Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η υψηλή κερδοφορία «σπρώχνει» πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ το τίμημα πώλησης του ΔΕΣΦΑ – Αρχές Φεβρουαρίου οι προσφορές

Η υψηλή κερδοφορία «σπρώχνει» πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ το τίμημα πώλησης του ΔΕΣΦΑ – Αρχές Φεβρουαρίου οι προσφορές
Η καταβολή ενός εύλογου και δίκαιου τιμήματος που θα αντανακλά την πραγματική δυναμική των περιουσιακών στοιχείων και τις προοπτικές του Διαχειριστή αποτελεί στόχο της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας
Προσδοκίες για ένα πολύ υψηλότερο τίμημα σε σχέση με εκείνο που είχε προσφέρει πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια η κρατική ενεργειακή εταιρία του Αζερμπαϊτζάν Socar για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ φαίνεται να «γεννά» η εκτόξευση της κερδοφορίας της επιχείρησης.
Ειδικότερα, ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου εμφανίζει για το 2017 EBITDA περί τα 191 εκατ. ευρώ έναντι 104 εκατ. ευρώ πέρυσι και 82 εκατ. ευρώ το 2015, εξέλιξη που συνηγορεί πλέον υπέρ της πώλησης της πλειοψηφίας των μετοχών του έναντι ποσού που θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 400 εκατ. ευρώ που είχε προτείνει η Socar και είχαν θέσει ως κατώφλι για την πραγματοποίηση της συναλλαγής τόσο το ελληνικό δημόσιο (μέσω του ΤΑΙΠΕΔ) όσο και ο όμιλος των  Ελληνικών Πετρελαίων ως βασικοί μέτοχοί του.
Εν τω μεταξύ αναμένεται η αποτίμηση του ΔΕΣΦΑ από τους συμβούλους που προσέλαβαν για τον προσδιορισμό της τόσο το ΤΑΙΠΕΔ όσο και τα ΕΛΠΕ και η οποία θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην διαδικασία πώλησης.
Οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές των δύο διεκδικητών του Διαχειριστή επρόκειτο βάσει του αρχικού προγραμματισμού να υποβληθούν στις 22 Δεκεμβρίου 2017, ωστόσο έχει ζητηθεί μικρή χρονική μετάθεση της ημερομηνίας αυτής.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι προσφορές της κοινοπραξίας των ευρωπαίων διαχειριστών συστημάτων φυσικού αερίου Snam S.p.A. (Ιταλία), Enagás Internacional S.L.U. (Ισπανία), Fluxys S.A. (Βέλγιο) και N.V. Nederlandse Gasunie (Ολλανδία), καθώς και της ισπανικής εταιρίας Regasificadora del Noroeste SA αναμένεται να υποβληθούν τελικά στις αρχές Φεβρουαρίου 2018, μετά την αποδοχή της πρότασής τους για χρονική μετάθεση της σχετικής ημερομηνίας.
Όπως έχει ήδη αναφέρει το World Energy News, η κοινοπραξία των τεσσάρων ευρωπαίων διαχειριστών έχει ζητήσει παράταση έως τις 22 Ιανουαρίου 2018, ενώ η ισπανική εταιρία έως τα τέλη Φεβρουαρίου.
Οι δυο κοινοπραξίες υποστηρίζουν ότι τα χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτεί ο διαγωνισμός είναι ασφυκτικά και ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο, δεδομένων και των εσωτερικών διαδικασιών που απαιτεί κάθε εταιρία για τη διαμόρφωση των προσφορών, την έγκρισή τους από τα Διοικητικά Συμβούλια κλπ.

Στόχος η διασφάλιση εύλογου τιμήματος

Εν τω μεταξύ, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες (8/12) με την ευκαιρία των δέκα ετών λειτουργίας του ΔΕΣΦΑ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης σημείωσε πως ο Διαχειριστής είναι έτοιμος να κάνει το μεγάλο άλμα που θα του επιτρέψει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του ενεργειακού προφίλ της Ελλάδας, στο πλαίσιο της ευρύτερης Ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής.
«Ξεκινά μία νέα εποχή για τον ΔΕΣΦΑ που σε συνεργασία με το νέο μέτοχο, ο οποίος θα αναδειχθεί από τη διαγωνιστική διαδικασία, θα καταστεί κεντρικός παίκτης για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με την επέκταση των δραστηριοτήτων και των δικτύων του, στο πλαίσιο του Νότιου Διαδρόμου και του Βαλκανικού Κάθετου Διαδρόμου, καθώς και τη δημιουργία Εκπαιδευτικού Κέντρου στην Θεσσαλονίκη», ανέφερε ο κ. Σταθάκης.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στους δύο κεντρικούς άξονες της στρατηγικής της Ελλάδας στο πλαίσιο της δημιουργίας μίας Ευρωπαϊκής Αγοράς Φυσικού Αερίου και συγκεκριμένα στην αναβάθμιση της Ελλάδας ως χώρα - κλειδί στη μεταφορά φυσικού αερίου και στην ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της αγοράς από την 1η Ιανουαρίου του 2018, όπου ο ΔΕΣΦΑ θα έχει στρατηγικό ρόλο.
Ο Υπουργός έκανε ειδική αναφορά στις εγκαταστάσεις συντήρησης και λειτουργίας του ΔΕΣΦΑ, στο Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) Ρεβυθούσας και στο υψηλής εξειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό, καταλήγοντας ότι ο Διαχειριστής έχει στην κατοχή του όλα τα απαιτούμενα μέσα ώστε να εισέλθει σε μία νέα εποχή.
Σχετικά με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης όσον αφορά την επιτυχία του διαγωνισμού για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε πως αυτές έχουν να κάνουν με τη διασφάλιση ισότιμης μεταχείρισης για όλους τους εμπλεκόμενους παίκτες και την καταβολή ενός εύλογου και δίκαιου τιμήματος που θα αντανακλά την πραγματική δυναμική των περιουσιακών του στοιχείων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης