Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

«Στην πρίζα» το σχέδιο μετεξέλιξης της ΔΕΗ σε «παίκτη» της βαλκανικής ενεργειακής αγοράς - Οι βλέψεις και οι κινήσεις επέκτασης

«Στην πρίζα» το σχέδιο μετεξέλιξης της ΔΕΗ σε «παίκτη» της βαλκανικής ενεργειακής αγοράς -  Οι βλέψεις και οι κινήσεις επέκτασης
Παράλληλα με τη διείσδυση σε αγορές γειτονικών κρατών, η ΔΕΗ προωθεί την επέκταση των δραστηριοτήτων της σε νέες ενεργειακές υπηρεσίες, όπως η εξοικονόμηση ρεύματος, το φυσικό αέριο και η ηλεκτροκίνηση
Η ενίσχυση της παρουσίας της ΔΕΗ σε αγορές εκτός Ελλάδας αποτελεί ένα από τα στοιχήματα που έχει βάλει και επιδιώκει με κάθε τρόπο να κερδίσει, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης, καθώς γνωρίζει ότι αυτή είναι η μόνη στρατηγική που μπορεί να δώσει διέξοδο στη ΔΕΗ και να αντισταθμίσει τις απώλειες που υφίσταται στην εσωτερική αγορά.  
Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, την οποία περιγράφει με κάθε ευκαιρία ο κ. Παναγιωτάκης, χθες (11/1) ανακοινώθηκε η επικείμενη εξαγορά της εταιρίας EDS, που δραστηριοποιείται στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στη FYROM.
Η ΔΕΗ όπως δήλωσε πρόσφατα ο κ. Παναγιωτάκης μιλώντας στο συνέδριο Capital Link στη Νέα Υόρκη, ενδιαφέρεται για τη σύναψη επιχειρηματικών συνεργασιών με αξιόπιστους εταίρους για τη διερεύνηση επενδυτικών ευκαιριών στις περιφερειακές διεθνείς αγορές στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και την επέκταση σε ενεργειακές υπηρεσίες, όπως η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, η αγορά φυσικού αερίου και η ηλεκτροκίνηση.
Μάλιστα ο πρόεδρος της ΔΕΗ περιγράφει τις προκλήσεις που συνεπάγονται οι ραγδαίες αλλαγές στον ενεργειακό τομέα παγκοσμίως, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, οι τεχνολογικές αλλαγές και οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις έχουν δημιουργήσει ένα νέο τοπίο, εντελώς διαφορετικό από το ήδη υπάρχον.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ βρίσκεται σε διαδικασία διαμόρφωσης του στρατηγικού της σχεδίου με στόχο τη μετατροπή της σε περισσότερο  ανταγωνιστική και αποδοτική επιχείρηση και την ανάδειξή της σε ηγέτη στην περιφερειακή αγορά.

Μέσω Σκοπίων τα σχέδια επέκτασης σε γειτονικές αγορές

Πρέπει να σημειωθεί ότι η εξαγορά της EDS, που ιδρύθηκε το 2012, θα δώσει σημαντική ώθηση στους σχεδιασμούς της ΔΕΗ καθώς διαθέτει θυγατρικές στη Σερβία, στη Σλοβακία και στο Κόσσοβο, είναι μέλος του Ουγγρικού Χρηματιστηρίου Ηλεκτρικής Ενέργειας (HUPX) και διαθέτει άδειες trading στην Σερβία, το Κόσσοβο, την Κροατία, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία.
Στη FYROM η EDS παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε μεγάλες βιομηχανίες και επιχειρήσεις με ένα χαρτοφυλάκιο πελατών 320 MW, ενώ αναπτύσσει δραστηριότητα και στη λιανική αγορά της Σερβίας όπου ήδη έχει ένα χαρτοφυλάκιο πελατών 10ΜW στο τέλος του πρώτου χρόνου δραστηριοποίησης της.
Η κίνηση της ΔΕΗ να ανοιχτεί στην αγορά της FYROM πέραν της επιχειρηματικής και οικονομικής διάστασης της έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο δεδομένης και της συγκυρίας των διαπραγματεύσεων με τη γειτονική χώρα για το ζήτημα της ονομασίας της.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η επιχειρηματική κίνηση του Μανόλη Παναγιωτάκη δείχνει να αποτελεί απόδειξη της στενής οικονομικής σχέσης που μπορεί και πρέπει να υπάρχει μεταξύ των δυο πλευρών προς αμοιβαίο όφελος.

Συμμαχία με Κινέζους για κοινές επενδύσεις στα Βαλκάνια

Πάντως η κίνηση αυτή στη FYROM δεν είναι η πρώτη και όπως φαίνεται δεν θα είναι και η τελευταία απόπειρα της ΔΕΗ να επεκτείνει τις δραστηριότητες της στο εξωτερικό.
Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η επιχείρηση επιδιώκει να φτάσει έως το  μακρινό Εσκί Σεχίρ της Τουρκίας, σε συνεργασία μάλιστα με τον βιομηχανικό και ενεργειακό κολοσσό της Κίνας Shenhua.
Στόχος η κατασκευή λιγνιτικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 1.000 MW.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ έχει ιδρύσει θυγατρική στην Τουρκία από το 2014.
Εξάλλου, ΔΕΗ και Shenhua έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας ενώ η ελληνική επιχείρηση έχει συμφωνήσει και με την China Development Bank για τη χρηματοδότησή της σε επενδύσεις που θα κάνει στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Τέλος, από τον Ιούλιο του 2014, η ΔΕΗ έχει ιδρύσει θυγατρική με έδρα την Σόφια, από κοινού με την Ελβετική εταιρεία ALPIQ Group.
Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ΔΕΗ επιχειρεί επενδυτικά ανοίγματα στο εξωτερικό.
Και στο παρελθόν αποπειράθηκε να προχωρήσει σε εξαγορές σε Ρουμανία, Βουλγαρία, FYROM, Μαυροβούνιο και Αλβανία, χωρίς όμως να το επιτύχει.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης