Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Συνεργασία ΕΔΕΥ με JRC για την ασφάλεια των υπεράκτιων έργων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

Συνεργασία ΕΔΕΥ με JRC για την ασφάλεια των υπεράκτιων έργων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων
Στόχος είναι η τήρηση των μέτρων για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες, η πρόληψη σοβαρών ατυχημάτων, καθώς και ο περιορισμός των συνεπειών τους
Τη σύμπραξη με το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Κέντρο (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξασφάλισε η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), ώστε εμπειρογνώμονες του JRC να συνδράμουν εντός του 2018 στο έργο της ΕΔΕΥ για την ορθότερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Offshore Οδηγίας.
Αυτό αναφέρεται στο σχέδιο για την ασφάλεια σε υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, που εκπόνησε για φέτος η Διαχειριστική Εταιρεία και περιλαμβάνει τις ρυθμιστικές λειτουργίες τις οποίες θα υλοποιήσει εντός του έτους, για την πρόληψη σοβαρών ατυχημάτων σε offshore έργα.
Η ΕΔΕΥ ασκεί μεταβατικά τον ρόλο της Αρμόδιας Αρχής για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ο οποίος της ανατέθηκε με νόμο του 2016 (4409/2016).
Σκοπός του νόμου είναι η εξασφάλιση της τήρησης των μέτρων για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες, η πρόληψη σοβαρών ατυχημάτων καθώς και ο περιορισμός των συνεπειών τους.
Αυτή τη στιγμή, στην ελληνική επικράτεια, τα μοναδικά offshore έργα βρίσκονται στον Πρίνο.

Επιθεωρήσεις εγκαταστάσεων

Για να επιτελέσει τα καθήκοντά της, η Διαχειριστική Εταιρεία προγραμματίζει μέσα στο 2018 επιθεωρήσεις σε αυτές τις εγκαταστάσεις, προκειμένου να πραγματοποιηθούν έλεγχοι των μέτρων πρόληψης ατυχημάτων και των μέτρων αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.
Προβλέπονται επίσης πιθανές επιθεωρήσεις σε κινητά γεωτρύπανα, μέσα στα πλαίσια επικείμενων υπεράκτιων εργασιών γεώτρησης.
Επίσης μέσα στο 2018, η ΕΔΕΥ θα αξιολογήσει τις κοινοποιήσεις εργασιών γεώτρησης, κοινοποιήσεις συνδυασμένων εργασιών και τις εκθέσεις μεγάλων κινδύνων που θα κατατεθούν κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς και όποιο άλλο σχετικό με την ασφάλεια έγγραφο κατατεθεί κατά το διάστημα αυτό προς αξιολόγηση ή έγκριση.
Παράλληλα, μέσα στο 2018, σε περίπτωση συμβάντος για το οποίο απαιτείται διερεύνηση σύμφωνα με την πολιτική της ΕΔΕΥ, θα ληφθούν μέτρα για την πραγματοποίηση των απαιτούμενων ενεργειών και ερευνών.
Το σχέδιο της Εταιρείας για το 2018, περιλαμβάνει επίσης την περαιτέρω επιμόρφωση του προσωπικού της που ασχολείται με ζητήματα Offshore Safety, καθώς και τη συνεργαια με τη βιομηχανία και άλλους φορείς.
Τέλος, η ΕΔΕΥ βρίσκεται στη διαδικασία δημιουργίας κανονισμών, οδηγιών και ερμηνευτικών εγγράφων, με  στόχο την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου 4409/2016.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης