Αναλύσεις

ΙΟΒΕ: Στο 2% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2018

ΙΟΒΕ: Στο 2% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2018
Η Ελλάδα έχασε δύο χρόνια για να έρθει η οικονομία στα επίπεδα του 2014
Ελαφρά κάτω του 1,5% θα κλείσει ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2017, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ, στην οποία τονίζεται ότι η συμβολή των εξαγωγών στην αύξηση του ΑΕΠ θα είναι σημαντική, λόγω του ευνοϊκού διεθνούς περιβάλλοντος και της βελτίωσης της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Ν. Βέττα, Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ, η Ελλάδα έχασε δύο χρόνια για να έρθει η οικονομία στα επίπεδα του 2014.
Επίσης, για ακόμη ένα έτος, η συμβολή των επενδύσεων ήταν αναιμική, κυρίως από μεταβολές στα αποθέματα και όχι στα πάγια.
Πάντως, το 2018 η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα κινηθεί στην περιοχή του 2%, ενδεχομένως ελαφρά μεγαλύτερη.
Ο βασικός ωθητικός παράγοντας αναμένεται να είναι η διεύρυνση των εξαγωγών (7%), ενώ σημαντική θα είναι και η συμβολή των επενδύσεων στην αύξηση του ΑΕΠ (+12%-15%) από επιτάχυνση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ), σε εξωστρεφείς τομείς (μεταποιητικούς, τουρισμό) και σε αποκρατικοποιήσεις.
Ακολουθεί η κατανάλωση των νοικοκυριών, λόγω κάμψης της ανεργίας, λιγότερων νέων δημοσιονομκών μέτρων.
Όπως ανέφερε ο κ. Βέττας καθώς εξελίσσεται η εφαρμογή του προγράμματος, η αβεβαιότητα μειώνεται και η οικονομία επιστρέφει γενικά στις συνθήκες του 2014.
Επισήμανε επίσης ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, δεν διαφαίνεται πως θα υπάρξει πρόβλημα δημοσιονομικό κατά το τρέχον έτος, για το επόμενο όμως έτος οι στόχοι που τίθενται είναι φιλόδοξοι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης