Επιχειρήσεις

Στο μετοχικό κεφάλαιο του πλωτού σταθμού Αλεξανδρούπολης εισέρχεται η ΔΕΠΑ

Στο μετοχικό κεφάλαιο του πλωτού σταθμού Αλεξανδρούπολης εισέρχεται η ΔΕΠΑ
Εντός του Οκτωβρίου εξάλλου αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τεχνοκρατικό επίπεδο η αξιολόγηση των έργων Κοινού Ενδιαφέροντος που θα ενταχθούν στη νέα λίστα της ΕΕ
Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η συμμετοχή της ΔΕΠΑ στο project της δημιουργίας πλωτού σταθμού αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη που προωθεί ο όμιλος Κοπελούζου με τη συμμετοχή και του Πητ Λιβανού.
Η διοίκηση της ΔΕΠΑ δεδομένης και της πολιτικής στήριξης που διαθέτει το project, μελετά τις οικονομοτεχνικές παραμέτρους και πολύ σύντομα αναμένεται να λάβει την οριστική απόφαση για συμμετοχή στο εταιρικό σχήμα, αποκτώντας  ποσοστό του μετοχικού του κεφαλαίου.
Υπενθυμίζεται ότι το FSRU της Αλεξανδρούπολης που προωθείται από την εταιρία Gastrade του ομίλου Κοπελούζου και της Gaslog του Πητ Λιβανού, είναι ένα έργο ύψους επένδυσης 350 - 370 εκατ. ευρώ, που είχε ενταχθεί στην προηγούμενη λίστα των έργων Κοινού Ενδιαφέροντος της ΕΕ (PCI).
Εντός του Οκτωβρίου εξάλλου αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τεχνοκρατικό επίπεδο η αξιολόγηση των έργων Κοινού Ενδιαφέροντος που θα ενταχθούν στη νέα λίστα της ΕΕ και όπως φαίνεται η παρουσία του FSRU της Αλεξανδρούπολης μεταξύ των έργων PCI θα επαναβεβαιωθεί.  

Προχωρά ο βασικός σχεδιασμός του έργου

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η μελέτη Βασικού Σχεδιασμού (FEED) του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου από τον διεθνή μελετητικό οίκο Wood Group.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το LNG Terminal της Αλεξανδρούπολης συνδέεται άμεσα και με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου IGB.
Τα δυο έργα μπορούν να αναδείξουν την Ελλάδα σε κόμβο φυσικού αερίου για την ευρύτερη περιοχή, αφού μπορούν να αποτελέσουν την πύλη, για την είσοδο του αμερικανικού LNG στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ θα μπορούσαν επίσης να παίξουν κομβικό ρόλο για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη.
Σε ότι αφορά την πορεία του IGB όπως δήλωσε πρόσφατα στο συνέδριο του ΤΕΕ για το φυσικό αέριο ο Δημήτριος Μανώλης, επικεφαλής Διεθνών Δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ, εντός του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου θα γίνουν οι προσκλήσεις υποβολής προσφορών για το management και την προμήθεια του έργου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης