Επιχειρήσεις

Το Αζερμπαϊτζάν επικύρωσε τη συμφωνία πετρελαίου με κοινοπραξία υπό την ΒΡ

Το Αζερμπαϊτζάν επικύρωσε τη συμφωνία πετρελαίου με κοινοπραξία υπό την ΒΡ
Το νέο συμβόλαιο εξασφαλίζει μεγάλες επενδύσεις στο πετρελαϊκό τομέα του Αζερμπαϊτζάν για δεκαετίες και ένα εφάπαξ ποσό ύψους 3,6 δισ. δολαρίων
Το κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν επικύρωσε την Τρίτη 31/10  ένα νέο συμβόλαιο ανάπτυξης πετρελαίου με κοινοπραξίας υπό την ηγεσία της ΒΡ.
Η ΒΡ και το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν τον Σεπτέμβριο να επεκτείνουν μέχρι το 2050 τη σύμβαση για την ανάπτυξη του μεγαλύτερου πετρελαϊκού πεδίου της χώρας Azeri-Chirag-Guneshli (ACG), μιας συμφωνίας που ονομάζεται "η σύμβαση του αιώνα" όταν υπογράφηκε για πρώτη φορά το 1994 μέχρι το 2024.
Το νέο συμβόλαιο εξασφαλίζει μεγάλες επενδύσεις στο πετρελαϊκό τομέα του Αζερμπαϊτζάν για δεκαετίες και ένα εφάπαξ ποσό ύψους 3,6 δισ. δολαρίων για την κυβέρνηση, που αναμένεται να δώσει  «ανάσα» στη χώρα που έχει πληγεί από την απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου τα τελευταία τρία χρόνια.
Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία η κρατική ενεργειακή εταιρεία SOCAR θα αυξήσει το μερίδιό της στο 25% από 11,65%, ενώ το μερίδιο της BP μειώνεται στο 30,37% από 35,8%.
Η BP θα παραμείνει ο διαχειριστής του έργου.
Τα μερίδια των άλλων επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην κοινοπραξία υπό την BP έχουν επίσης μειωθεί.
Η Chevron κατέχει πλέον το 9,57%, η  Inpex το 9,31%, η Statoil  το 7,27%, η  ExxonMobil το 6,79%, η TPAO το 5,73%, η Itochu το 3,65% και ηONGC Videsh το 2,31%.
Τα πεδία ACG παράγουν 585.000 βαρέλια ημερησίως, αντιπροσωπεύοντας τα τρία τέταρτα της παραγωγής πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν, αλλά η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί, καθώς οι εταίροι θα μπορούσαν να επενδύσουν μέχρι τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα 32 χρόνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης