Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Energean: Τριπλάσια των αρχικών προσδοκιών τα αποθέματα στο Κατάκολο – Το πλάνο χρηματοδότησης των έργων

Energean: Τριπλάσια των αρχικών προσδοκιών τα αποθέματα στο Κατάκολο – Το πλάνο χρηματοδότησης των έργων
Σύμφωνα με στελέχη της εταιρίας, δεν αποκλείεται η πρώτη γεώτρηση να πραγματοποιηθεί τον χειμώνα του 2018, υπό την προϋπόθεση πως θα έχει προηγουμένως εγκριθεί η Περιβαλλοντική Μελέτη Κοινωνικών Επιπτώσεων
Θετική ανατροπή στην εικόνα για τον ορυκτό πλούτο που κρύβει το κοίτασμα του Κατάκολου μεταφέρουν εκπρόσωποι της Energean Oil & Gas, σύμφωνα με τους οποίους δημιουργούνται πλέον νέα δεδομένα για την αξιοποίησή του.
Πιο συγκεκριμένα, τα βεβαιωμένα αποθέματα του κοιτάσματος έχουν πλέον αναθεωρηθεί προς τα πάνω, στα 10,7 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, πιστοποιημένα από ανεξάρτητο οίκο.
Ενδεικτικό είναι πως, στο σχετικό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το Δημόσιο, γινόταν αναφορά σε 3 εκατ. βαρέλια.
Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, στόχος είναι η πρώτη γεώτρηση να πραγματοποιηθεί τον χειμώνα του 2018.
Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να έχει έως τότε εγκριθεί η Περιβαλλοντική Μελέτη Κοινωνικών Επιπτώσεων.
Η Μελέτη βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε φάση εκπόνησης, ώστε στη συνέχεια να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Παράλληλα, η θετικότερη εκτίμηση των αποθεμάτων στο κοίτασμα έχει ανοίξει έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων της εταιρείας με την ΕΔΕΥ.
Μέσα από τις διαπραγματεύσεις, στόχος της Εnergean είναι να εξασφαλίσει την άδεια για μία καινούρια περιοχή εξερεύνησης, μέσα στο μπλοκ που της έχει παραχωρηθεί.
Η εντεινόμενη δραστηριοποίηση της εταιρείας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, θα επιφέρει επίσης αλλαγές στη διοικητική της πυραμίδα.
Έτσι, από την 1η Ιανουαρίου 2018, ο κ. Δημήτρης Γόντικας θα αναλάβει Διευθύνων Σύμβουλος των δραστηριοτήτων της Energean στην Ελλάδα, ενώ ο κ. Μαθιός Ρήγας είναι πλέον Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean.

Σκέψεις για είσοδο στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου

Εξίσου καταλυτικές για την Energean είναι όμως και οι εξελίξεις στο Ισραήλ, οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν την αιτία για την είσοδο της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Οι εξελίξεις αυτές αφορούν την εύρεση των απαραίτητων πόρων για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Καρίς και Τανίν, μέσω της Energean Israel.
Επισημαίνεται πως η Energean κατέχει το 50% της Energean Israel, στην οποία ανήκουν κατά 100% τα δύο κοιτάσματα.
Η εταιρεία έχει ήδη εξασφαλίσει συμβόλαια για τη διάθεση ποσοτήτων φυσικού αερίου που καθιστούν εμπορικά εκμεταλλεύσιμα τα κοιτάσματα.
Έτσι, ξεκινώντας από το Καρίς, το οποίο θα αναπτυχθεί πρώτο, αυτή τη στιγμή εξετάζει όλα τα πρόσφορα μέσα για την εξασφάλιση του ύψους 1,5 δισ. δολαρίων επενδυτικού προγράμματος, που θα χρειαστεί γι’ αυτό τον σκοπό.  
Σύμβουλος της εταιρείας για την κατάρτιση του προγράμματος είναι η Morgan Stanley.
Όπως συνήθως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις, περίπου το 75% του απαιτούμενου ποσού (δηλαδή γύρω στο 1,2 δισ.) αναμένεται να αναζητηθεί από δανεισμό.
Για το υπόλοιπο ποσοστό (περίπου 300 εκατ. δολάρια) οι λύσεις που εξετάζονται είναι η συνδρομή των μετόχων της εταιρείας με ίδια κεφάλαια και η πώληση μετοχών.
Παράλληλα, ωστόσο, διερευνάται το ενδεχόμενο προσφυγής στη χρηματιστηριακή αγορά, και πιο συγκεκριμένα στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Σε κάθε περίπτωση, η τελική επενδυτική απόφαση (FID) αναμένεται να ληφθεί στο πρώτο 3μηνο - 4μηνο του 2018.
Στόχος είναι η παραγωγή φυσικού αερίου να ξεκινήσει το 2021.
Όσον αφορά τη «φυσική έδρα» της εταιρείας, δηλαδή τον Πρίνο, για το 2018 προγραμματίζονται γεωτρήσεις τόσο στα κοιτάσματα Πρίνου και Βόρειου Πρίνου, όσο και στο κοίτασμα Έψιλον.
Στην περίπτωση του Πρίνου, ανέρχονται στα 40 εκατ. βαρέλια τα βεβαιωμένα αποθέματα, η πιστοποιημένα από ανεξάρτητο οίκο, και σε 20 εκατ. τα δυνητικά αποθέματα.
Την ίδια στιγμή, στο χερσαίο “οικόπεδο” των Ιωαννίνων η Repsol έχει ξεκινήσει τις εργασίες των σεισμικών ερευνών, ενώ για την Αιτωλοακαρνανία αναμένεται η επικύρωση της σύμβασης από τη Βουλή και εν συνεχεία θα ενεργοποιηθεί η συμφωνία μεταβίβασης του 60% και του ρόλου του Operator στην Repsol.
Τέλος, στο Μαυροβούνιο οι σεισμικές έρευνες πιθανότατα θα διενεργηθούν μέσα στο 2018.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης