόνια.



Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι δασμοί στα φωτοβολταϊκά αναμένεται να πλήξουν τον κλάδο της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές την ώρα που γινόταν ανταγωνιστικός με άλλους τομείς, όπως αυτός του άνθρακα και του λιγνίτη, που ο Τραμπ έχει δεσμευθεί να προστατέψει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης