Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σχέδιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την ηλεκτροπαραγωγή στη Σαντορίνη από γεωθερμία και θερμική επεξεργασία αποβλήτων

Σχέδιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την ηλεκτροπαραγωγή στη Σαντορίνη από γεωθερμία και θερμική επεξεργασία αποβλήτων
Για τα δύο θέματα (απορρίμματα και γεωθερμία) έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ δήμου, "ΔΕΗ Ανανεώσιμες" και υπουργείου Νησιωτικής Πολιτικής.
Τη γεωθερμία και τη θερμική επεξεργασία των αστικών αποβλήτων θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και ο Δήμος Σαντορίνης, για να καλύψουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του νησιού σε ηλεκτρική ενέργεια.
Στο σχετικό πρότζεκτ συνεργάζεται και το υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η συμμετοχή του οποίου όπως ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος του νησιού, Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος, αναμένεται να βοηθήσει στην ταχεία επίλυση τυχόν γραφειοκρατικών προβλημάτων που μπορεί να ανακύψουν κατά την υλοποίησή του.
«Για μία ακόμη φορά η Σαντορίνη πρωτοπορεί. Θέλουμε να αποδείξουμε πως η ολιστική διαχείριση των φυσικών πόρων όχι μόνο δεν έρχεται σε αντίθεση με την τουριστική ανάπτυξη, αλλά τη βοηθά», σημείωσε χαρακτηριστικά. Όπως πρόσθεσε, η θεαματική αύξηση της τουριστικής κίνησης έχει επιφέρει τεράστια αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, με την αιχμή της ζήτησης να εκτινάσσεται από τα 32 MW το 2013, σε 48 MW.
Στην περίπτωση της θερμικής επεξεργασίας των απορριμμάτων, προβλέπεται η χρήση ως «πρώτης ύλης» των αστικών αποβλήτων που θα απομένουν μετά την ανάκτηση και την κομποστοποίηση. Η διαδικασία των σχετικών αδειοδοτήσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2019, ώστε τον Απρίλιο να δημοπρατηθεί το έργο.
Εκτιμάται ότι το ετήσιο όφελος μετά την κατασκευή του σύγχρονου συστήματος διαχείρισης αστικών αποβλήτων, το οποίο θα περιλαμβάνει το εργοστάσιο επεξεργασίας των απορριμμάτων και τη μονάδα θερμικής επεξεργασίας του υπολείμματος της διαδικασίας, σε συνδυασμό με την ανάκτηση υλικών από τους πράσινους κάδους της Σαντορίνης, ανέρχεται σε 283.000 ευρώ. Πάντως, για την υλοποίηση των δύο μονάδων, προς το παρόν εκκρεμεί η απαλλοτρίωση της περιοχής όπου θα εγκατασταθούν.
Όσον αφορά την αξιοποίηση της γεωθερμίας, το πρώτο βήμα που προβλέπει τη διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων, ώστε να αξιολογηθούν τα γεωθερμικά πεδία του νησιού και οι εφαρμογές που μπορεί αυτό να υποστηρίξει. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Ηλία Μοναχολιά, αν και είναι διαπιστωμένο πως στη Σαντορίνη υπάρχουν πεδία χαμηλής θερμοκρασίας, εντούτοις οι έρευνες που έχουν γίνει έως τώρα ήταν αποκλειστικά επιφανειακές και σε συγκεκριμένες τοποθεσίες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πιο αίσιο σενάριο είναι να ανευρεθούν πεδία ικανά να υποστηρίξουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σε μία τέτοια περίπτωση, ο στόχος που θα τεθεί θα είναι να κατασκευασθεί μία γεωθερμική μονάδα όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ισχύος, ενδεχομένως ικανής ακόμη και να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού χωρίς τη χρήση των πετρελαϊκών μονάδων.
«Στόχος μας είναι στη Σαντορίνη, όπως και σε άλλα νησιά, να αξιοποιήσουμε το τοπικό δυναμικό για την παραγωγή ενέργειας. Ειδικά στη Σαντορίνη, δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε ευρεία κλίμακα αιολικά και φωτοβολταϊκά, οπότε είναι ευτυχής συγκυρία που διαθέτει γεωθερμία», σημείωσε.
Όπως ανέφερε, πάντως, ακόμη κι αν τα πεδία δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, είναι βέβαιο πως θα χρησιμοποιηθούν σε εφαρμογές όπως η αφαλάτωση ή η τηλεθέρμανση, εξοικονομώντας έτσι σημαντικό μερίδιο της ισχύουσας κατανάλωσης.
Στην περίπτωση εγκατάστασης σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 5 MW, ο Δήμος Σαντορίνης θα έχει άμεσο και σημαντικό οικονομικό όφελος περί τα 100.000 € ετησίως, όπως προβλέπεται από το Ν. 3983/11, δηλαδή 1,7% επί της αξίας της παραγόμενης ενέργειας. Επίσης, ποσό ίσο με το 1% επί της αξίας της παραγόμενης ενέργειας περί τα 58.000 € ετησίως θα διατίθεται για τη μείωση των λογαριασμών κατανάλωσης ρεύματος των κατοίκων της Σαντορίνης

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης