Commodities

Reuters: Οι περικοπές στην παραγωγή ΟΠΕΚ και η ζήτηση θα στηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου το 2018

Reuters: Οι περικοπές στην παραγωγή ΟΠΕΚ και η ζήτηση θα στηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου το 2018
«Η προσφορά των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνεται το επόμενο έτος, ωστόσο η αύξηση των δαπανών γεώτρησης είναι πιθανό να επιβραδύνει την άνοδο της παραγωγής», σημειώνει η Ashley Petersen της Stratas Advisors
Οι προσπάθειες του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας να περιορίσουν την παραγωγή πετρελαίου σε συνδυασμό με την έντονη αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης αναμένεται να διατηρήσουν τις τιμές του πετρελαίου τύπου Brent κοντά στα 60 δολ. ανά βαρέλι, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δημοσίευσε σήμερα (28/12) το πρακτορείο Reuters.
Συγκεκριμένα, η έρευνα στην οποία συμμετείχαν 32 οικονομολόγοι και αναλυτές, αναφέρει ότι η τιμή του Brent αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 59,88 δολ. ανά βαρέλι το 2018, αναθεωρώντας επί τα βελτίω τις αντίστοιχες προβλέψεις που είχαν δημοσιευθεί τον προηγούμενο μήνα.
Οι τιμές του μαύρου χρυσού, οι οποίες κατά την τρέχουσα εβδομάδα βρέθηκαν σε υψηλά δυόμισι ετών, έχουν καταγράψει άνοδο μεγαλύτερη του +30% από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η επέκταση της συμφωνίας στος 30 Νοεμβρίου 2017.
«Η ζήτηση για το πετρέλαιο θα είναι υψηλή το 2018, με ισχυρή οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως», τόνισε ο επικεφαλής έρευνας επί των εμπορευμάτων στην LBBW, Frank Schallenberger, προσθέτοντας ότι η προσφορά θα είναι περιορισμένη λόγω της υψηλής δέσμευσης του ΟΠΕΚ στις περικοπές.
Παράλληλα, σύμφωνα με τους αναλυτές, τα μεγάλα αποθέματα αργού αναμένεται να απορροφηθούν από την αγορά της Ασίας, προκειμένου να καλύψουν την έντονη ζήτηση στην περιοχή, με τις συνολικές εισαγωγές στην Κίνα να αγγίζουν το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο της ιστορίας για τον Νοέμβριο του 2017, στα 9,01 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Σε ότι αφορά τις τιμές του αργού, οι συμμετέχοντες της έρευνας αναθεώρησαν επί τα βελτίω τις προηγούμενες εκτιμήσεις τους, στα 55,78 δολ. ανά βαρέλι, έναντι 54,78 δολ. ανά βαρέλι προηγουμένως.
Το υψηλό ποσοστό συμμόρφωσης του ΟΠΕΚ απέναντι στη συμφωνία θα στηρίξει τις τιμές, με την παραγωγή στις ΗΠΑ ωστόσο να βάζει φρένο σε περαιτέρω άνοδο του μαύρου χρυσού.
Ειδικότερα, η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, η οποία έχει αυξηθεί περισσότερο από +16% από τα μέσα του 2016, αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 εκατ. βαρέλια ημερήσιας παραγωγής το 2018.
«Η προσφορά των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνεται το επόμενο έτος, ωστόσο η αύξηση των δαπανών γεώτρησης είναι πιθανό να επιβραδύνει την άνοδο της παραγωγής», σημειώνει η Ashley Petersen της Stratas Advisors.
Επιπλέον, ενδεχόμενη στήριξη στις τιμές αναμένεται να παρέχουν και οι διαταραχές στην παραγωγή της Λιβύης και της Νιγηρίας, καθώς και οι πιθανές νέες κυρώσεις των ΗΠΑ εις βάρος του Ιράν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης