Ενέργεια

Από τους traders οι περιορισμοί στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ – Επέκτασή τους μελλοντικά και στους παρόχους

Από τους traders οι περιορισμοί στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ –  Επέκτασή τους μελλοντικά και στους παρόχους
Οι περιορισμοί θα σχετίζονται με τη δυνατότητα εξαγωγών επί των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που αποκτούν οι συμμετέχοντες μέσω των δημοπρασιών
Την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τους διαφοροποιημένους όρους με τους οποίους θα διεξαχθεί η δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ της 25ης Οκτωβρίου, αναμένεται να δημοσιεύσει σήμερα 16/10 η Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Η ΡΑΕ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που της παρέχει ο νόμος για τις εν λόγω δημοπρασίες ως αρμόδιος φορέας εφαρμογής του μηχανισμού και αξιολόγησης της αποτελεσματικότητάς του ως προς το στόχο της μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά, ταυτόχρονα δε έχοντας την ευθύνη για τη δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού προς όφελος του καταναλωτή, στη σχετική απόφασή της έχει υιοθετήσει περιορισμούς σε ότι αφορά τη δυνατότητα εξαγωγών επί των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που αποκτούν οι συμμετέχοντες μέσω των δημοπρασιών.
Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, οι περιορισμοί θα επιβληθούν καταρχάς σε εκείνες τις εταιρίες που δεν έχουν εμπορική δραστηριότητα στην ελληνική λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και οι οποίες λειτουργούν αποκλειστικά ως traders.
Οι περιορισμοί συνδέονται με το εύρος του πελατολογίου που διαθέτει ο κάθε προμηθευτής στην εγχώρια αγορά.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται στις επόμενες δημοπρασίες οι περιορισμοί να επεκταθούν και στις υπόλοιπες εταιρίες που λειτουργούν ως εναλλακτικοί πάροχοι ρεύματος.
Όπως είναι γνωστό η δημοπρασία της 25ης Οκτωβρίου, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 18 Οκτωβρίου αλλά πήρε ολιγοήμερη παράταση, θα αφορά 718 MWh/h, δηλαδή ποσότητα πολύ μεγαλύτερη απ’ όλες τις προηγούμενες και αυτό διότι παρατηρείτε υστέρηση στο άνοιγμα της αγοράς.
Λόγω της μεγάλης ποσότητας που θα δημοπρατηθεί εκτιμάται πως θα εκδηλωθεί σημαντικό ενδιαφέρον για την εξασφάλιση μέρους αυτής από τους προμηθευτές ρεύματος.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης