Ενέργεια

Βραβείο στην ΕΚΠΟΙΖΩ για την ενασχόλησή της με θέματα ενέργειας

Βραβείο στην ΕΚΠΟΙΖΩ για την ενασχόλησή της με θέματα ενέργειας
Η ΕΚΠΟΙΖΩ επελέγη από την Ελλάδα μαζί με την Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου για να συμμετέχουν στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό των 15
Στις 13 Νοεμβρίου 2017, στην Βόννη της Γερμανίας, ανακοινώθηκαν οι 15  νικητές του προγράμματος “Κοινωνική Καινοτομία για την Καταπολέμηση της Ενεργειακής Φτώχειας 2017- 2018” στην Ευρώπη. Υπήρχαν 40 συμμετοχές, από 5 Ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία).
Η ΕΚΠΟΙΖΩ επελέγη από την Ελλάδα μαζί με την Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου για να συμμετέχουν στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό των 15, όπου και επελέγη τελικά ανάμεσα στους 5 ευρωπαϊκούς νικητές των χωρών που συμμετείχαν.
Η διοργάνωση του διαγωνισμού αυτού και της συνάντησης στην Βόννη, έγινε από την Ashoka[2] και το Schneider Electric Foundation[3], στα πλαίσια της 23ης διάσκεψης των μερών της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP 23).
Η ΕΚΠΟΙΖΩ αναγνωρίζοντας από νωρίς το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας ως ένα κοινωνικό φαινόμενο με αυξάνουσα σημασία και σοβαρές επιπτώσεις έχει αναλάβει πρωτοβουλίες , όπως ενημέρωση- εκπαίδευση των καταναλωτών για τα ενεργειακά τους δικαιώματα και την εξοικονόμηση ενέργειας, διαχείριση των παραπόνων τους-επίλυση των διαφορών τους με τους προμηθευτές, διαβήματα προς τις αρμόδιες αρχές και τους προμηθευτές για εφαρμογή αλλά και βελτίωση της σχετικής εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.
Η επιπλέον διάκριση στηρίχθηκε στο πολυετές έργο που επιτελεί η ΕΚΠΟΙΖΩ από το έτος 1988 έως και σήμερα και στην καινοτόμο προσπάθειά της να ενεργοποιήσει τον καταναλωτή, συμβάλλοντας έτσι στην μετάβασή του από την κατάσταση του παθητικού χρήστη, σε αυτήν του ενημερωμένου/ενεργού καταναλωτή.
Οι 15 εθνικοί νικητές  θα λάβουν εξατομικευμένη και εξειδικευμένη υποστήριξη από συμβούλους με σκοπό το σχεδιασμό μιας αποτελεσματικής στρατηγικής ανάπτυξης στα θέματα της ενεργειακής φτώχειας. Ενώ, οι 5 πανευρωπαϊκοί νικητές θα λάβουν επιπλέον το χρηματικό βραβείο  2.000 ευρώ.
[1]     Στα μέσα Ιουνίου 2017, το Schneider Electric Foundation, υπό την αιγίδα του Fondation de France και η Ashoka, ανακοίνωσαν πρόσκληση υποβολής προτάσεων για να επιλεγούν οι 15 πιο καινοτόμοι οργανισμοί που προτείνουν δημιουργικές λύσεις για την  αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και την προώθηση της ενεργειακής βιωσιμότητας στην Ευρώπη. Η ενεργειακή φτώχεια είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα παγκοσμίως. Η ΕΚΠΟΙΖΩ δήλωσε συμμετοχή, περιγράφοντας το έργο της.
[2]     Σχετικά με την Ashoka. Ο μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός Ashoka αποτελεί το μεγαλύτερο παγκόσμιο δίκτυο κοινωνικών επιχειρηματιών που εφαρμόζουν στην πράξη τις καινοτόμες ιδέες τους με στόχο την κοινωνική αλλαγή και την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων. Ο οργανισμός δραστηριοποιείται σε 88 χώρες και έχει υποστηρίξει και εντάξει στο παγκόσμιο δίκτυό του πάνω από 3.000 κορυφαίους κοινωνικούς επιχειρηματίες (Αshoka Fellows), μεταξύ των οποίων και δύο κατόχους βραβείων Νόμπελ Ειρήνης (Kailash Satyarthi και Mohammad Yunus). Το όραμα του οργανισμού Ashoka είναι να ενθαρρύνει τους πολίτες όλου του κόσμου να σκέφτονται και να δρουν ως φορείς αλλαγής – Everyone a changemaker. Περισσότερες πληροφορίες: https://www.ashoka.org/en/country/greecehttp://tacklefuelpoverty.com/press-release/meet-the-15-winners/
[3]     Σχετικά με το Schneider Electric Foundation:To Schneider Electric Foundation, υπό την αιγίδα του Fondation de France και με αρωγό το δίκτυο συνεργατών του, έχει ως στόχο την προώθηση λύσεων για την αντιμετώπιση προκλήσεων στον τομέα της ενέργειας. Σε αναπτυσσόμενες οικονομίες, το Ίδρυμα υποστηρίζει προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης σε θέματα εμπορίου στον τομέα της ενέργειας, συμβάλλοντας έτσι στο πρόγραμμα Schneider Electric Access to Energy. Σε ώριμες οικονομίες, το ‘Ίδρυμα δραστηριοποιείται στον τομέα της αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης