Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Βιομηχανία: Δεν δίνει λύσεις ο νέος Κώδικας που σχεδιάζει η ΡΑΕ για τη διανομή αερίου

Βιομηχανία: Δεν δίνει λύσεις ο νέος Κώδικας που σχεδιάζει η ΡΑΕ για τη διανομή αερίου
Οι εκπρόσωποι του βιομηχανικού κόσμου θεωρούν πως καμία από τις αλλαγές που σχεδιάζει η ΡΑΕ δεν οδηγεί στην επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν σήμερα
Καμία από τις προωθούμενες αλλαγές στον Κώδικα Διαχείρισης του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου δεν απαντά στους προβληματισμούς της βιομηχανίας παρά το γεγονός ότι τα ζητήματα έχουν τεθεί κατ’ επανάληψη και γραπτώς.
Αυτό επισημαίνουν εκπρόσωποι βιομηχανικών επιχειρήσεων με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση επί του Κώδικα Διαχείρισης του Δικτύου Διανομής που διενεργεί η ΡΑΕ και προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις 25 Οκτωβρίου.
Η βιομηχανία έχει υποστηρίξει εδώ και αρκετό διάστημα ότι απαιτείται διόρθωση του Κώδικα σε συγκεκριμένα σημεία, καθώς δίνονται περιθώρια διαφορετικής ερμηνείας από τους διαχειριστές των επιμέρους δικτύων, γεγονός που οδηγεί σε διαφορετικές επιβαρύνσεις μεταξύ των επιχειρήσεων αναλόγως με το σε ποια περιοχή της χώρας βρίσκονται και με ποιο διαχειριστή δικτύου συνεργάζονται.  
Τα συγκεκριμένα ζητήματα μάλιστα έχουν οδηγήσει στο παρελθόν σε διαμαρτυρίες μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς και στην παρέμβασης της ΡΑΕ για να δώσει την ορθή ερμηνεία του Κώδικα.

Προβλήματα που παραμένουν προβλήματα

Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνεται, ο υπό διαβούλευση Κώδικας δεν απαντά σε κανένα από τα ζητήματα που έχει θέσει η βιομηχανία και συγκεκριμένα:
1.    Δεν διευκρινίζεται εάν μία βιομηχανία μπορεί να θέσει σε λειτουργία εφεδρική γραμμή για ένα χρονικό διάστημα μέσα στο έτος χωρίς να χρεωθεί με την αυξημένη Ωριαία δυναμικότητα για όλο το έτος, παρά τα όσα προβλέπονται στον Κανονισμό Τιμολόγησης (άρθρο 17  4Γ ). Σε ότι αφορά το διαφορετικό τρόπο ερμηνείας από την πλευρά των διαχειριστών του δικτύου πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ οι ΕΔΑ Αττικής και Θεσσαλίας δεν χρεώνουν αυξημένη δυναμικότητα, η ΔΕΔΑ δεν αποδέχεται τη συγκεκριμένη ερμηνεία του Κώδικα και βεβαίως με τον υπό διαβούλευση Κώδικα το πρόβλημα παραμένει.
2.    Η εφαρμογή του ελαχίστου ορίου της Ωριαίας Δυναμικότητας στο 80% της μεγίστης Ωριαίας Δυναμικότητας απαιτεί την συναίνεση του Διαχειριστή, όταν είναι ολοφάνερο ότι συγκεκριμένος Διαχειριστής δεν αποδέχεται εδώ και ένα χρόνο ούτε τις διευκρινίσεις που του δίνει η ΡΑΕ στο θέμα της εξαίρεσης των 3 μεγίστων ωριαίων δυναμικοτήτων.
3.    Δεν αντιμετωπίζει το θέμα της τιμολόγησης μιας ενιαίας εγκατάστασης που τροφοδοτείται μέσω δυο γραμμών ως δυο ξέχωρων γραμμών, γεγονός που προκαλεί διακριτική μεταχείριση μεταξύ των τελικών πελατών. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο υφιστάμενος Κώδικας προβλέπει ότι όταν σε μια επιχείρηση υπάρχουν δυο μετρητές φυσικού αερίου η χρέωση των μεγίστων γίνεται ξεχωριστά για κάθε μετρητή. Η βιομηχανία υποστηρίζει ότι σε περιπτώσεις ενιαίας εγκατάστασης πρέπει η τιμολόγηση να γίνεται με βάση το άθροισμα των ταυτοχρονισμών μεγίστων, ζήτημα που επίσης δεν επιλύεται με τον υπό διαβούλευση Κώδικα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης